Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

1.04.2015

​YİNE REKOLTE...

"Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış" atasözümüz ile başlayalım yazımıza. Ziraat Odaları Ordu İl Koordinasyon Kurulu Başkanı karanfil sayımı ile rekolte belirlenmesinin doğru olmadığını ifade etmişler. Tabi herkesi kendileri gibi zannediyorlar. 2014 ürünü için Haziranın ortasında yaptırdıkları çotanak sayımı ile 371.000 ton rekolte açıklayıp, borsalardan geçen müstahsil satışları daha Şubat 2015 sonunda yani sezonun bitmesine 6 ay var iken 413.000 ton olunca "bu yıl da ihracatçıların tahmini doğru çıkacak, bizimki yine tutmayacak ve ihracatçıların açıkladığı 514.000 tona göre biz 140.000 ton civarında yanılmış olacağız" diye paniklemişler anlaşılan.

Bir ziraatçiye söylemekten hicap duyulmalı ama şunu belirtmekte fayda var; doğru yöntemlerle yapılmış karanfil sayımı çotanak sayımında elde edilecek sonuçların hiç tartışmasız ilk habercisidir. Ancak tabiidir ki karanfil sayımından sonra meydana gelecek ve rekolteyi etkileyebilecek doğal afetler, karanfil sayımı ile çotanak sayımı arasında çok büyük farklılıklara da neden olabilir. Ama bu demek değildir ki karanfil sayımı sonuçları çotanak sayımı sonucunda elde edilecek veriler için bir gösterge değildir. Zira iklim şartları mevsim normallerinde gittiği takdirde karanfil sayımında elde edilen sonuçlar ile çotanak sayımında elde edilecek sonuçlar arasında çok büyük bir fark bulamazsınız, hatta çotanak sayımının karanfil sayımından fazla çıkması da bir sürpriz değildir bilenler için.

Ama amaç manüplasyon olunca geçmişte neredeyse yaptırdıkları her çotanak sayımı sonucunda hüsrana uğrayanlar bundan ders alıp hatadan döneceklerine "rekoltenin çotanak sayımıyla belirleneceği" gibi çok doğru bir sözü "karanfil sayımının hiç esamesi okunmaz" anlamında söylemekten çekinmiyorlar.

Herkesin bildiğini bir kere daha belirtmekte fayda var ki; esas olan, gerek karanfil gerekse çotanak sayımlarının hiçbir manüplasyona izin verilmeksizin tamamen bilimsel yöntemlerle gerçeği anlamak adına yaptırılmasıdır.

Öte yandan Gazetelerde "Fiskobirlik ve İhracatçılar Yasayı Delmiş" türü haberler yer aldığı için kamuoyunun aydınlatılması adına belirtmekte fayda görülmektedir ki, Sayın Ziraat Odaları Ordu İl Koordinasyon Temsilcisinin bildirdiği gibi fındıkta karanfil sayımının yasaklandığı bir yasa yoktur, yani ne Fiskobirlik ne de ihracatçılar yasaya aykırı bir iş yapmamıştır.

Yazarın Diğer Yazıları