Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
14.11.2024

28.09.2019

Coğrafi işaret potansiyelinin harekete geçirilmesi

Ülkemiz de üreten kesimlerin üzerinde çok büyük girdiler var. Aynı şekilde tarım kesimi üretmek istiyor ancak maliyetler, girdiler çok yüksek. Üreten kesimler rahatlatılmalı önündeki zorluklar kaldırılmalıdır. Anadolu’da ülkemizin genelini kapsayan önemli fuarlar yapılıyor. Üretilen ürünler tarım fuarında sergileniyor. Bunun en güzel örneğini 25-29 Eylül’de TÜYAP Samsun Fuarında gördük. Bugüne kadar başarılı fuarlara imza atan Samsun TÜYAP Müdürü hemşehrimiz  Oğuzhan Çamaş ve ekibini kutlamak isterim. Fuarı gezdim, ülkem ve bölge adına mutlu oldum.  Üreten kesimin üstündeki ağır vergileri ve yükleri kaldırın ki bırakın insanımız üretsin, ürettiklerini de böyle fuarlar aracılığıyla sergilesin.

Şimdi diğer güzel konumuz olan coğrafi işaretli ürünlerimize dikkat çekelim. Ülkemiz ve bölgemizde coğrafi işaretler altında ürünlerin tanıtımı ve korunması, bugün sadece yüksek ekonomik kazanç elde edilmesine, kaliteli üretimin teşvik edilmesine ve karın adil dağıtılmasına katkı sağlamıyor, coğrafi işaretler, kendi topraklarının ürünlerini bir markaya dönüştürmelerine katkı sağlayarak kırsal topluluklar için kültürel ve ticari anlamda “yeniden doğuş” anlamına geliyor. Anakara Ticaret ve Sanayi Odası’nın coğrafi ürünler noktasında önemli çalışmaları var. Ülke genelinde bütün ticaret ve sanayi odalarımız coğrafi işaret potansiyelinin harekete geçirilmesi için büyük çaba içerisinde olmalıdır. Ankara sanayi odasının coğrafi ürünler noktasında yaptığı açıklamalar ülke genelinde bütün ticaret ve sanayi odaları tarafında sahiplenilerek ülke genelinde üzerinde durulmalıdır. Küresel pazardaki rekabet giderek şiddetleniyor. Gelişmekte olan ülkelerin günümüz ham ve düşük katma değerli ürünlerden oluşan sınırlı ürün ve ihracat çeşitliliği karşısında, satışlardan daha yüksek getiri elde edebilmesi için “kaliteli markalar” geliştirmeleri gerekiyor. Bu ülkelerin çevresel varlıklarından gelen yiyecekler, tarım ya da el sanatları ürünlerinin doğal kalitesi, gelişmekte olan ülkelerin yerel topluluklar aracılığıyla “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ne ulaşması ve büyüyen uluslararası ticaretten yararlanmasında büyük vaatlerde bulunuyor.

Coğrafi işaretler, ülkelerin yeniden doğuşu için eşsiz bir fırsat sunuyor. Dünya genelinde rekabet edebilecek mükemmeliyete sahip yerel ürünlerde ustalaşabilen küçük ve yerli üreticilerin geleneksel bilgisi, geleceğin kazananı olacak. Evet ülkemizin tek çıkış yolu üretmekten geçmekte olup tarım kesininin önünde ki zorlukların kaldırılmasını, hep beraber daha güzel yarılar için bekliyoruz.

 

Yazarın Diğer Yazıları