Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

''Sektörden çıkmak kolay değil''

·“Ülke ve bölge ekonomisine yeni yatırımlarımızla katkılarımız sürecek” diyen Poyraz-Poyraz Fındık Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, firma, fındık sektörü ve Ordu ekonomisine ilişkin yönelttiğimiz soruları yanıtladı.

info@karadenizekonomi.com / 11.05.2017

''Sektörden çıkmak kolay değil''

Türkiye’nin en büyük ilk 500 sanayi kuruluşu içinde yer alan Poyra&-Poyraz Fındık A.Ş büyümesini istikrarlı bir şekilde sürdürüyor. Firma bu yıl da üretimden satışlara 286 milyon 69 bin 603 liralık cirosu ile İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) Türkiye’nin En Büyük ilk 500 Sanayi Kuruluşu arasına girmeyi başardı.

“Ülke ve bölge ekonomisine yeni yatırımlarımızla katkılarımız sürecek” diyen Poyraz-Poyraz Fındık Sanayi A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz, firma, fındık sektörü ve Ordu ekonomisine ilişkin yönelttiğimiz soruları yanıtladı.

-Sayın Poyraz, sizi Ordulular yakından tanıyor. Ama bir kez daha okurlarımız için kendinizi tanıtır mısınız?

-İlkokul ve liseyi Ordu’da bitirdim. Üniversiteyi İstanbul’da Ticari Bilimler Akademisi’nde bitirdim ve 1974’te Ulubey’e geldim. 1980’e kadar burada fındıkla 

uğraştım. Ulubey’de fındık alım-satım üzerine çalışıyorduk. 1980’de Ordu’ya geldikten sonra kırma fabrikasını kurduk. Ordu merkez içinde bir fabrikamız vardı, kabuklu fındık kırıp satıyorduk. 1997’de bu tesisi hem kırma hem de entegreyi kurduk. O günden beri fındık sektörünün her aşamasında varız.

-Firmanızın Türkiye genelindeki performansını özetler misiniz?

-İhracatta 350 firma arasındayız. Üretimimizin yüzde 70’i ihracata yönelik. Dünyanın pek çok ülkesine satıyoruz. Ağırlıklı olarak Avrupa’dan talep geliyor. İhracatımız yıllık 75 milyon dolar civarında. Bu yıl ciromuz 286 milyon TL. Bunun yüzde 70’i ihracat, yüzde 30’u iç piyasaya. Bu ciro İSO’nun En Büyük Sanayi Kuruluşları listesinde ilk 500 firma arasında yer almamızı sağlıyor.

-Sizin temel hammaddeniz fındık. Bu üründe kalite nedir ve sizin için ne kadar önemli?

-Fındıkta kalite alıcı açısından daha önemli. Bunun için de iyi tarım uygulaması yapılmalı. Üretici budamadan, kurutma ve korumaya kadar bilinçlendirilmeli ve bu yönden destek verilmeli. Yani güçlü olmalı. Hükümet bunu destekleme ödemeleri ile başarılı bir şekilde yapıyor. Kalite ve verimi mutlaka artırmalı üreticimizi bizim bölgelerimizde daha fazla destekleme ödemeleri yaparak güçlü tutmalıyız.

-Poyraz&Poyraz A.Ş olarak fındığa dayalı üretim konularınız neler?

-Çikolata dışında her türlü işi yapıyoruz. Çikolatanın hammaddesi ezmeyi yapıyoruz. Fındığın her türlüsünü üretiyoruz. Fındık sektöründekilere zaman zaman haksız suçlamalar yapılıyor. Türk fındık sanayicisinin yıpratılması nedeniyle zaman zaman sektörden çıkmayı dahi düşünüyoruz. Sanayicimizin üreten insanları değerini ülke ve Ordu ili olarak iyi bilmeliyiz. Olumsuzluklara rağmen üretmeye istihdam sağlamaya ülkemiz ve bölgemiz için üretmeye devam ediyoruz. Yakın gelecekte çikolata da üretme hedefimiz var.

-Siz sanayici olmakla birlikte aslında fındıkta üretiyorsunuz. Üreticilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor?

- Avrupa ülkelerindeki fuarlara katılıyoruz. Neler yapılabilir diye değerlendiriyoruz. Fuarlarda dünyadaki tüm kuruyemiş alıcıları ile görüşmeler yapıyor ve bunların faydalarını görüyoruz. Bizim için kalite çok önemli. Üreticilerin bazı yanlış uygulamaları var. Örneğin fındıkları yere seriyorlar. Fındığı yere seriyorsanız üzerini kapatacaksınız. Fındığa su değmemeli. Fındığı kesinlikle çimlerin üzerine sermeyeceksiniz, örtünün üzerine sereceksiniz. Bazı üreticiler bunlara dikkat etmiyor ve kaliteli bir ürün ortaya çıkmıyor. Bahçelerin yapımı, sulanması ve fındığın kurutulması konuları çok önemli. Ekonomisi güçlenen üreticiler bekletme yoluna gidiyor. Bunlar ambalajlı bir şekilde bekletilmeli. Yoksa toksin birikiyor ve bu ürünler satılmıyor. Bu şekilde yurt dışından çok ürün geri döndü. Harmanlama zamanı iyi takip edilmesi gerekiyor. Üreticilerimiz kuruma olayını iyi takip etmeliler. Fındığın su ile temas etmemesi lazım. Bu sene sahil kesiminde yağmur fazlaydı ve ürünümüzün bir bölümü de ince kaliteli fındıktı. Bir kısmında toksine rastlandı ve bu ürünü hiçbir yere satamıyorsunuz. Fındığı kurutma aşamasında yağmurdan korumak için çalışmalarımız var.

-Fındık tüketiminin önemi ve sağlık açısından değeri nedir? Tüketimi nasıl artırılabilir?

-Fındığın üretimi de tüketimi de arttırılmalı. Fındık insan sağlığı için çok önemli. Herşeyde kullanılan bir ürün. Gelecekte çok değerli bir ürün olacak. Türk fındığı yarı yarıya naturel ve işlenmiş olarak yapılıyor. İşlenmiş bölümü yüzde 70’lere çıkarsa ekonomiye etkisi daha fazla olacak. Çünkü istihdam da artacak. Fındık fiyatları son yıllarda yüksek seyrediyor. Bu iyi bir durum ancak bu fiyatların tüketimi engellememesi gerekiyor. Fındığın kuruyemiş sektöründe çok fazla rakibi var. Badem fiyatları fındığın çok altında ve bu da fındık ihracatını engelliyor. Daha fazla üretmeli dış ve iç tüketimi artırmalıyız.

-TMO’nun piyasaya girip fındık almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Fındıkta rakip ülkelere avantaj sağlayacak ve Türkiye’nin fındıktaki üretim tekelini kıracak uygulamalardan mutlaka uzak durulmalıdır. Üreticimizi hep güçlü görmek istiyoruz. Diğer taraftan da Dünya gerçeklerini görmek ve uygulamak zorundayız. Serbest Piyasa Ekonomisi ve ayağının sakatlanmış olması üzüntü verici, karar mercii otoritelerin önümüzdeki sezon ile ilgili ne düşündüklerini şimdiden açıklamaları sektörün geleceği açısından çok önemlidir.

Ayrıca, fındık üretim maliyeti konusunda abartılı ve çelişkili açıklamalar yerine, gerçeklerle örtüşen çalışmalar mutlaka yapılmalı, bu konudaki kaosa son verilmelidir.

-Sayın Poyraz, Ordu ekonomisine ilişkin görüşleriniz neler?

-Biz yeter ki birlik ve beraberliğimizi koruyalım. Ordu Karadeniz ilinin yükselen kutup yıldızı olmuştur. Ulaşımda son yıllarda önemli yatırımlar aldık. Başta Ordu-Giresun havalimanı olmak üzere, Karadeniz-Akdeniz yolu projesi, Çevre yolu projesi, Ordu Üniversitesi Ordu ilinin Türkiye’nin en büyük 30’cu Büyükşehir Belediyesi olması ilimizin kazanımları olmuştur. Ordu ve ilçelerimiz de Fatsa, Ünye’de acilen yeni OSB’ler hayata geçmeli yeni istihdamlar oluşmalı, biz iş dünyası temsilcileri olarak geleceğini turizmde gören Ordu ilimiz için otel yatırımları yapıyoruz. İlçelerde de otel yatırımları yapılıyor. Ordu valimizin turizm adına yaptığı çalışmaları iş dünyası olarak takdir ediyoruz. Şimdi yeni dönemde yeni projeleri hayata geçirmeli ve takvime bağlamalıyız. Biz de Ordu ekonomisinin bir parçasıyız. Poyraz –Poyraz grup olarak fındık, inşaat ve turizm sektöründe yaptığımız yatırımlarla Ordu ilimize ve ülke ekonomisine istihdam sağlamaktan onur duyuyoruz.

Yeşil yıldızlı çevre dostu otel

POYRAZ Poyraz Grup, fındık ve inşaat sektörlerinin yanında turizm sektöründe Karadeniz’in ilk yeşil yıldız sertifikasına sahip, çevreye duyarlı oteli Balıktaşı City Otel ile başarıyla hizmet veriyor. Konfor ve huzuru bir arada misafirlerine sunan otelde aradığınız her şeyi bulacaksınız. Yolunuz Ordu’ya düşerse konaklamak için doğru yerdesiniz…