Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Durak: Çikolata sektörü yüzde 15 daraldı

Türkiye’nin Fındık sektöründe yerel sanayicisi olarak en fazla ihracatını gerçekleştiren Durak Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, coronavirüse rağmen sektörün ihracatının geçen ay yüzde 53,3 arttığını belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 14.04.2020

Durak: Çikolata sektörü yüzde 15 daraldı

Türkiye’nin Fındık sektöründe yerel sanayicisi olarak en fazla ihracatını gerçekleştiren Durak Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, coronavirüse rağmen sektörün ihracatının geçen ay yüzde 53,3 arttığını belirterek, "Talepte şu ana kadar bir daralma yaşanmadı. Talep devam ediyor. Çikolata sektöründe virüsden dolayı yüzde 15 civarında bir daralma gözlemliyoruz. Bunun nedeni dünyada ve ülkemizde AVM, restoran ve cafelerin kapalı olması çikolataların sadece marketlerde satılmak zorunda kalmasıdır.”

İhracatta talep azalmadı

Fındık sektöründe sürecin şu anda olumlu ilerlediğini belirten Durak, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin(TMO) depolarındaki fındığa talep yüksek. Sektörün eylüle kadar yapılmış kontratları var. Sanayicinin bu yüklemelerini yapması ihracata olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Talepte şu ana kadar bir daralma yaşanmadı. Bu ayda böyle devam edeceğini düşünüyoruz, ancak tek endişemiz lojistik anlamında olası sorunların karşımıza çıkması. Ülkelerin kapılarını kapatması ve giriş çıkışları iyice yavaşlatması halinde sektör sıkıntı yaşayacaktır.” diye konuştu.

Tüm dünya yeniden yapılanacak

Salgın atlatıldıktan sonra tüm dünyanın yeniden yapılanacağının altını çizen Durak, “Coronavirüsten sonra tüm dünyayı ciddi bir ekonomik yapılanma vedizayn bekliyor. Ülke olarak bizimde hiç vakit kaybetmeden bu değişime adapte olmamız gerekiyor.Çünkü buna benzer sars, mers, ebola gibi virüsleri de yaşadık ama diğerlerinden farklı. Belki 5 yıl sonra daha da ağır bir vaka ile karşı karşıya kalabiliriz bunun garantisi yok. O yüzden herkes kendini yeniden düzenlemek zorunda” ifadelerini kullandı. KARADENİZ EKONOMİ