Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

‘’Doğal sistemler geliştirilmeli’’

Bilgisayar Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ferudun Keskin, ‘’Kurutma bölge şartlarına uygun doğal sistemlerin geliştirilmesi ile aromanın sağladığı bu ayrıcalığının korunabileceğini düşünüyoruz’’

info@karadenizekonomi.com / 3.09.2020

‘’Doğal sistemler geliştirilmeli’’

Trabzon Ticaret Borsası ile yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde üniversitenin Avrasya Üniversitesi Projelerden Sorumlu Koordinatörü Prof. Dr. Teoman Ayhan başkanlığında, Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr.Öğretim Üyesi Ferudun Keskin, Biyokimya Programı Bölüm Başkanı öğretim üyesi Dr.Tuba Bekircan ve Dr. Handan Günay Acar’ın yer aldığı araştırma grubu, borsanın fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla kurduğu örnek bahçelerde toprak, dal, yaprak ve ürünün kurutulması aşamalarında araştırmalar yapıyorlar. Araştırma da borsaya üye ihracatçılarla işbirliği yapılarak laboratuvar imkanlarından da yararlanılıyor.

‘’Raf ömrü ve kalitesinin arttırılması hedefleniyor’’

Özellikle fındığın kurutulmasında en verimli yöntemler konusunda yapılan araştırmalarla, ürünün kalitesinin ve raf ömrünün arttırılmasına da katkı sağlanması hedeflendiğini dile getiren Bilgisayar Bölüm Başkanı Dr.Öğretim Üyesi Ferudun Keskin, ‘’Bölgedeki gıda ürünleri aroması ayrıcalıklı doğa koşullarının sonucu oluyor. Ancak bu aynı zamanda ürünlerimizin saklama ömrünün kısa oluşunun da ana nedenidir. Kurutma bölge şartlarına uygun doğal sistemlerin geliştirilmesi ile aromanın sağladığı bu ayrıcalığının korunabileceğini düşünüyoruz’’ diye konuştu.