Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

“Trilyonlarca yatırım yapıyoruz, onlar kadar kazanamıyoruz”

Resmi olarak işletmesi olmayan ve fahiş fiyatla 2’nci el araba satan kişilere vergi getirilmesi gerektiğini söyleyen Toyota Plaza AYYILDIZ Genel Müdürü Yıldız “Burada en büyük görev devlete düşüyor. Bir şekilde el altından araç satanların tespit edilip, vergi vermeleri lazım ki bu fahiş fiyattan vazgeçsinler. Trilyonlarca yatırım yapıyoruz ama o insanlar gibi 50-60 bin lira kazanamıyoruz.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 3.11.2020

“Trilyonlarca yatırım yapıyoruz, onlar kadar kazanamıyoruz”

2’nci el arabalar karaborsaya düştü!

İstihdam, üretim, ihracat, yan sanayi ve yedek parça gibi farklı kanallar üzerinden ekonominin önemli alanlarından birini oluşturan otomotiv sektörü, Covid-19 salgınında gösterdiği performansla ülke ekonomisinin lokomotifi olmayı sürdürüyor. Sektör salgının ilk dönemlerine kıyasla büyüme gösterse de, 2’nci el fiyatları oldukça cep yakıyor. 2’nci el fiyatlarının artmasını doğru bulmadığını ifade eden Toyota Plaza AYYILDIZ Genel Müdürü Mustafa Yıldız, Karadeniz Ekonomi’ye açıklamalarda bulundu.

Otomotiv sektöründen olumlu sinyaller

Pandeminin ilk dönemlerine kıyasla otomotiv sektörünün ekonomik olarak toparladığını ifade eden Yıldız, “200’den fazla araç sırasına müşteri yazdık. Talep çok, kâr da iyi diyebiliriz. Haziran ayında kamu bankalarının taşıt kredi faiz oranlarının düşük seviyelere çekmesi de sektörün canlanmasına sebep oldu.” ifadelerini kullandı.

“Devletin otomotiv sektörüne el atması lazım”

2’nci el otomobil pazarındaki fiyatları değerlendiren Yıldız, “İnsanlar otomobil almayı yatırım aracı olarak görüyor. Talep çok olunca, fiyatta farklı oluyor. Ben 2’nci el fiyatlarının bu kadar artmasını doğru bulmuyorum. Neredeyse sıfır araç fiyatına 2’nci el arabalar satılıyor. Bir de tabi sürü psikolojisi var. Araçlarını fahiş fiyatla satanları görünce, insanlar birbirlerini taklit ediyor. Bunun önlemini almak için çok fazla araba olması gerekiyor. Talebi karşılayan bir sayıda araba olması lazım ki, 2’nci el araç fiyatları düşsün. Bir de ÖTV oranları sürekli değiştiği için, insanlar bunu fırsat bilerek ÖTV farklarını da fiyatların üstüne koydular. Bu da yanlış bir yaklaşım. Burada en büyük görev devlete düşüyor. 2’nci el araçları 50-60 bin kârla satanlara vergi zorunluluğu getirilmesi lazım. Bir şekilde onların tespit edilip, vergi vermeleri lazım ki bu fahiş fiyattan vazgeçsinler. Trilyonlarca yatırım yapıyoruz ama o insanlar gibi 50-60 bin lira kazanamıyoruz. 2’nci el piyasası karaborsa oldu. Pandemiden dolayı başta insanlar toplu taşıma kullanmayı çok istemediğinden araba almak istediler. Otomotiv firmalarında sıraya girdiler. İnsanlar arabanın altından, gümüşten daha değerli olduğunu gördüler. Bir anda ciddi miktarda fiyat artıyor çünkü. Devletin otomotiv sektörüne el atması lazım. 2 senedir 2’nci el piyasayı allak bullak oldu. 2’nci el araç satanlar vergi ödemiyorlar, herhangi bir yatırımları yok. Bu işe yatırım yapan firmalara yazık değil mi? Bizler, en ufak hatamızda vergi cezası ödüyoruz. Onların vergi levhası olmasa da ticaret yapıyorlar sonuçta. Gelir vergisi ödeyebilirler. Biz devletimizin de para kazanmasını istiyoruz. Bu şekilde caydırıcılık olur.” dedi.

“2’nci el fiyatları Kasım ayında düşebilir”

ÖTV oranlarının değişmediği sürece fiyatların düşeceğini düşünmediğini aktaran Yıldız, “Arabalar bollaşırsa sadece 2’nci el fiyatlarında bir düşüş olur. Şu da bir gerçek ki, yaklaşık 4-5 ay önce 120-130 bin lira olan arabaların fiyatları 200 bin lirayı buldu. İnsanların araba alma talebi de düşebilir. Bunu şu anda biz görebiliyoruz. Kasım ayında muhtemelen talepte bir düşüş olacaktır. Hatta 2’nci el fiyatlarının düşmesini öngörüyorum.” ifadelerine yer verdi. HAZAL PALAVAR / KARADENİZ EKONOMİ