Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Promosyon sektöründe ithalat azaldı, yüzde 5’lik büyüme bekleniyor

Promosyon ve Matbaa Sanayici İş Adamları Derneği (PROMASİAD) Başkanı Ömer Karatemiz promosyon sektörünü değerlendirdi. Sektörde dışa bağlılığın azaldığını söyleyen Karatemiz dış ticaret ve ihracat eğitimlerinin ardından yeni pazarlara açılacaklarını ifade etti.

info@karadenizekonomi.com / 25.10.2021

Promosyon sektöründe ithalat azaldı, yüzde 5’lik büyüme bekleniyor

Yüzde 5’lik büyüme bekliyoruz

Son 5-6 yılda sektör olarak ithalatı en az seviyeye indirdiklerini söyleyen Karatemiz; “Promosyon sektörü ithalatın ağırlıkta olduğu bir sektördü fakat son 5-6 yılda ithalata getirilen ek vergiler ve bu döviz kurlarındaki artışlar yerli üretim noktasında bizleri daha da motive etti. Sektör çok önemli mesafeler kat etti. Buna paralel olarak ithalat azaldı, yine paralel olarak kademeli bir şekilde yurt dışı pazarlara açılma noktasında sektör önemli bir mesafe kat etti. Promosyon sektörü çok geniş. Tekstil, metal, plastik ve kağıt gibi birçok sektörü kapsıyor. Elektronik bu alanda yeni trendlerden biri. Tekstil, plastik ve ham madde sektöründe ithalata bağlılık azaldı. Mobil şarj cihazı ve USB bellekte halen ithalat devam ediyor. Geleneksel ürünlerde ithalatımız yok denecek kadar azaldı. Geçtiğimiz yıla göre önümüzdeki dönemin daha başarılı geçeceğini düşünüyorum. Yüzde 5’lik bir büyüme bekliyoruz.” dedi.

Yaşam ve zaman değiştikçe promosyonda da ürünlerde değişiyor diyen Karatemiz; “Tasarım odaklı ürünler çok önemli. Pazar, sektörde sürekli yenilikler bekliyor ve yenilikler istiyorlar. Kendi üyelerimizi tasarım noktasında teşvik etmeye çalışıyoruz. Üniversite-sanayi iş birliğini bu alanda devreye almak istiyoruz. Sektörde birçok problemi var. Konjonktürel olarak son 2 yılda tüm Dünya’da bir kriz var. Ham madde piyasalarında yaşanan sıkıntılı bir süreç var. Bu nokta bizi üretim alanında çok ciddi zorluyor. Fiyat istikrarı kalmadı. Hedeflere bağlı bir çalışmalar yapılamıyor. Yüzde 200’e yakın artışlar var. Bazı sıkıntılarımız var. Firmalarımız ihracat kültürünü tam anlamıyla benimseyemediler. Dış ticaret ve ihracat alanında çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Sektörümüze pozitif ayrımcılık bekliyoruz. Kamu kuruluşlarının alım yapma konusunda tasarruf tedbirleri var. Tasarruf tedbirleri kapsamında burada kamu tasarrufu adına çok önemli konu başlıkları var. Kamunun promosyon ve basım sanayi noktasında yasaklama söz konusu. Bu yasakların yüzdesel oranda düşürülmesini bekliyoruz. Kamu bizim en önemli müşterilerimiz. Bu noktadaki sıkıntıları yakın zamanda aşmak istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

HALİL YILMAZER / KARADENİZ EKONOMİ