Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Çay toplamada yeni sektör!

Her yıl çay toplamak için Rize'ye gelen Gürcistan uyruklu vatandaşların bu sene coronavirüs nedeniyle gelememesi üzerine Rizeli genç girişimciler imece ve yevmiyecilik sistemi ile işi sektöre döktü.

info@karadenizekonomi.com / 14.09.2020

Çay toplamada yeni sektör!

Her yıl çay toplamak için Rize'ye gelen Gürcistan uyruklu vatandaşlar bu sene coronavirüs pandemisi nedeniyle gelemedi. Rize'de genç girişimciler ise imece ve yevmiyecilik sistemi ile işi sektöre çevirerek hem çay üreticilerine, hem de yevmiyecilerin işlerine yarayacak bir sistem geliştirdi.

‘’Aracı sistemi kurduk’’

Bir aracı sistemi kurduklarını ifade eden genç girişimci Mesut Yılmaz, ‘’Biz çay toplama işçilerini sabah evinden alarak işe bırakan, daha sonra yeniden işten alarak evine döndüren bir aracı sistemi kurduk. Vatandaşlar internet ve telefon üzerinden bizlere ulaşarak yevmiyeci aradığını söylüyor. Biz de çayına göre kaç yevmiyeci istiyorsa bu hizmeti çay üreticilerine sunuyoruz. Tabi herkes yevmiyeci istemiyor, bazen 'yarıcılık yapın' diyen de oluyor. Vatandaş arıyor '3 ton çayım var gelin bunu toplayın' diyor. Biz de ona göre gidip çaya bakarak, nasıl toplanabilir, toplama zamanı geldi mi diye inceliyoruz, sonra da topluyoruz’’ diye konuştu.

‘’Genç girişimcilere validen destek’’

Genç Girişimciler Kurulu olarak Rize Valisi Kemal Çeber’e projeyi sunduklarını belirten Yılmaz, ‘’ 1,5 yıldır her toplantımızda bu projemizi konuşuyorduk. Başkanımız Muhammet Akkuş ile birlikte sürekli istişare ettik ve bu işi faaliyete soktuk. Şimdi iyi bir hizmet veriyoruz. Pandemiden dolayı Rize'ye çay toplamaya yabancı uyruklu işçiler gelemeyince bu işte bize rast geldi. Projemizi vali beye anlattık o da sağ olsun çok ilgilendi ve hemen başlatın çağrısında bulundu. Çalışan bulmak biraz zor. Şu an mesela sadece yerli ablalarımız çalışıyor. Bizim yaş grubumuzda 25 ile 35 yaş arası kolay kolay çalışan bulamıyoruz. 3-5 kişi var. Bunların içerisinde üniversite öğrencileride var. Hiç çay toplamasını bilmiyorlardı, şimdi çok güzel çay topluyorlar. İş olmadığı zaman da arıyorlar. Biz aslında müstahsil ile personel arasında bir köprü olduk. Çalışıyorduk ama hakkımızı vermiyorlar gibi şeyler duyuyorduk. Müstahsiller işçi bulamıyordu. Biz böyle bir hizmet verelim dedik ve bunu başardık. Şu an 47 çalışanımız, 50'nin üzerinde müstahsilimiz var. 250-300 ton civarında bir çay toplatıyoruz. Sistem bu şekilde ilerliyor ama dediğim gibi biz isteriz ki çalışan sayımız 47 değil 470 olsun, daha çok çaylıklara girelim. Bir de bizim çalışanlarımız, Rizeli olduğu için bu çaylıkları ne aşağıdan topluyor, ne yukarıdan topluyor. Müstahsil de bu durumdan çok memnun. Arayan müstahsiller 'sizin sayenizde çok kaliteli çay sattık' diyor, bu da bizi çok mutlu ediyor. Çay Türkiye'nin yerli ürünü olduğu için müstahsilin mutluluğu bizim mutluluğumuz oluyor’’ dedi.