Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Üreticide fiyat artacak beklentisi var

Düzce’de geçen yıla göre üretimin yüzde 40 daha düşük olduğunu belirten Düzce TB Başkanı Karslıoğlu, “Düşük rekolteden kaynaklı fiyatların artacağı düşünülüyor. Doğu Karadeniz’e göre daha düşük. Bu nedenle bugün ki fiyatların üzerinde bir beklenti var.” şeklinde konuştu.

info@karadenizekonomi.com / 14.09.2020

Üreticide fiyat artacak beklentisi var

Düzce Ticaret  Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu yeni fındık sezonuna ilişkin yaptığı açıklamada bu yıl Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) geçen yıl ki gibi bir ürün akışı olmayacağını belirtti. Açıklanan fiyatın üreticiyi oldukça memnun ettiğini vurgulayan Karslıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; “TMO geçen yıl çok başarılı bir sezon geçirdi. Hem alım yaptı hem de aldığı fındığı karlı bir şekilde sattı. Ancak bu sezon hem rekoltenin düşük olmasından hem de serbest piyasa fiyatının ofisinkine çok yakın olmasından kaynaklı geçen sezon alınan miktar kadar ürüne erişilemeyeceğini düşünüyorum.”

KESKİN DÜŞÜŞLER YAŞANMAYACAK

Bu sezon fiyatlarda geçen sezon gibi keskin bir düşüş yaşanmayacağını da vurgulayan Karslıoğlu, “Geçen yıl piyasaya ani bir fındık akışı oldu. Bu durum fiyatların bir anda düşmesine neden oldu.  Ama bu yıl geçen yıldan da çıkarılan dersle öyle bir durum görünmüyor. Şu an etrafımıza baktığımızda fındık zamanıymış gibi hissetmiyoruz.  Ayrıca geçen yıl fiyatların 24 liraya çıkmasında en büyük etken 14’ü gören fiyatlar oldu.  Ürün o fiyatlara düşmeseydi TMO’ya 80 bin ton ürün gitmeyecekti ve fiyatlar 17-18 lirada kalacaktı.” dedi

İHRACAT 250 BİN TON SEVİYELERİNDE KALABİLİR

Pandemiden kaynaklı bu sezon ihracatın düşük seviyelerde kalacağını sözlerine ekleyen Karslıoğlu, şöyle devam etti; “Avrupa ülkelerinde geçen yıldan stok birikti. Ayrıca virüsten kaynaklı tüketimin azalacağını ve ihracatın 250 bin ton seviyelerinde kalacağını düşünüyorum.”

DÜŞÜK REKOLTE BEKLENTİLERİ YÜKSELTTİ

Düzce’de geçen sezona göre üretimin yüzde 40 daha düşük olduğunu belirten Karslıoğlu, “Düşük rekolteden kaynaklı fiyatların artacağı düşünülüyor. Rekolte bu kesimde Doğu Karadeniz’e göre daha düşük. Bu nedenle bugün ki fiyatların üzerinde bir beklenti var.” değerlendirmesinde bulundu. NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ