22.08.2021
Dünyada gıda arzı açığı, nüfusu milyarı geçen ülkelerin nüfusunu doyurma zorunlululuğu, küresel ısınma yeni bir olgu ortaya çıkardı : Toprak kiralama ya da ilhakı (edinimi)... Kayıtlar, dünyada 203 milyon ha toprak alanının ya kiralandığını ya da
Çin, Hindistan, İsrael ve ABD dünyanın en büyük 4 toprak kiracısı.
Topraklarını kiralayanlar içinde Endonezya, Kongo, Brezilya, Arjantin ve Sudan öne çıkıyor.Kıt’a olarak,Latin Amerika ve Afrika’da yoğunlaşılıyor.Latin coğrafyasının geniş / uçsuz bucaksız topraklarını Çin tercih ediyor. Başta soya ve her türden tahılını ekiyor,1,4 milyarlık nüfusunu doyuruyor.
Afrika ise karışık amaçlı:İşin içinde hem politik niyetler, az da olsa ürün ekim niyeti var.Zaten Afrika’nın inişli-çıkışlı rejimlerinde istikrarlı olarak toprak işlenemez...
Sudan, 1,8 Milyon km2 ‘lik alanıyla, Afrika’nın en geniş 3. ülkesi. Kızıldeniz kenarında uzun bir kıyı şeridinin varlığı, 41 milyon nüfuslu, 714 $’lık kişi başına gelirle kıtanın en yoksulllarından biri olan nüfusu müslüman olan bu ülkenin coğrafyasını stratejik kılıyor.
Türkiye, 2017‘de bu ülkeye ait olan Suakin Limanı ve adasını 99 yıl için kiraladı.2020‘de Rusya,Port Sudan liman kentinde bir donanma üssü kurma imtiyazı elde etti.
Türkiye –Sudan ilişkilerinin derinleşmesi, ülkenin zalim ve katil diktatörü Ömar al- Bashir döneminde oldu.Sudan, 2014’de Türkiye’ye 99 yıllık bir imtiyazla, 78 bin hektar alanı tahsis etti. Ama bu topraklar teslim alınamadı,bir tarımsal etkinlik de olmadı. Diktatör al-Bashir, 2019’da sivil+asker ittifakıyla devrildi.Daha sonra Sudan Geçiş Hükümeti ‘’her türden toprak imtiyazının iptal edildiğini ‘’ açıkladı..
Ankara yönetiminin 13 Ağustos’da Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı ile Ankara’da imzaladığı bir anlaşmayla bu kez 100.000 ha alanın Türkiye’ye ‘’resmen ‘’ yeniden tahsisi,geçici yönetimin bu konuya sıcak bakışını gösteriyor,anlamlı...
Ama Sudan‘daki bu 100 bin ha alanın nasıl ve kim tarafından işleneceği bir ‘’ soru işareti ‘’. Çiftçi yokluğundan son 15 yılda 3,2 milyon ha. arazi terk edildi. 800 bin çiftçi Çiftçi Kayıt Sistemi’nden (ÇKS) çıktı.
Yeni anlaşma metninde Suakin‘nin yer almaması dikkat çekiyor.
Suakin, Port Sudan Limanı‘nın 50 km güneyinde yer alan ve Cidde’nin tam karşısında. Zamanında Afrika’lı hacı adayları için Suakin bir geçiş köprüsüydü.1517-1865 arasında Osmanlı yönetiminde kalmış,Sultan Selim döneminden kalma 2 camisi olan bir yerleşim.Türkiye’ye 99 yıllık süreyle ‘’resmen ‘’ kiralanan bu yerleşim için Katar daha öncesinde 4 milyar $’lık bir liman yenileme yatırım anlaşması yaptı. Katar ile bu yerleşimdeki özel buluşma düşünülünce, Suakin’in varlığı Türkiye yönetimi için büyük önem taşıyor.Önümüzdeki yakın dönemde Suakin Limanı ve adası’nın bir siyasi pazarlığa konu olacağını düşünüyorum.
Sudan ise değişiyor...
Ülke artık kendisini ‘’Resmi Dini : İslam ‘’ şeklinde takdim etmiyor. Ekim 2020‘de Kuzey ile Güney Sudan arasında imzalanan Juba Barış Anlaşması, 36 ay içinde ( Ekim 2023) Kuzey Sudan ile Güney Sudan’ın din ve devlet işlerinin resmen ayrılmasını öngörüyor.
Sudan,ağırlıklı olarak Müslüman’ların, Güney Sudan ise ağırlıklı olarak Hiristiyanların yaşadığı seküler devletler konumuna gelecek.
Dünya genelinde ama politik, ama salt ekonomik amaçlı olarak toprak kiralama konusunun yaygınlaşmasına hazır olalım...