Coronavirüsün turizme küresel çapta darbe vurduğunu ve Türkiye’de yakalanan ivmeyi 2 yıl öncesine götürdüğünü belirten KATİD başkanı Toktaş süreç sonunda işletmelerin ayakta kalabilmesi için akıllı yatırımcılara, vizyoner ve tecrübeli yöneticilere ihtiyacı olduğunun altını çizdi.
info@karadenizekonomi.com / 28.04.2020
Turizme korona darbesi
Coronavirüs salgınının küresel çapta büyük darbe vurduğu sektörlerden biri de turizm oldu. Acentaların çalışmaması, rezervasyon iptalleri, tur programlarının olmayışı sektördeki global yavaşlama ve daralmayı en canlı biçimde ortaya koyuyor. Virüsün ivme kazanmaması durumunda bayramla birlikte ufak da olsa hareketlenmelerin başlayabileceğini belirten Karadeniz Turistik İşletmecileri Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş coronavirüsün turizm sektörüne etkilerine dair değerlendirmelerde bulundu. Toktaş, “Sektör 15 Mart’tan beri tamamen durmuş durumda. Mayıs sonu bir hareketlenme bekliyoruz. Ancak yine de şimdiye kadar geçirdiğimiz en sakin yaz sezonu olacak. Bölgesel olarak turizmde güzel bir ivme yakalamıştık ancak virüs bizi 1-2 yıl öncesine götürdü. Tabi sadece bizim için değil birçok bölge için aynı durum söz konusu. Toparlanma sinyali ancak önümüzdeki yaz kendini göstermeye başlayabilir.” dedi.
Yapay zeka ve teknoloji yatırımları artacak
Süreç sonunda işletmelerin ayakta kalabilmesi için akıllı yatırımcılara, vizyoner ve tecrübeli yöneticilere ihtiyaç olduğunun altını çizen Toktaş yapılması gerekenleri şöyle aktardı; “ Gelirlerimiz dibe vurdu ve bazı sabit ödemelerimiz ve giderlerimiz var. O yüzden hemen şimdi yılsonuna kadar gerçekçi bir bütçe yapıp nakit akışımızı görmemiz ve ona göre tedbir alıp aksiyonlarımızı belirlemeliyiz. Pazarlamada da değişim olacak. Eski söylemlerin bir kısmı iş görmeyecek. Müşteri beklentilerinin karşılandığı akıllıca kurgulanmış stratejiler satışları tetikleyecek. O yüzden sizi öne çıkartacak söylemler bulmalısınız. Yapay zeka ve teknoloji işin içine çok fazla girecek, kendimizi ve alt yapımızı hazırlamalı ve hızlı davranmalıyız. Adı virüs olur başka bir şey olur bu tarz kesintileri sık sık yaşayacağız. Bu risklere göre işletmemizin planlamalarını yapmalı ve bu durumlar ön görülerimizin içinde bulunmalı. Aniden gelecek kesintilere artık hazırlıksız yakalanmamalıyız. En önemlisi ise hem hizmet sektöründe hem de bütün sektörlerde müşteri beklentileri değişecek gibi duruyor. Trendi öngörmeli, yapılacakları belirlemeli şimdiden operasyonlarımızı ve iş yapış şekillerimizi organize etmeye başlamalıyız. Kısacası beyin sermayesine daha fazla ihtiyaç duyacağız. Buna sahip işletmeler de hep avantajlı olacak.”
Hijyen sertifikasyonu güçlü bir hamle olacak
Coronovirüsün bir milat olacağının da altını çizen KATİD Başkanı acentelerin ve müşterilerin beklentilerinin değişeceğini belirterek, “ Artık misafirleriniz sık sık “Virüslere karşı hangi önlemleri alıyorsunuz, hijyen politikanız nedir” diyecek ve bunların evrakla beyanını bekleyecekler. Bu acıdan hijyen sertifikasyonunun uygulamaya konulması iyi bir hamle olacak. Hijyen kurallarına uymayan bu konuda güven vermeyen tesisler tercih edilmeyecek. Lokasyon gibi hijyen tedbirleri de tesis seçmede önemli bir kriter olacak. Özellikle yurtdışı pazarını çok fazla olumlu yönde etkileyecek bir uygulama olacak. Yabancı turizler bu konuda biraz daha hassas. Daha fazla dikkat ediyor. O anlamda sertifikasyon sistemine geçmek yurtdışı pazarında avantaj sağlaması konusunda bize büyük bir kolaylık sağlayacak.” diye konuştu.
Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağına vurgu yapan Toktaş, “Bu dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıların onarılma süreci ise 1 yıl sürecek. Sonuç olarak, hiçbir sektör bu krizden aynı şekilde çıkamayacak. Hiçbir şey de eskisi gibi olmayacak.” değerlendirmesinde bulundu. NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ