17.05.2016
Ordu ekonomisi adına, sanayicimizi güçlü kılmalıyız. İstihdam sağlayan Ordu ekonomisi için katma değer oluşturan sanayicilerimizin sorunları bu ilin siyasetçilerinin ve yerel yönetimlerin ve ilin Valisinin gündeminde olmalıdır. Kısacası kalbi Ordu ili için atanlar asla kendilerini yalnız hissetmemelidir. Şimdi Ordu ekonomisinin kayıtlara geçen son halini kısaca hatırlayalım.
İhracatın büyük bir kısmını natürel iç fındık ve işlenmiş fındık ürünleri teşkil etmektedir. Bunun yanında MDF, laminant parke, çikolatalı mamuller, hamsi filetosu, çimento, bentonit, sunta, bakır cevheri, çinko konsantresi, sıvı yağ gibi ürünler başlıca ihraç mallarıdır. Ordu ilini 2013 yılına ait toplam ihracat miktarı 290 Milyon dolar olup en önemli ihracat kaleminin fındık ve mamulleridir; bu nedenle, en çok ihracat yapılan dönem Ağustos-Eylül-Ekim dönemidir. 80 farklı ülkeye ihracat yapılan Ordu ilinden en fazla ihracatın yapıldığı ülkelerin başında Almanya gelmektedir. TUİK verilerine göre Ordu ili 2013 yılında 81 Milyon dolar ithalat gerçekleştirmiştir. İlimizin ithal ettiği ürünler ise ev ve işyerlerinde yakacak olarak kullanılan kömür, kerestelik tomruk, MDF ve laminant parke yapımında kullanılan odun, gübre, dekoratif kağıt, üre, metanol, fındık tarımında kullanılan çeşitli ilaçlama makineleri, küçük el aletleri gibi ürünlerdir.
Ordu ili Ankaraya 566 km, İstanbula 886 km, İzmire 1.145 km, Samsuna 152 km, Giresun a 44 km, Tokata 219 km, Sivasa ise 314 km uzaklıktadır. İlde ana ulaşım, doğu-batı yönünde kıyı şeridine paralel olarak uzanan devlet karayolu ile sağlanmaktadır. Bu yol, Doğu Karadeniz Sahil Yolu Projesi ile bölünmüş yol olarak geliştirilerek standardı yükseltilmiştir. İlin doğu-batı yönünde geçen sahil yolundan başka kuzeyden güneye, İç Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi ile irtibatı Karadeniz-Akdeniz Yolu ile sağlanmaktadır. 22 Temmuz 2011 tarihinde temeli atılmış olan havalimanının 2015 yılının ortalarında bitirildi. Yapılan havaalanı her iki ilin hızlı, ekonomik ve güvenli ulaşım ihtiyacını karşılamaya başladı. Ordu ilinde Ünye ilçesinde liman bulunmaktadır. Fatsa ilçesinde de 238,65 m. Uzunluğunda iskele vardır. Ordu ilindeki mevcut liman ve iskeleler yük taşımacılığında kullanılmaktadır.
Kalkınma Bakanlığı verilerine göre 2013 yılında Ordu iline 299 milyon TL kamu yatırımı yapılmıştır. En fazla yatırım ulaştırma alanına yapılmıştır (173 milyon TL). Ardından gelen diğer kamu hizmetleri 65 milyon, eğitime 30 milyon diğer kamu yatırımı yapılmıştır. Orduda 2013 yılı TOBB verilerine göre 274 adet kapasite raporu almış tesis bulunmaktadır.
Ordu, sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel değerler gözetildiğinde turizmin gelişmesine olanak sağlayacak tüm potansiyele sahiptir. Doğal zenginlikleri, tarihi dokusu, geniş ormanlık alanları, denizi, dereleri, yaylaları ile eşsiz bir coğrafya sunması, kendine özgü yerel yaşam tarzı ve gelenekleri (yayla hayatı, gelenekler ve festivaller), alternatif turizme uygunluğu (doğa turizmi, yayla turizmi, tarıma dayalı turizm, etkinlik turizmi, macera turizmi vb.) ilin turizminin güçlü olduğu noktaları oluşturmaktadır. Turizm konusunda son yıllarda büyük atılımlar yapma gayreti içerisinde olan Ordu ili; yayla turizmi, kamp ve karavan turizmi, su altı dalışı, bisiklet turları, olta balıkçılığı, dağ ve doğa yürüyüşü, foto safari, kuş gözlemciliği, yamaç paraşütü, bitki inceleme, rafting vb. her türlü eko-turizm etkinliğinin yapılabildiği bir il olarak bu alanlarda yatırımlar yapılmasına son derece elverişlidir. Ordu ilinde turizm işletme belgeli 23 tesis olup bu tesislerin toplam yatak kapasitesi 2.180dir. Ordu ilinde A Grubu 17 seyahat acentesi (8 adedi şube düzeyindedir.);C Grubu 2 adet seyahat acentesi olmak üzere toplam 19 adet seyahat acentesi bulunmaktadır.
Ordu ili tarım ağırlıklı bir ekonomiye sahiptir. İl ekonomisinde sanayi sektörü, tarım ve hizmet sektörlerine oranla daha küçük bir paya sahiptir ve sanayi sektörüne yönelik özel sektör yatırımları da gıda, orman ürünleri ve mobilya sanayi, tekstil, madencilik ve toprağa dayalı sanayi, çimento ve hazır beton imalatı sektörlerinde yoğunlaşmıştır. Ordu Organize Sanayi Bölgesinin toplam büyüklüğü 60 hektardır. Bölgede toplam 74 adet sanayi parselinin 70 adedi tahsis edilmiş olup 66 firma üretime geçmiş, 2 firma inşaat aşamasındadır. Üretimde olan firmalarda toplam 2.200 kişilik istihdam sağlanmaktadır. Fatsa Organize Sanayi Bölgesinin toplam büyüklüğü 50 hektardır. Bölgede toplam 30 adet sanayi parselinin tamamı tahsis edilmiş olup, 21 firma üretime geçmiş, 5 firma inşaat aşamasında ve 4 firmada proje aşamasındadır. Üretimde olan firmalarda toplam 2000 kişilik istihdam sağlanmaktadır. Ünye Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili Ünye ilçesinde Cevizdere mevkisinde bulunan denizbükü ve denizbükünalcı alanları için 85 hektar alanda yer tespit çalışmaları yapılmıştır. Orduda 2013 yılı sonu itibariyle 5 adet KSS faaliyet göstermekte olup toplamda 1.1 işyeri 4.153 çalışanı ile bu sitelerde faaliyetine devam etmektedir. Korgan ilçesindeki küçük sanayi sitesi de kuruluş aşamasındadır. İlimizde biri Merkezde, diğerleri Fatsa ve Ünye ilçelerinde olmak üzere toplam üye sayısı 5.124 olan 3 adet Ticaret ve Sanayi Odası ve toplam üye sayısı 583 olan 3 adet Ticaret Borsası (Merkez, Fatsa ve Ünye) faaliyet göstermektedir.
Orduda 69 şubesi ile 13 banka faaliyet göstermektedir. Şube başına müşteri sayısı 10601dir. Toplam mevduat miktarı 2,3 milyar TL iken, toplam kredi miktarı ise 3,7 milyar TLdir.
Ordu ili bu rakamları daha iyi noktaya doğru götürmeye başladı. İlimizde istihdam sağlayanların yanında olalım. Her şey daha güzel bir Ordu için.