Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

12.05.2019

Not defteri

TC Merkez Bankası, geçen hafta toplandı ve politika faizini % 24'de tutmaya devam etme kararı aldı. Bu karar bekleniyordu...  Ancak "ilave sıklaştırma" konusunun karar metninden çıkarılması, piyasanın gözünden kaçmadı. Hemen tepki verdi ve uluslararası risk primi oranı CDS 456'ya yükseldi. Bunun anlamı "Bu faiz oranında donup kalırsan ben sana borç para vermem" oluyor. 
Ancak bu metni tersinden okuyup, KOBİ dünyası elverişli yeni kredi desteklerine kavuşacak diye yorumlamak mümkün. Ancak unutmayalım, kaynak yoksa, ekonomide kımıldamak mümkün değil... Olmayan bir kaynağın düşük faiz oranı da bir şey ifade etmiyor. 
2019 hedefini tekrar not edeyim: Büyüme % 2.3 ve enflasyon % 15.9 olacak!


 Arjantin'de kazan kaynıyor... Latin Amerika'nın bu eski dev ülkesi Haziran 2018'den bu yana inanılmaz bir ekonomik sıkıntı yaşıyor. Sorunu aşmak için ülke Başkanı Sn. Makri, dolar kurunu serbest bıraktı. Ateşi söndüremedi... Bunun üzerine IMF ile anlaştı, 40 milyar dolar kaynak sağladı ama yangın sürüyor. Biz de 400'lerde gezinen risk puanı, bu ülkede 1.200. 1 doların değeri 48 peso. Ki, 2015'de, çok zaman sayılmaz, 1 dolar sadece 10 peso ediyordu. 4 yılda bu 5 katlık artış, ekonominin tüm çivilerinin gevşediğinin işareti. Nitekim yakın zamanda % 22 olan fiyat artışı da % 50' ye dayanmış durumda.


Arjantin bu Ekim'de genel seçim yapacak ve olur-olmaz her şeyi vaat eden ve savunan popülist Bn. Kirshner en büyük aday. 
Hep "Sırat Köprüsü'nden Geçmek" galiba 3. dünya ülkelerinin alın yazgısı... 
Ama bir ders var: Ekonomi yangınını geç söndürmek, körükle yangını söndürmeye çalışmayla eş değer sonuç veriyor...


Ankara Sanayi Odası Başkanı Sn. Nurettin Özdebir’i birebir tanımış değilim, onu tanımam aklı başındaki çıkışlarıyladır. Bu hafta DÜNYA gazetesine verdiği beyanatta (25 Nisan) 3 noktanın altını çiziyor: İlki, yabancı yatırımcıyı bekliyorduk, oysa yerli yatırımcı ülkeden çıkıyor. İkincisi, istihdam yaratamadığımız gibi, 872.000 insanın işsiz kalmasına neden olmuşuz. Ekonomimiz istihdam yaratma kabiliyetini kaybetti. Üçüncüsü, genç işsizlik oranının % 28.7'ye yükselmesi düşündürücü. Bunu aşmak için evrensel bir eğitim sistemi inşa etmemiz gerekiyor.

 

Makina ihracatçıları, kısa adıyla MİB 17. Genel Kurulu’nda yeni başkan olarak Sn. Emre Gencer'i seçti. Kutlarım, hayırlı olsun. Ancak en az onun kadar görevi devreden önceki dönem Başkanı Sn. Ahmet Özkayan mesaisi için kutlanmayı hak ediyor. Makina sektörü onun döneminde iyi çıkışını sürdürdü ve ihracatını önemsenecek bir noktaya getirdi. 16 milyar dolar yaptı. Sn. Özkayan, sac işleme makinelerinde piyasada özel yeri olan Bursalı Ermeksan'ın ikinci kuşak girişimcisi. Sn. Özkayan'ın Genel Kurul’da yaptığı konuşma ise adeta bir manifesto. Diyorki:
-Havaların iyi gittiği dönemlerde çatıyı tamir etmedik, korumacılık yapmadık. Pozitif ayırımcılık istemenin adı "korumacılık istemek" oldu. Oysa tüm markaları yaşatmak için ne yapılması gerekiyorsa, biz de bunu yapabilmek cesaretinde olmalıyız.
Sn. Özkayan haklı, makine sektörü 16 milyar dolar ihracat yapıyor ama ülke hala her yıl 30 milyar dolar makine ithal ediyor.