Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

“Üretici kırmızı çizgimizdir”

 KFMİB Başkanı Sevinç fındıkta üreticinin kırmızı çizgi olduğunu belirterek, Herkes şunu bilmeli ki üretici kazanamıyorsa ne başarıdan ne de gelecekten söz edilebilir. 

info@karadenizekonomi.com / 1.07.2020

“Üretici kırmızı çizgimizdir”

2019-2020 sezonunu fındık tarihinin en muhteşem sezonu olduğunu ve artık “yüksek rekolte fiyat düşürür” algısının son bulduğunu söyleyen Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği​ (KFMİB) Başkanı İlyas Edip Sevinç Türkiye’nin artık 1 milyon ton rekolteyi bile satacak potansiyele sahip olduğunu söyledi. Her kesimi memnun eden bir sezon geçirilmesinde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin  (TMO) büyük payı olduğunu belirten Sevinç sektöre dair önemli açıklamalarda bulundu. Sevinç, “Herkes şunu bilmeli ki hepimizin kırmızı çizgisi üreticinin kazanmasıdır. Üretici kazanamıyorsa ne başarıdan ne de gelecekten söz edilebilir verim ve kalite bozulur bizim fındığa ihtiyacımız var.” dedi.

Herkes ticaret yapabilir

İhracatın 4-5 firma üzerinden döndüğü söylemlerine de açıklık getiren Sevinç, tesisini açan herkes ihracat yapabilir diyerek şunları söyledi; “Piyasa serbest herkes tesisini kurup ihracatını yapabilir. Yeni firmalar çıkıyor da zaten. İhracatçı sayımızda bir azalma yok sadece bazı büyük firmalar ihracatını daha fazla arttırdı. En büyük etkense en büyük firmanın fındığı kullanmasıdır. Baktığınız zaman bu Türkiye için bir şans. Eğer ticaret yapan bir firma olsaydı ve aldığı fındığı ticaret yapıp başka yerlere satsaydı o zaman tablo çok farklı olurdu. Asıl sıkıntıyı o zaman yaşardık. Dolayısıyla bunlara takılmayalım, üreticinin ürünü değerleniyor mu? üretici, manav ihracatçı kazanıyor mu? tüketici üründen memnun mu bunlara bakalım.”

Tekelleşme söz konusu değil

Fındık piyasasında tekelleşmenin söz konusu olmadığını vurgulayan Sevinç, “ Tekelleşme gibi bir durum söz konusu değil. Ne kadar parası olursa olsun 400 bin ailenin elinden canı istediği fiyata fındığı alamaz.  Hele ki TMO devredeyken. Geçen sene piyasaya çok büyük fındık indi. Fiyatlar 16 buçuk liradan 14 liralara kadar düştü. Üretici ürününü serbest piyasaya değil TMO’ya götürmeye başladı. Fiyatı 14 liraya düşürenler taahhütlerini yerine getirmek için 19-20 liradan fındık aldılar. Hiç kimsenin fındık fiyatlarını düşürmeye veya yükseltmeye gücü yetmez.  Bunlar tıpkı Hamburg’da bir borsa olduğu ve fiyatların orada oluştuğu gibi asılsız söylemler.” dedi

Yüksek fiyat uzun vadede sektöre olumsuz yansır

Yüksek fiyatların ilerleyen dönemde tüketim bandında olumsuz etki yaratacağını söyleyen Sevinç şunları aktardı; “ Yüksek fındık fiyatları ihracatçıyı rahatsız etmez biz de üreticimiz çok kazansın istiyoruz. Ancak tüketici bundan rahatsızlık duyarsa işte o zaman sorun oluşur. Müşteri bizim velinimetimiz.  Eğer tüketimden vazgeçerse 400 bin ton rekolteyi bile satamayız. Diğer ülkelerde biz de olduğu gibi çerezlik tüketim genelde olmuyor. İhracatlarımızı çoğunlukla sanayicilere yapıyoruz ve hepsinin belirli bütçesi oluyor. Bu sanayicilerin çoğu da belirli marketlerle birlikte çalışıyor ve fiyatları önceden belirli öyle hammadde arttı veya azaldı diye ürünün fiyatında oynama yapılmıyor. Siz sanayici olsanız kaç kere bütçenizin üzerine çıkabilirsiniz ki? Fındıklı ürünlerden vazgeçilirse ya da tekelci diye lanse edilen firma her sene tüketimini yüzde 3 artırmasa o zaman fiyatların nasıl olacağını bir düşünün isterseniz.” ifadelerini kullandı

TMO misyonunun dışına çıktı

TMO’nun bu sene sezon başında çok başarılı bir politika yürüttüğünü belirten KFMİB Başkanı, “TMO regülasyon kurumu olarak fındık fiyatlarının aşağı düşüp üreticinin zarar etmesi engelleyerek bu sene çok başarılı işler yaptı. Bunu hep takdir ettim. Ama daha sonra bir spekülatör gibi hiçbir anlamı olmayacak şekilde fiyatlarını 24 liraya kadar çekmesi ile beraber kendi misyonunun dışına çıkmış oldu.” diye konuştu.

INC’de fiyatların çarpıtıldığına dair söylemlere de sert çıkan Sevinç, “ Bizim ülke olarak bir itibarımız var. Böyle bir şey yapmamız söz konusu bile değil” değerlendirmesinde bulundu.