Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

ORDULU BAŞARILI İKİ İŞ ADAMI SAMSUNA KARADENİZİN EN BÜYÜK MODERN SERASINI KURDULAR

Toplam Yatırım Maliyeti 12 Milyon

info@karadenizekonomi.com / 28.07.2016

ORDULU BAŞARILI İKİ İŞ ADAMI SAMSUNA KARADENİZİN EN BÜYÜK MODERN SERASINI KURDULAR

Ordu’nun iki başarılı iş adamı Şinasi Tuncer ve Abdullah Kalafat Karadenizin en büyük modern serasını Samsuna 12 Milyonluk yatırımla kurdular.Or-Sam Yönetim kurulu başkanı Şinasi Tuncer ve Or-Sam yönetim kurulu üyesi Abdullah Kalafat bu büyük başarı hakkında şu ortak açıklamaları yaptılar:

Or-Sam Tarım A.Ş, 2007 yılında alanında uzman 6 Ziraat Mühendisi (Şinasi Tunçer, Abdullah Kalafat ,Ali Fera Yanılmaz, Mustafa Kargı, İbrahim Süzen, , Ahmet Coşar) tarafından kuruldu. Tuncer, Şirket ortaklarımızın hepsi sektörde uzun yıllar hizmet vermiş ve bu hizmeti ilk etapta bölgesel sonra ulusal ve

daha sonrada uluslararası düzeye taşıyabilmek amacıyla, önce tarımsal girdilerin tedarik edilmesi ve bunu çiftçilerimizin hizmetine sunma noktasıyla işe başlamıştır. Bu girdi temininde Bayer, Basf, Hektaş, Agrinova, Agrıscıence, Entosav, Pioner Tohum, Tofida Tohum, İstanbul Tarım, İstanbul Tohum, Unitec Genetic Tohum, Elit Tarım, Altıntar, Sacom gibi ülkemizde ve dünyada söz sahibi firmaların bölge distribütörlüğünü yapmaktadır. Kuruluş amacımızın ana konusu olan sözleşmeli üretimin de dahil olduğu iyi tarım uygulamalarını yapıp ve yaptırıp bu ürünleri yurt içi ve yurt dışı pazarlara ulaştırmaktır. Buradan yola çıkarak. Samsun’un Çarşamba ilçesine bağlı Melik Köyünde geçen yıl ilk deneme üretimini yapan şirket, bu yıl 42 bin 500 metrekare alanda domates, 23 bin metrekare alanda biber, 5 bin 500 metrekare alanda patlıcan, 4 bin metrekare alanda ise salatalık yetiştiriyor. Şirket, black sea markasıyla dış pazara açılmayı planlıyor. Tesis de kendi elektiriğimizi üretiyoruz.Bu önemli tesisi hayata geçmesinde bizlere destek olan Samsun Valimize,Tarım il ve ilçe müdürlüklerimize bürükrasiye sonsuz teşekkür ediyoruz.Samsun Valimiz her hafta düzenli olarak uğrar bizleri mutlu eder.

12 MİLYON TL’YE MAL OLDU

Karadeniz’in en büyük sebze serasında kurulan güneş enerjisi santrali şirkete ek kazanç getirdi

Samsun’da 75 bin metrekare alanda sebze üretilen Karadeniz’in en büyük serasında elektrik giderini karşılamak için kurulan güneş enerjisi santralinde üretilen elektriğin fazlası şirkete ek kazanç getirdi.

Samsun’da toplam 96 bin metrekare alan üzerinde Karadeniz’in en büyük serası kuruldu. Or-Sam Tarım A.Ş şirketi tarafından 12 milyon TL’ye mal edilen seranın 75 bin metrekarelik ekili alanında domates, salatalık, biber ve patlıcan yetiştiriliyor. Seraya ek kurulan otomasyon tesisinde meteoroloji istasyonundan alınan verilere göre hava ve zemin kontrolü yapılarak, hastalıklara karşı minimum düzeyde kimyasal salınımı sağlanıyor. İyi tarım 

uygulamasının yapıldığı sera ayrıca, kendi elektriğini de üretiyor. Kurulu gücü 100 kVA olan santral için 440 adet güneş paneli kullanılırken, yaz mevsiminde günde 700kWh, kış aylarında ise günde 300kWh elektrik üretiliyor. Günlük elektrik tüketimi 205 kWh saat olan serada üretilen elektriğin fazlası TEDAŞ’a (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş) satılarak şirkete ek kazanç sağlıyor.

Tarım şehrine yapılan tarım yatırımı şaşırttı

Karadeniz’in iki ovasından biri olan Çarşamba ovası üzerinde böyle büyük bir tarım yatırımı yaptıkları için şaşkınlıkla karşılandıklarını söyleyen Or-Sam Tarım A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şinasi Tunçer, ‘’Biz ‘sizin için ürettik’ sloganıyla yola çıkarak sebzenin en doğal halini sofranızda buluşturmayı hedefliyoruz. Samsun’da toplam arazinin yüzde 40’ını tarım alanı oluşturuyor. Ancak son yıllarda özellikle bu bölgede sanayi yatırımları yapılıyor. Biz bu yatırımı geçen yıl yaptığımızda şaşıranlar oldu. Bu kadar büyük bir sermayeyi tarım alanına yapmamız insanları şaşırttı. Oysa ilimiz fasulye, soya mısır, pırasa, lahana, biber, kıvırcık, pancar, ıspanak, çeltik, domates, karpuz, kavun, fındık, şeftali ve kivi üretiminde ilk sıralarda yer alırken, ekolojik yapısı sebebiyle de iyi tarıma oldukça elverişli’’ dedi.

‘’Hedefimiz dış pazara açılmak’’

Yatırımı yapmalarındaki öncelikli amacın sözleşmeli ve sertifikalı üretim yapıp ürünleri dış pazara satmak olduğunu belirten Tuncer, Türkiye’de yetiştirilen tarım ürünlerinin pazarlanması noktasında önemli eksikliklerin yaşadığının altını çizdi. Özellikle ihracat desteklemelerinden üreticinin bilgisiz olduğunu savunan Tunçer, Bakanlığın koordinasyonunda eğitim seminerlerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Tuncer, ‘’Özellikle toplulaştırma bir an önce hızlandırılmalıdır. Çünkü mevcut birim alanlarımız çok küçük. Üretim desenimizin çok iyi oluşturulması ve üreticinin ürettiği üründen ne kazanacağını bilmesi gerekiyor. Biz Or-Sam olarak şirketimizin dünyaya açılacak yüzü olacak olan Or-sam Bilgi Teknolojileri ve Danışmanlık A.Ş. yi kurduk. Bünyemizdeki bu şirket dış pazardan pay alabilmemiz için araştırmalar yapacak ve internet sipariş hattımızın da kurulmasını sağlayacak’’ diye konuştu.

Otomasyon sistemi kimyasal kullanımını azaltıyor

Şirkette 8 Ziraat Mühendisi olmak üzere toplam 45 kişiye daimi istihdam sağladıklarını ifade eden Tuncer, geçici olarak ise 20 kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Geçen yıl ilk deneme ekimiyle birlikte iyi tarım uygulamasına başladıklarını aktaran Tuncer, serada aynı zamanda biyolojik ve biyo-teknik mücadele yapıldığını belirtti. Serada gerçekleştirilen iyi tarım uygulamasıyla insan sağlığına ve çevre karşı duyarlı olduklarını, güneş enerjisinden elektrik üreterek de şirketin duyarlı kimliğini açıkça sergilediklerini dile getiren Şinasi Tuncer, ‘’Sebzelerde döllenmeyi sağlamak için Bambus arası kullanımı ve kalıntısı kullanıyoruz. Üretim ve güvenli gıda için de zararlılara karşı doğal düşmanları salınarak üretim yapıyoruz. Ayrıca metroloji istasyonumuzdan aldığımız verilere göre sera havalandırması, sansür sistemleri, sirkülasyon ve eksoz fanları, bilgisayar otomosyonu tarafından otomatik olarak ayarlanıyor. Bu da bize sera içerisinde hava ve zemin kontrolünü sağlayarak, hastalıklara karşı minimum kimyasal kullanımı yapmamızı sağlıyor’’ bilgisini paylaştı.

Santral yatırımı 8 yılda kendini karşılayacak

Seranın tükettiği enerjiyi üretebilmek için yine tesis bünyesinde Güneş Enerji Santrali kurduklarını söyleyen Tuncer, seranın üstüne monteli 440 adet güneş panelinin yer aldığını aktardı. Santralin fazladan elektrik ürettiğini de belirten Tuncer, TEDAŞ’a satılan elektriğin şirkete ek gelir sağladığını kaydetti. 100 kVA kurulu güce sahip santralde yazın 700 kWh, kışın ise 300 kWh elektrik üretildiğini söyleyen Tuncer, ‘’Üretimimiz sürekli olarak izlenmektedir. Yatırımımızı 7-8 yıl içinde geri dönüşümünün sağlanacağını düşünmekteyiz. Üretilen enerji günlük tüketimimizi karşıladığı gibi arz fazlasını TEDAŞ’a satıyoruz’’ dedi.

Paketleme ve soğuk hava deposu da kuruyor

Diğer taraftan paketleme ve soğutma tesisinin de önümüzdeki yıl faaliyete geçeceğini bildiren Tuncer, buranın elektrik tüketimini karşılamak için santral kapasitesini artıracaklarını söyledi. Tuncer, ‘’Bunun için tüm altyapı çalışmalarımızı şimdiden hazırlamış durumdayız. Ek panel alanımız hazır, kablolama ve panolarımız ihtiyacımıza cevap verebilecek durumdadır. 2017 yılında paketleme ve soğuk hava tesisinin devreye girmesiyle bölgemizdeki çiftçilerimizin danışmanlığı ve girdileri, tamamen bizim tarafımızdan karşılanacak ve sözleşmeli üretim yaptırmaya başlayacağız.