·Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Başkanı Kadir Engin 50 dönüm araziye hurma dikti. Engin fındık bahçelerinin yaşlandığını hatırlatarak Eğer bahçenizi yenileyecekseniz hurma dikin önerisinde bulundu.
info@karadenizekonomi.com / 6.03.2018
Orduda çiftçinin ağırlıklı üretim konusu olan fındığı destekleyici diğer ürün arayışı sürüyor. Kivi üretimi için daha önce özel bahçe kuran ORDUSİAD Başkanı Kadir Engin bu kez de Hurma Bahçesi kurdu.
Son dönemde Perşembe ve Altınorduda muhtelif bahçelere toplam 5 bin adet hurma fidanı dikildiğini, kendisine ait 50 dönüm araziye de hurma diktiğini belirten Engin, Fındık bahçelerimiz yaşlandı. Bu yaşlı bahçeleri yeni fındık modelleriyle yenilenmesi lazım. Tabi bu da bir maliyet. Fındık üretimi Türkiye de ve dünyada hızla yaygınlaştı ve fındığın geliri de azaldı, şimdi 100 kilo fındığın 50 kilosu masraf diğer 50 kilosu 10 liradan 500 eder diye hesap çıkardı.
Hurma daha çok para getiriyor
Fındık bahçeleri yeniden yenilenecekse hurmayla yenilensin. Biz onu yaptık 20-30 dönüm kadar araziye diktik, daha da dikeceğiz. Şimdi bir dönüme dikilen hurma 5 ile 7 ton arası kadar hurma veriyor. Şu anda marketteki fiyatı 15 lira, 7 ton için düşünürsek 7 bin 500 lira. 4 ton verdiği zaman 6 bin lira. Fındık kadar masrafı yok, toplaması kolay hatta kividen daha kolay. Yama yerlerde olabildiği için bizim arazimizi de uygun. Herkes bunu yapabilir, çok da talep var. Perşembeyle Ordu arasında 5 binden fazla hurma dikildi. Bu hurmanın cinsi bildiğimiz Trabzon hurması. Güçlendirilmiş depoya konulabiliyor ve birçok yönden faydalı.
Azerbaycan 20 ton üretiyor
Fındığı sökün hurma dikin, daha istikrarlı ve bakımı daha kolay. Bu fındık bahçeleri en son ben ortaokuldayken dikilmişti; ben şuan 70 yaşındayım. Artık sökülüp yeniden model bahçeler yapılması gerekiyor. Yeniden dikseniz de dönümden yüksek verim elde edemeyeceksiniz. Ben 50 dönüm araziye ikibin 500 ağaç dikiyorum. Azerbaycan 20 bin ton hurma üretiyor, yurtdışına satıyor.
Kemal ÇEKÜÇ/KARADENİZ EKONOMİ