Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
14.11.2024

16.04.2016

Havalimanımız Trabzon ve Samsun Lobicilerine Teslim Edilmemelidir!

Ordu-Giresun Uluslararası (OGU) Havalimanı’nda düşük görüş şartları nedeniyle meydana gelen sefer iptallerinin önlenmesi için mevcut noksanlıkların giderilmesi konusunda kendisine de görev düştüğünü düşünen seçilmişler, atanmışlar, sivil toplum kuruluşlarının yetkilileri, özetle her iki şehrin önde gelenleri sizlere sesleniyorum.

OGU havalimanı, olmaz denilen başarılarak hizmete açılmıştır. Deniz üzerine yapılmış Avrupa ve Türkiye'de ilk ve tek, dünyada ise 3. havalimanı olma özelliğini taşımaktadır.

İlk açıldığında yakıt ikmali yapılamazken bugün uçaklara yakıt verilebilmektedir. Yine ilk açıldığında sadece NDB cihazı varken şimdi uçakların güvenli bir şekilde inişi için gerekli olan en önemli alet ILS takılmış ve iniş ilk zamanlara göre daha kötü hava şartlarında da mümkün hale gelmiştir.

Ancak, OGU havalimanı, olumsuz hava koşullarından Trabzon ve Samsun havalimanlarına göre daha fazla etkilenmektedir. Geriye doğru bir çok örnek vermek mümkün olup, en son örnek 12 Nisan 2016 Salı günü sabah İstanbul'dan gelen Pegasus uçağının inemeyip Samsun'a yönlendirilmesi ve 08.30'da Sabiha Gökçen'den yapılacak Anadolujet seferinin iptal edilmesidir. Uçağın OGU'ya inememe nedeni; yayınlanmış iniş haritalarında yer verilen güvenli görüş mesafesinin bulunmamasıdır. Yani pilot doğruyu yapmış ve Samsun'a gitmiştir.

Ancak aynı hava şartları Trabzon ve Samsun'da olsaydı bu havalimanlarındaki yaklaşma cihazlarının daha modern olması nedeniyle uçak sorunsuz bir şekilde o havalimanlarına inebilecekti. Çünkü pilotların yeri göremeden, yani bulutun içindeyken alçalabileceği yükseklik Samsun için 200 feet (yaklaşık 70 metre), Trabzon için 300 feet (yaklaşık 100 metre) iken OGU için 675 feet'dir (yaklaşık 225 metre). Bu limitlerden de anlaşılacağı üzere OGU'da uçak yere 225 metre kalana kadar bulut içinde alçalabilmekte bu yükseklikte pisti göremiyorsa inişten vazgeçmektedir. Halbuki diğer 2 havalimanında 70 metreye veya 100 metreye kadar alçalabilmektedir. Bir de yatay görüş limitleri vardır ki; bu 3 havalimanı içinde yatay olarak havalimanını göremediği için inişten vazgeçilmesini gerektiren uzaklık değerinin en yüksek olduğu değer OGU havalimanındadır. Daha basit anlatırsak havalimanını görmeden yatay olarak Samsun'a 550 metre, Trabzon'a 800 metre yaklaşılabilirken OGU'ya 1.300 metre yaklaşılabilmektedir. Yani pilot OGU havalimanına yaklaşırken 1.300 metre kala havalimanını görmüş olmak zorundadır. Göremiyorsa inişten vazgeçmesi gerekmektedir. Halbuki Samsun'da 550 metre, Trabzon'da ise 800 metreye kadar yaklaşabilmektedir.

"Bu değerlerin nedeni topoğrafyanın izin vermemesidir" gibi gerekçeler ileri sürülecektir. Ama dünya üzerinde öyle havalimanları gösterilebilir ki, topoğrafik şartları bizim havalimanımızdan daha iyi değildir, ama çeşitli tekniklerle topoğrafik engeller aşılmıştır. Vor kurulması, daha gelişmiş ils cihazı takılması, RNAV yaklaşma prosedürü uygulanması, yaklaşma chartlarının yeniden çizilmesi , off-set yaklaşma yapılması, pas geçme prosedürlerinin gözden geçirilmesi gibi iyileştirmelerle yeni çözümler üretilebilir.

Bilhassa her iki ilin valisi ve siyasilerinin bu konuda ilgili devlet kuruluşlarından brifing almaları ve ne gibi çözümler üretilebileceği hassasiyetle araştırılarak, titizlikle ve ısrarla takip edilmelidir. Aksi halde siz ne kadar Avrupa'da ve Türkiye'de ilk ve tek, dünyada 3. deniz üzerine yapılmış havalimanı gibi sıfatlar koysanız da, havalimanı diğer havalimanlarına göre rantabl çalışmadığı için yazık olacaktır.

Havalimanı konusunda yapılacak daha çok şey var. Zamanı geldikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Son söz; havalimanımız Trabzon ve Samsun lobicilerine teslim edilmemelidir.

Yazarın Diğer Yazıları