Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

 “Telaşa kapılıp zam yapmasınlar”

Un sanayicilerinin satış fiyatlarının açıklanmasını beklediğini belirten TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Telaşa kapılmaya gerek yok fiyatlara zam yapmasınlar.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 15.09.2020

 “Telaşa kapılıp zam yapmasınlar”

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, “Un sanayicileri bizden satış fiyatlarını açıklamamızı bekliyor telaşa kapılmasınlar” diyerek sektöre dair açıklamalarda bulundu. Güldal, “Türkiye’nin TUİK’in ilan ettiği 20 buçuk milyon ton buğday üretimi var. Hepsi şu an ticarete konu değil ama ülkenin depolarında duruyor. Bu yıl salgının getirmiş olduğu psikolojik etki ile bir kısım üretici belki biraz daha değerlenir diye ürünlerini satmama eğiliminde. Bir kısmı ise lisanslı depoya koydu. Artık fiyat verilmiş piyasa değerini bulmuş durumda. Bize düşen bundan sonra bu fiyatların yükselmesinden 83 milyon tüketici nüfusun olumsuz etkilenmesini önleyecek regülasyonu yapmak.”

“STOKLAR UN İLE DOLDU”

Güldal şöyle devam etti; “Un sanayicilerimiz bizden şu an satış fiyatlarını açıklamamızı bekliyorlar. Yakında açıklamayı yapacağız. Pandemi döneminde çok yoğun şekilde çalıştılar stoklar un ile doldu. Telaşa kapılmaya gerek yok fiyatlara zam yapmasınlar. TMO olarak satış fiyatlarımızı açıkladığımızda zaten regülasyon amacıyla onlara bir miktar arz yapacağız.”

UYGUN HAMLELERİ DOĞRU ZAMANDA YAPIYORUZ

TMO’nun ithalat yapması ile ilgili eleştirilere de cevap veren Güldal, “Biz stoklarımızı mümkün olduğu kadar iç piyasadan karşılamaya çalışıyoruz. Ama gerektiğinde dış piyasadan da tedarik yapıyoruz. Geçen yaptığımız ithalat uygulaması Türkiye’de hasatın bitmesinden 1 hafta sonra başladı. Burada yapmış olduğumuz tamamen ülke menfaatlerini düşünmekti. Dış piyasada fiyatlar oldukça uygun olduğu bir an evvel aldık. Çünkü 205 dolara aldığın ekmeklik buğdayı Ocak-Şubat ayında 250 dolardan alıyorsun. Neden geç alıp 50 dolar fazla verelim ki? Bu nedenle dış piyasayı takip etmek ve uygun hamleleri doğru zamanda atmakta bizim için  çok önemli.”

Güldal son olarak stokçuluktan oldukça rahatsız olduğunu vurgulayarak ofis buna asla izin vermeyecek diyerek sözlerini noktaladı. NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ