Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Fındığın yolcusu kadınlar

Olam Progıda desteği ile EYKA Eğitim Merkezi tarafından yürütülen Fındığın Yolcusu Kadınlar Projesi; Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde başladı, Sakarya, Düzce, Ordu ve Giresun illerinde devam etti.

info@karadenizekonomi.com / 10.09.2020

Fındığın yolcusu kadınlar

Fındığın Yolcusu Kadınlar Projesi, mevsimsel tarım işçiliğinde çalışan kadınlarla yürütülen, bir güçlendirme çalışması ve bu çalışmanın amacı, mevsimsel tarım işçiliği yapan kadınların gezici/geçici yaşam koşulları nedeni ile risk altındaki hayatlarının/sağlıklarının iyilik halinin sağlanması için hak arayışı konusunda tutum ve koruyucu davranış edinmelerini sağlamaktadır.

Olam Progıda proje ile ilgili yaptığı açıklamada, “Diyarbakır, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin’de ev ziyaretleri üzerinden ilerleyecek olan çalışma pandemi nedeniyle, ev ziyaretleri yapılamadan mevsimlik tarım işçilerinin çalışmak üzere göç ettikleri bahçeler üzerinden ilerlemiştir. Çalışma Bakanlığı verilerinden alınan bilgiye göre, Türkiye'de mevsimlik iş için aileleri ile birlikte göç edenlerin yaklaşık 500 bini sürekli göç halinde.Mevsimlik tarım işçiliğinde önemli bir yere sahip olan kadın işçiler hasat zamanı bir yandan ailenin günlük yaşam gereksinimlerini yerine getirmeye çalışırken, bir yandan da aile ile birlikte çalışmaktadır. Toplumda kadınlar yerleşik hayatlarında toplumsal cinsiyet eşitsizliğine bağlı birçok hak ihlali yaşarken, gezici tarım ile yaşadıkları süreçte bu ihlallerin artması kaçınılmaz olmaktadır.” ifadelerine yer verdi.  

Olam Progıda, Şubat-Ağustos tarihleri arasında eğitim programı, materyalleri ve eğitim kitapçığı Türkçe ve Kürtçe olmak üzere iki dilde hazırlandığını, Diyarbakır, Mardin, Şırnak ve Şanlıurfa’dan 9 kişilik saha ekibi ev ziyaretleri ile kadınlara bilgilendirme çalışmaları başlatıldığını ve bu illerde dayıbaşları (tarım iş aracıları) ile görüşülerek kadınlara erişim için iletişim ağı oluşturulduğu ifade edildi.

“676 MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ KADINA, 590 MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ ERKEĞE VE DAYIBAŞINA ULAŞILDI”

15 Mart 2020’den itibaren pandemi nedeni ile sosyal çalışmaların yasaklanması üzerine ev ziyaretlerinin durdurulduğunun ifade edildiği açıklama şöyle devam etti: “Bunun üzerine Nisan ayı içinde pandeminin etkisini artırmasıyla saha çalışmasının gerçekleşme olasılığı zayıfladı. Bu nedenle kadınlara erişim amacıyla tüm eğitim konularını içeren hem Türkçe hem de Kürtçe 11 adet kısa video hazırlandı. Eğitim videolarının kadınlara erişimini sağlamak ve kadınlara danışmanlık verebilmek amacıyla “Fındığın Yolcusu Kadınlar” Facebook grubu oluşturuldu. Hazırlanan videolar bu gruba yüklendi. Her ilde saha çalışanları dayıbaşları üzerinden kadınların telefonlarına erişerek, kadınların gruba katılmalarını sağladı.

Hasat dönemi saha çalışmaları başlamadan önce, 4 ildeki ilgili kamu kuruluşlarıyla görüşmeler gerçekleştirildi, iş birliği sağlandı. Hasat döneminin başlaması ile; Bahçe ve konaklama alanlarında mevsimlik işçi kadınlara bilgilendirme çalışmaları yapıldı.

Sakarya, Düzce, Ordu ve Giresun’da Olam Progıda’nın tedarik zincirindeki bahçelerde çalışacak mevsimlik tarım işçisi kadınlara, mevsimlik tarım işçisinin hakları, kadın hakları, mevsimlik tarım işçisi kadınların hakları, çocuk hakları, kadın bedeni ve kadın sağlığı, işçi sağlığı ve güvenliği konuları üzerinden bilgilendirme çalışması yapıldı. Şimdiye kadar 676 mevsimlik tarım işçisi kadına, 590 mevsimlik tarım işçisi erkeğe ve dayıbaşına ulaşıldı. Çalışma sonunda eğitim kitapçığı ve hijyen paketlerinin yanında kişisel koruyucu donanımlar dağıtıldı.”

Hem dayıbaşılık yapan hem de zaman zaman kendisi de mevsimlik tarım işçiliği yapan Meryem ile röportaj gerçekleştiren Olam Progıda,  erkek egemen dayıbaşı alanında, kadın olarak “dayıbaşı” olmanın sorumluluğuna, bir kadının mevsimlik tarımda karşılaştığı risklere ve yaşam mücadelesine dair sorular yönelttiğini ifade etti. Ayrıca üreticilere, dayıbaşlarına ve erkek işçilere yönelik mevsimlik tarım işçisinin hakları, toplumsal cinsiyet konulu bilgilendirme yapıldığını belirterek ifadelerine şunları ekledi: “Sakarya, Düzce, Ordu ve Giresun’da işçi sağlığını ve iş güvenliğini gözeten üreticiler ziyaret edilerek, hasat dönemi hazırlıklarının neler olduğuna, mevsimlik tarım işçiliğine dair kısa röportajlar yapıldı. Sosyal açıdan örnek olan, işçi sağlığı ve iş güvenliği üzerinden tedbirleri alınmış pilot bahçeler gezilerek, bahçenin çeşitli noktalarına bilgilendirici afişler asılması yönünde harekete geçildi.”