Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
14.11.2024

30.05.2021

İSO 500’e Karadeniz’de fındık sektörü damgasını vurdu

İSO en büyük ilk 500’e baktığımızda sektörel bazda Karadeniz Bölgesi özelinde fındığın damga vurduğunu görmekteyiz. Buna rağmen biz sıkça tekrarladığımız gibi bölgenin potansiyelini yeterince kullanamadığına inanıyoruz. Burada en büyük sorumluluk illerin

İstanbul Sanayi Odası’nın üretimden satışlara en büyük 500 sanayi kuruluşu her yıl olduğu gibi bu yıl da listelendi. Öncelikle listeye giren veya giremeyen tüm iş dünyası temsilcilerimizi kutluyoruz. İSO en büyük ilk 500’e baktığımızda sektörel bazda Karadeniz Bölgesi özelinde fındığın damga vurduğunu görmekteyiz. Buna rağmen biz sıkça tekrarladığımız gibi bölgenin potansiyelini yeterince kullanamadığına inanıyoruz. Burada en büyük sorumluluk illerin dinamiklerine düşmektedir. İstiyoruz ki illerin valileri, belediye başkanları ve siyasilerin yatırım ve istihdamı gündemlerine alarak OSB kamulaştırmalarını acilen yapmalıdırlar. Karadeniz illerini kalkındıracak olan bu yöneliş İSO 500’e giren firma sayısını artıracaktır.

En büyük ilk 500 ne anlatıyor?

Maalesef firmalarımızın karlılıkları ağırlıklı olarak yine finansman giderlerine ve bankalara gitmiş. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan’ın da altını çizdiği gerçeklere kulak verelim ve tablonun ne anlattığına bakalım. İSO 500’de faaliyet karı yüzde 55, istihdam yüzde 3 ve Ar-Ge harcamaları yüzde 5 artış gösterdi. Öz kaynaklardaki artış umut verirken, mevcut borç-öz kaynak dağılımı ise çözülmesi gereken kronik sorun olmayı sürdürdü. Finansman yükü ise yüzde 39,2 gibi yüksek oranda artarak 88,8 milyar liraya yükselirken, duran varlıkların toplam aktifler içindeki payı da 2,8 puan azalarak yüzde 36,3’e geriledi. Devreden KDV yükü, yüzde 14,3 artışla İSO 500’ün toplam mali borçlarının yüzde 2,5’i düzeyine ulaştı. 

Enflasyon varsa yatırım olmaz

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan, İSO 500’ün kamuoyuna açıklandığı basın toplantısında yaptığı konuşmada ayrıca “İSO 500’te sonuçlar, ekonomimizin sanayi gibi güçlü bir sacayağının olduğunu ortaya koydu. Enflasyonda ve finansman piyasalarında tekrar başlayan olumsuzluklar ile ithal hammadde fiyatlarındaki artış, sanayicimiz üzerinde giderek daha fazla baskı yaratıyor. Herkes için öngörülemezlik ve istikrarsızlık olan enflasyon ile mücadeleyi mutlaka kazanmalıyız. Enflasyonun olduğu ortamda yatırım yapılmaz. Geçen yıl yatırım teşvik belgelerinde yaşanan yüksek oranlı artışa rağmen, yatırım iştahı fiiliyata dönmedi” ifadelerini kullandı.

26 şampiyon çıkan bölgede fındık gerçeği

İSO'nun "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu - 2020 Araştırması" listesinde Doğu Karadeniz’den 9, batı ve orta Karadeniz’den 17 olmak üzere toplamda 26 firma yer aldı.

Listede Durak Fındık her zamanki gibi sektörel liderliğini sürdürürken, rekor bir yükselişle listeye 205’inci sıradan giren Arslantürk Tarım Ürünleri ise 194 basamak birden yükseldi. Poyraz-Poyraz Fındık da İSO 500’ün Ordu’da müdavimlerinden oldu. Listenin diğer dikkat çeken isimleri ise İSO 500 listesine ilk kez giren Giresun merkezli Yavuzkan, Hazel Gıda ve Ordu merkezli Şenocak Gıda oldu. Doğuş Çay Karadeniz Bölgesi’nden ilk 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan tek çay firması oldu.

Gözler çotanak sayımında

Perşembe günü gerçekleşen INC toplantısında fındıkta tahmini rekolte 790 bin ton kabuklu olarak açıklanırken, bu rakamın 95 bin ton devirle 885 bin ton olacağı yönünde tahmini rekolte açıklandı. Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi’nin (INC) 40’ıncı kongresinde dünya fındık rekoltesi 126 bin 400 tonluk stokla birlikte 1 milyon 306 bin 900 ton olarak açıklandı. Bu tabloya göre eğer bir zarar oluşmaz ise son 10 yılın en iyi rekoltesi olacak. Şimdi gözler fındıkta Temmuz sonunda çotanak sayımına göre açıklanacak olan rekolteye çevrildi. Tarım Bakanlığı bildiğiniz gibi tüm paydaşların içinde olduğu rekolte çalışmasını Temmuz başında veya sonunda açıklıyor. Karadeniz Ekonomi Gazetesi olarak üretici kesimlerden Ziraat Odaları’na TMO Genel Müdürü’nden İhracatçılar Birliği Başkanları’na, Ferrero Genel Müdürü’nden fabrikacıya ve manava kadar tüm paydaşlardan aldığımız görüşlerini objektif bir şekilde koyduk. Beni mutlu eden geçmiş yıllara göre tüm paydaşlar şu konuda ortak fikre sahip. Temmuz sonu çotanak sayımları yeni sezonun gerçek rekoltesini ortaya koyacaktır. Yani gözler çotanak sayımında…

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları