7.04.2015
Fındık ülkemiz ve bölgemiz için çok önemli ihraç ürünüdür. Ülkemizde başarılı işler yapan Türk fındık ihracatçısı , sanayicisi sorumluluğu olmamasına rağmen,Ziraat Odasının görevinden rol çalarak,fındık sektöründe iyi işler olsun, verimlilik artsın,çocuk işçiliği önlensin diyerek daha bir çok konuyla ilgili proje üretiyor,kaynak yaratıyor..
Burada ki tek amaç;ülkemiz fındık sektörünün her açıdan güçlü olmasını sağlamak.
2009 yılından bugüne başarılı bir şekilde hükümet tarafından açıklanan yeni fındık kararnamesi uygulanıyor. Serbest piyasa ekonomisinde fındık fiyatları tarihi fiyatlara ulaştı. Üreticimizin Hükümet tarafından destekleme primleriyle başarılı bir şekilde desteklenmesi ve ödemeleri devam ediyor.Eskisi gibi fındık fiyatları sabit fiyat olsaydı , fındık bu tarihi fiyatlara ulaşamazdı. Bu büyük başarı serbest piyasa ekonomisinin ve Türk fındık ihracatçısınındır. Ülkemize 3 milyar dolar döviz girdisini sağlayan Türk fındık ihracatcısının fedakarlıkları saymakla bitmiyor.
Esas konumuz ise son yıllarda ülkemiz fındık dikim sahalarında verimin düşmüş olması. Öyle ki Doğu Karadeniz Bölgesinde dönümden 80-90 kilo alınıyor. Verimin ve kalitenin artması , çocuk işciliğin önüne geçilmesi sektör olarak acilen çözülmesi gereken konulardır.
Bunların olabilmesi için de üreticimize farkındalık kazandırmak gerekiyor. Gelir desteği ödemeleri şüphesiz fındık üreticisi için büyük önem arz ediyor.Fakat ülke olarak bizim ezber bozan tarım politikalarıyla hareket etmemiz gerekiyor.Üreticiye alan bazlı destek vermek şahane..ki bugün açıklanan bir haber;sadece Orduya 280 bin TL Alan bazlı destek ödemesi yapılmış..Korkunç güzel bir rakam..Tarım sektörünün tek ithal girdisi olmayan fındığın bi anlamda farkı diyelim biz buna.Buraya kadar herşey normal fakat burdan sonrası için üstünde biraz daha düşünmemiz gerektiğine inanıyorum.Biz maalesef üreticimize bahçeye bakılması,ilgilenilmesi,daima izlenilebilirliği sağlanılması konusunda henüz yeterince bilinçlendiremedik.Bu birazda üreticimizin bu ana kadar büyüklerinden gördüğü geleneksel tavırla da ilgili bir durum.Mevsimsel bahçeye girip fındığı toplamak yeterliymiş zannediyoruz.Amaa yanılıyoruz,büyük yanılgılar yolunda üretimi heba ediyoruz.Burdan yola çıkarak destekleme ödemelerini şart bağlanarak verilmesini talep ediyoruz.Öyle ki bahçesine bakan, gübresini atan ,ilacını verne üretici fındığı ihya eden üreticidir.Aksi takdirde var olan ürünümüzün rekabet gücünü zayıflatırız.Dünyada fındık dikim sahalarının hergeçen gün arttığını düşünürsek bu sanıyorum ülkemiz adına ciddi bir kayıp olur..Bırakalım üretici olmaya gönüllü,bahçesine sahip çıkanlar bu desteği alsın..
Fındık bölgesinde ki tüm milletvekilleri bu uygulamaya sahip çıkarak çok önemli bir hizmete vesile olacaklarını söyleye biliriz..
Herşey daha güzel bir fındık sektörü için.