Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

20.06.2021

Borç yapılandırması yürürlüğe girdi

Kesinleşmiş borçların yapılandırılması ile ilgili düzenlemenin yer aldığı 7326 sayılı kanun, 9 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla ilgili ilk tebliğ de, 14 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı.

Kesinleşmiş borçların yapılandırılması ile ilgili düzenlemenin yer aldığı 7326 sayılı kanun, 9 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanunla ilgili ilk tebliğ de, 14 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Anlaşılan o ki yapılandırma konusunda mevzuat kısmı ile ilgili her şey tamamlandı. Bu hafta Karadeniz sohbetlerinde konuk ettiğimiz NTS Yeminli mali müşavirlik ortağı Kurtuluş Ozan Keser ve NTS yeminli mali müşavirlik ortağı hesap uzmanı Nedim Tolga Süer’e iş dünyasının dört gözle beklediği yasanın neler getirdiğini konuştuk ve iş dünyasına en iyi bir şekilde sunmak için manşetimize taşıdık. İşin özetinin beş başlıkta buluştuğunu ortaya koyan iki hesap uzamanı dostumuzun yaptığı değerlendirmelere bakacak olursak;

-Alacakların yapılandırılmasında taksit süresince tahakkuk eden vergileri ödeme şartı var mı?

- Kasa ve ortaklardan alacaklar hesabına ilişkin kayıtlarını düzelten mükelleflerin yapmaları gereken düzeltme işlemleri nelerdir gibi sorulara cevap arandığını ayrıca devam eden sahte belge düzenleme incelemeleri hakkında bilinmesi gerekenler, işletmede mevcut olan ancak kayıtlarda yer almayan basılı kitap ve süreli yayınların kayıtlara alınması ve taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetleri yeniden değerleme imkânına getirilen açıklıklar yer almaktadır.

Sonuç olarak tüm iş dünyasının bu yasadan zaman geçmeden yararlanması gerektiği kanaatindeyiz. Vergi sistemimiz yapısal bozukluklar ortadan kalkana kadar bu türden aflar devam edecek. Şimdi kulislerde 2023 yılında Haziran ayında seçim olduğundan esas af uygulamaları geride diye konuşuluyor. Ne diyelim tarihimiz aflarla dolu olunca beklenti de yüksek oluyor.

Tarım Bakanlığı’na Çağrı

Bizce, Ulusal Fındık Çalıştayı’nı yeni sezon öncesinde yapmakta fayda vardır. Fındık sektöründe her sezon öncesi rekolteyle başlayan fiyat beklentisiyle devam eden sürecin tam içinde olduğumuz aylara girdik. Tüm kesimlerle görüşüyoruz. Sıcak tartışmalar başladı çoktan başladı bile. Tüm bunların içinde bizim de birçok kez dile getirdiğimiz ve yazığımız gibi Tarım Bakanımız ve TMO Genel Müdürümüzün söz verdiği gibi Ulusal Fındık Çalıştayı’nı fındığın merkezinde Ordu’da başlatmıştık. Sonrasında dönüşümlü olarak birer yıl arayla en çok fındık yetiştiren iki kent Ordu ve Giresun’da yapılacak sözü verildi. Ancak tüm dünyayı olduğu gibi ülkemizi de saran virüs nedeniyle geçen yıl yapılmadı. Yeni sezona iki buçuk ay kadar bir zaman kalmışken kendisi de aynı zamanda fındık ihracatçısı olan Ordu Kent Konseyi başkanı Ömer Aydın’ın ifade ettiği gibi bakanlık ve TMO katında verilen fındık çalıştayı sözünü hatırlatalım. Bu organizasyonu üretici temsilcileri, borsa başkanları, ziraat odası başkanları, fındık ihracatçı birliği başkanları ve tüm paydaşları topladığı ve herkesin eteğindeki taşı döktüğü zeminler olduğu için önemsiyoruz. Çünkü ülkemizin fındıktaki kazanımlarını ve rekabetçi özelliğini korumak için doğru politikalar üretmek adına fındık ailesinin tüm paydaşlarla toplanmasında büyük fayda vardır. Bu çağrıyı bir kez daha tekrarlayalım.

İki çarpıcı tespit

Bu haftaki yazımı hazırlarken ekonomiye dair iki gelişmeyi ve haberi de görmezden gelemezdik. Bunlardan ilki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “pandemi sürecinde zarar görenlere kredi değil de hibe desteği verilsin. Kredileri ödeyebilecek durumumuz yok. Ancak para kazanırsak öderiz” şeklindeki açıklamasıydı. Diğeri ise Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı bir araştırmanın sonucu olarak gelir dağılımındaki uçurumun ve ülkemizde yoksulluğun geldiği noktanın bilerek veya bilmeyerek ortaya çıkmasıydı. Ne diyelim… Kalın sağlıcakla…

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi