Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

18.05.2019

Bedel Ödeyen; Sanayici, İş Dünyası ve Üreten Kesim

Özellikle Sanayinin geliştiği büyük illerde, her iki sanayiciden birinin konkordato mağduru olduğunu gazetelerin ekonomi sayfasında okumaya devam ediyoruz. Yine geçen hafta, Dünya Gazetesi’nden Handan Sema Ceylanın Denizli araştırması bizlere çok net bir şekilde üreten kesimin zorluklarını ortaya koymaktadır.

Yüksek faizin kıskacında olan sanayici, iş dünyası ve üreten kesim haklı olarak gündemin ekonomi olmasını istiyor. Ortaya konulan 2,5 milyon istihdam hedefi ancak gerçek manada gündemin ekonomi olmasıyla ortaya konulabilir. Her gün seçim konuşarak ekonomiyi doğru yönetmek mümkün olamaz. Ekonominin iyi yönetilmesi için sanayiciye ve iş dünyasına, yatırım için ucuz kredi olanakları sağlanmalıdır. 2018 yılının ikinci yarısında başlayan ekonomik krizden dolayı dibi görmemiz süreci yaşandı. 2019 yılının ikinci çeyreğinde ise toparlanma işaretlerini vermeye başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, arındırılmamış sanayi üretimi endeksi martta, yıllık bazda, yüzde 4,7 azaldı. Sanayi üretim endeksindeki değişim her ne kadar son 6 aydır negatif bölgede kalsa da, üç aydır düşüşün hız kesmesi gelecek aylara ilişkin pozitif beklentileri artırdı ve bu toparlanmanın sürmesi bekleniyor. Bu olumlu kıpırdanmayı sürekli hale getirebilmek için ekonomi yönetimi; sanayiciye ve ihracatçıya ucuz kredi sunmalı ve üreten kesimi bu sayede ayakta tutmalı.

Ekonomistler, sanayi üretiminin mart ayında piyasa beklentisinden daha ılımlı yıllık azalışlar kaydettiğini, nisan ayında da ılımlı toparlanmanın sürmesini beklediklerini belirtiyor.

Ancak açıklanan işsizlik rakamlarına, genel çerçeveyi anlamlandırmak için de eğilmek gerekiyor. Açıklanan verilere göre; Şubat ayı işsizlik oranı yüzde 14,7 oldu ve bir önceki döneme kıyasla da değişim göstermedi. Şubat'ta işsiz sayısı önceki yılın aynı ayına kıyasla ise 1.37 milyon kişi artarak 4.73 milyon oldu. Önceki yıla kıyasla işsizlik oranı 4,1 puanlık artışla yüzde 14,7 seviyesinde gerçekleşti. Genç nüfusta işsizlik oranı 7,1 puanlık artış ile yüzde 26,1 oldu. Söz konusu dönemde istihdam edilenlerin sayısı 811 bin kişi azalarak 27.35 milyon kişi, istihdam oranı ise 1,8 puanlık azalış ile yüzde 44,8 oldu. Verilerden yola çıkarak söylenebilir ki ekonomi yönetimi, artık söylemden çok eyleme geçmeli ve üreten kesimi rahatlatmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları