Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

DURAK FINDIK DURMADI

Pazarı da cirosu da büyüdü

info@karadenizekonomi.com / 31.01.2018

DURAK FINDIK DURMADI

Ünye’de faaliyet gösteren Durak Fındık geçen yıl 780 milyon lira ciro ile İSO’nun 500 büyük şirket listesine girmeyi başardı. Durak Fındık A.Ş’nin Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, “Hem iç ticarette hem de ihracattı ciromuzu büyütmek istiyoruz” dedi.

Yaklaşık 1000 çalışanı bulunan ve geçtiğimiz yıl İstanbul Sanayi Odası’nın 500 büyük şirket listesine giren Durak Fındık A.Ş, ihracat performansı ile Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Amerika, Afrika gibi uzak pazarlara da ulaştı.

2017 yılında 133 milyon Dolar ihracat yaptıklarını, toplamda 780 milyon lira cirolarının olduğunu ve iyi bir yıl geçirdiklerini söyleyen Kadir Durak, “İhtiyaç duyduğumuz alanlarda yatırım yaparak kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yıl Batı Karadeniz’de 12 milyon kilo fındık alacak bir fındık deposu çalışmalarımız var. Depo yapma kararını 2017 yılının son çeyreğinde aldık ve hayata geçirdik. Şu anda anlaşması yapıldı. Önümüzdeki yaz tamamlanmış olacak” dedi.

Ciroyu fındık ihraç edilen fındık miktarı ile ölçüyoruz

Şirketin 2018 yılında ciroyu 1 milyar TL’nin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Durak, “İhracatta da 150 milyon doların üzerine çıkma istiyoruz. Tabi bu rakamlar biraz da fındık fiyatıyla alakalı. Eğer fındık fiyatları biraz daha yüksek olsa bizim hedeflerimiz de yüksek olur. Ama biz rakamı değil de kilogramı büyütmeye çalışıyoruz. Ciroyu fındık kilosu üzerinden büyütmek bizim için daha doğru bir bakış açısıdır” diye konuştu. Firma yöneticisi Durak, Türkiye’nin içinde bulunduğu koşullar ve Ordu’nun kalkınmasına yönelik görüşlerini de şu sözlerle paylaştı:

Türkiye’yi bölge problemleri etkiliyor

“Memleketin ekonomik verilerine baktığımız zaman çok problemli bir yapısı yok. Ancak ülkemizin jeopolitik konumundan dolayı yaşadığı problemler var. Eğer jeopolitik ve coğrafi ilişkiler olmazsa Türkiye ekonomisi çok daha iyi olur. Örneğin Orta Doğu’ya yakın olmamızdan dolayı bölgedeki savaş ve iç karışıklıklardan çok etkileniyoruz. Eğer o alanda bir rahatlama görürsek ülke ekonomisi pozitif yönde bir gelişme sağlayacaktır.”

Turizm önemli, sanayi ise şart

“Ordu’nun turizm şehri olması lazım ama sanayi olmadan sadece turizmle kalkınamayız. Çünkü turizm için sadece 3-4 aylık bir zaman dilimi mevcut, ama yıl 12 ay. Muhakkak organize sanayi bölgesinin açılıp sanayiciye yatırım fırsatı verilmesi lazım. Ordu’da gayrimenkul fiyatları çok yüksek olduğu için sanayici Ordu’ya gelemiyor, Ordu’da kendini geliştiremiyor. Sanayi olmadan hiçbir toplum kalkınamaz.” Sakine Gürsoy/KARADENİZ EKONOMİ