Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
24.09.2024

Doğru olan hangisi ?

Fındık sektörünün yıllardır kanayan yarası olan ve her sezon öncesinde bazı kesimlerin rekolteyi düşük gösterme çabalarının yanı sıra havalar soğuduğunda zirai don tehlikesinin olup olmadığı yönündeki tartışmalar kafaların karışmasına neden oluyor.

info@karadenizekonomi.com / 27.03.2020

Doğru olan hangisi ?

Fındıkta her sezon öncesi tekrarlanan “rekolteyi düşük gösterme” çabalarının bilimsellikten uzak açıklamalarla gündeme getirilmesi tepkilere yol açıyor. Özellikle havalar soğuduğunda ve kar yağmaya başladıktan sonra dona bağlı olarak ortaya atılan iddialar, Tarsim hasar çalışması bile yapmamışken sektör temsilcileri tarafından eleştiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Kara, bölgede etkili olan kar yağışı sonrasında oluşan zirai donun fındığa zarar verdiğini açıklarken aynı hava koşullarını yaşayan Trabzon’dan ise farklı ses yükseldi. Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehleven, “hava sıcaklıkları sıfırın altına düşmediği için şu anda böyle bir riskin oluşmadığını” ifade ederek kafaların karışmasına neden oldu.

Aynı coğrafyadan gelen iki farklı ses sektör temsilcileri tarafından da dikkate alınırken ortak görüş “kafa karışıklıklarının bir an önce giderilmesi” yönündeydi. Tüm dünyanın küresel salgınla uğraştığı bugünlerde bahçeler gezilmeden ve araziye çıkılmadan bu yönde yapılan olumsuz açıklamalarla başta üreticiye zarar verildiğinin altını çizen sektör temsilcileri “enerjimizi fındıkta verim ve kalitenin artırılması için harcamalıyız” uyarısında bulundular.

Oysa bu tür açıklamaların öncelikle bilimsel temellere dayandırılması gerekmektedir. Tarsim’in hasar tespit çalışması yapmadığı veya Tarım İl Müdürlüklerinden bir açıklama gelmemiş olması kafaların karışmasına neden olduğu da ortadadır. HABER MERKEZİ

oluşmadığını” ifade ederek kafaların karışmasına neden oldu. Aynı coğrafyadan gelen iki farklı ses sektör temsilcileri tarafından da dikkate alınırken ortak görüş “kafa karışıklıklarının bir an önce giderilmesi” yönündeydi. Tüm dünyanın küresel salgınla uğraştığı bugünlerde bahçeler gezilmeden ve araziye çıkılmadan bu yönde yapılan olumsuz açıklamalarla başta üreticiye zarar verildiğinin altını çizen sektör temsilcileri “enerjimizi fındıkta verim ve kalitenin artırılması için harcamalıyız” uyarısında bulundular. Oysa bu tür açıklamaların öncelikle bilimsel temellere dayandırılması gerekmektedir. Tarsim’in hasar tespit çalışması yapmadığı veya Tarım İl Müdürlüklerinden bir açıklama gelmemiş olması kafaların karışmasına neden olduğu da ortadadır. HABER MERKEZİ