Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

24.07.2014

 Borsa Tescil Rakamları Kimilerini Utandırdı Kimilerini İse Yüceltti!

2013 yılında Borsalardan 650 bin tonun üzerinde fındık tescili yapılınca 2013 rekoltesini 485 bin ton olarak açıklayan Ziraat odalarının rekoltesinin değilde ,İhracatcıların rekoltesinin çıktığını Borsa tescil rakamlarına göre açıkca görüyoruz.Bu durumla ilgili tartışmalar devam ederken 2014 rekoltesini açıklayan İhracatcı birlikleriyle,Ziraat odaları arasında yine 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da rekolte de görüş ayrılıkları açıkca ortaya çıktı.Haklı olarak Fındık ihracatcıları 2013 yılında ortaya çıkan tabloyu gösteriyorlar ve Ziraat odaların dan konuya açıklık getirmelerini istiyorlar.İhracatcılar 2013 yılında piyasalarda fındık rekoltesini düşük gösterenler, rekolte çıktığında fiyatların düşmesinden insanların zararlarından sorumludur,açıklamaları yapmışlardı.Aynı açıklamayı 2014 yılı içinde de  yapıyorlar,çünkü 4 kurum arasında ciddi rekolte farklılıkları var!

 Karadeniz Fındık ve Mamülleri İhracatcı birlikleri ve İstanbul Fındık İhracatcı birliğinin 2014 ortak rekolte açıklaması 514 bin ton kabukludur.Her iki birlik de özellikle 2013 yılında Ziraat Odalarının 485 bin ton olarak gösterdikleri rekoltenin yanıltıcı olduğunu ,rekoltenin 2013 için Borsalardan 650 bin ton kabuklu tescil edildiğini ve bu nedenle 2014 yılı rekoltesi’nin bilimsel olarak hazırlandığını 514 bin ton rekolte beklediklerini söylediler.

İki birliğin ortak açıklamasını kısaca hatırlayalım;

''Bilimsel yöntemlerle oluşturulması gereken rekolte tahminlerinin, piyasayı düzenlemek maksadıyla manipüle edilmesinden kimseye hayır gelmez. Yanlış hesap Bağdat’tan, yanlış rekolte tahmini mutlaka piyasadan döner''denildi..

Düşük rekolte tahmini kısa vadede birilerini yanıltsa da orta vadede, fındık fiyatını yükseltmez. Diğer yandan, yüksek rekolte tahmini de fındığın fiyatını düşürmez. Bu tür spekülasyonlar arz ve talep ilişkisinde zamanlama krizi yaratır. Oysa ki, bu tür suni krizlerin kimseye fayda sağlamadığı da aşikardır.

Yanlışın başta fındık üreticimiz olmak üzere fındığın tüm paydaşlarına en ufak bir hayrı yoktur.Spekülatif rakamlar üzerine kurulu beklentiler spekülasyona inananlar için  hayal kırıklıklarına ve iktisadi yıkımlara, dönüşür.Piyasa uzun ve orta vadede spekülasyonla yönetilemez.

Fındık üreticisini spekülasyonla korumaya kalkmak hasta olmayana hasta muamelesi yaparak, ihtiyacı olmayan bir ilacı yutturmaya benzer. Bu tür ilaçlar  ise iyi olanı hasta etmekten başka bir işe yaramaz!

Bu konuda Devletimiz adına her türlü fındık alım satımında tescil görevini yapan Ticaret Borsalarının müstahsil satışları kaydı ve ilgili mevzuata göre İhracatçı Birlikleri kaydına girme zorunluluğu olan resmi ihracat rakamları baz alınmalıdır

Uzun vadede sektördeki tüm paydaşların katılımı ve ortak akılla hareket edilerek kalite ve verimliliği esas alan sektör adına uzun vadeli sürdürülebilir ve izlenebilir bir sistem kurulmalıdır

Bugün geldiğimiz noktada rekolte tahmini ile oynayarak piyasaları düzenlemeye çalışmak, 2014 Türkiyesi’nde kabul görmeyecek bir davranıştır. Rekolte tahmininde spekülasyon yoluyla, fındığın paydaşları arasında gerilim ve çatışma çıkartmak çok eski moda bir reflekstir.

Türkiye fındık sektörü üreticisinden sanayicisine ihracatçısından nihai tüketicisine  kadar büyük bir zincirdir. Bu zincir, birbirini besleyen bir bütündür. Bu zincirin halkaları arasında her türden oynamaya kalkmak zincirin tamamının parçalanmasına sebebiyet verecektir.

Amacımız günlük ve sığ politikalar yerine uzun vadeli tüm paydaşların yüzlerinin güleceği planlamalar yapmak olmalıdır.

Bu vesile ile her yıl büyük bir isabetle tahmin yapan Ziraat Mühendislerinden müteşekkil değerli ekibimizive  sayın Sn. Şenel Öztürk‘ün şahsında tebrik ediyoruz.

Evet 2013 Yılında borsa tescil rakamları 650 bin ton kabukludan daha fazlasının Borsalarda işlem gördüğü gerçeğini orta!a koyuyorlar.

Hep beraber 4 ayrı rekolteyi ofisimiz de duvara astık.

2015’de 4 kurumun rekoltelerini tekrar arşivden çıkaracağız.!

ETİKETLER; Murat Gürsoy Fındık

Yazarın Diğer Yazıları