Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
14.11.2024

5.10.2020

İnişler ve çıkışlar iş dünyasının işine gelmez

Yeni Ekonomi Programı (YEP) hafta ortasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı.

Yeni Ekonomi Programı (YEP) hafta ortasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. Daha önceleri olduğu gibi bu programa en büyük desteği yine TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu verdi ve olumlu açıklamalar yaptı. Bize kalırsa açıklanan son program çıkış yoluna ilişkin netlikler içermiyor. Sadece temennilerden bahsediliyor.

İş insanları ise hedef koymak ve istikrar görmek için netlik bekliyor. Özellikle dolara bağımlı bir ekonomiye sahip olmanın bedelini ödeyen Türkiye ekonomisinde bakanın dolarla ilgili sözleri de ekonominin gerçekleriyle örtüşmedi. Oysa sunumlar büyük bir kararlılıkla yapılıyor, açıklayanların inandığını da görüyoruz. Ama dolar gerçeğini görmezden gelmek hafta boyunca ekonomi çevrelerinin eleştirdiği bir konu oldu.

Programı Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne değerlendiren Dünya Gazetesi YKB Güldağ, “iş dünyası inişleri ve çıkışları sevmez” diyerek durumu özetledi aslında. Güldağ “döviz bollaşmadan kurların aşağı gelmesi kolay değil. Dolarizasyonun önüne geçilerek piyasa rahatlarsa yukarıya çıkış yavaş olur. O da ekonomiyi ve iş dünyasını rahatlatır. İş dünyası, önünü görmek istiyor. Yol haritası zaman içinde değiştirilebilir ama iş dünyasının önüne mutlak bir perspektif konulması gerekir. Yapılan bütçe ve planlamalar iş dünyasına ışık tutar ve bir denge oluşturur. Ne kadar para nereye harcanacak? bunları gösterir. Mesela ekonomi paketi açıklandığında Bakan Albayrak, sağlık, Ar-Ge, eğitim, sulama kanalları, demir yolu gibi kaynaklara ana yatırımların olacağını söyledi” ifadelerine yer verdi. Bu önemli röportajı gazetemizde okuyabilirsiniz.

İNŞAAT SEKTÖRÜ KDV İNDİRİMİ BEKLİYOR

 Her sektör hükümetten yeni bir fonlama ve yapılanma bekliyor. İnşaat sektörü yeni bir canlanma için KDV indirimi bekliyor. Demirin ton fiyatı yüzde 35 artışla 4 bin 250, çimento fiyatı da yüzde 15’lere varan artışla 380 liraya yükseldi. İnşaatçılar bu zam dalgasına karşılık piyasadaki canlılığın korunması için demir ve çimentoda yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e indirilmesini talep ediyor

ÇAMSAN’DAN BÜYÜK ATILIM

Dünya ve ülke ekonomisinin virüsün etkisinde olduğu bugünlerde 70 milyon euroluk yatırım yapmak her babayiğitin harcı değildir, MDF sektörünün öncü firması Çamsan Ordu A.Ş. yönetim kurulu başkanı sayın Hakan Poyraz ve yönetim kurulunu ülkemiz ve bölgemiz ekonomisine yaptığı katkılar için kutlarım.

FINDIKTA SATMAYİ BİLMEK

2020 yılı fındık sezonunun çok şeylere gebe olacağını sanayicilerin “biz 40 yıldır böyle bir Eylül ayı görmedik” demesinden anlayabiliriz. TMO’nun ve Tarım Kredi’nin fiyatları özel sektörü çoktan geçti. Ancak piyasaya fındık inişi azaldı. Rakamlar geçen yılın çok altında seyrederken bu yıl 250 bin ton iç fındık ihracatı yapılacak söylemlerinin ağırlık kazanması ülkemiz adına üzücüdür. Geçen yıl 343 bin ton iç fındık ihracatından sonra bu rakamlar bizi mutlu etmez. Geçen yıl TMO’ya 24 liradan fındık satın alanlar 21 liraya düştüğünde elindeki fındıkları 20-21 bandından satmak zorunda kaldılar. Buralardan çıkacak sonuç şudur: 24-25 lira bandında seyreden fındık fiyatlarını beğenmeyip daha fazlası beklenirken bu rakamları arar duruma düşmemek gerekir. Fındığınızı satmayın demek çok kolay. Ancak fındık fiyatları düştüğünde aradaki farkı ben ödeyeceğim diyecek bir kurum şimdiye kadar dünyanın hiçbir yerinde olmadı. Bu nedenle her artan fiyatı değerlendirerek riski azaltmak gerekir. Çünkü fındıkta ben bilirim diyenler bugüne kadar hep kaybetti.

GÜNÜN SÖZÜ

Ya hayallerinizi değiştirmelisiniz… Ya da becerilerini büyütmelisiniz…

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi

Yazarın Diğer Yazıları