Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Araç kiralama sektörüne müjde

Trafik cezası sorunu çözülen araç kiralama sektörü, ötelenen 2020 havalimanı ofis kiralarını da ödemeyecek, bu yıl ise yüzde 50 indirim uygulanacak.

info@karadenizekonomi.com / 22.02.2021

Araç kiralama sektörüne müjde

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) araç kiralama sektörüne ilişkin bir müjdeyi duyurdu. DHMİ, yer hizmet kuruluşları, havayolu ve ticari hacim işleten kiracılar için 2020 senesi içinde düzenlenen ve vadesi 31 Ocak 2021’e ötelenen kira bedeli faturaları ile ilgili tutarları iptal etti. Ayrıca önümüzdeki dönem için de yüzde 50 indirim kararı aldı. Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Başkanı İnan Ekici, “DHMİ’nin kararı, sektöre adeta can suyu oldu. 2021, son üç yıldır daralan sektör için kayıpları telafi ve yeniden büyüme yılı olacak” ifadelerine yer verdi.

Bu seneye umutla başladıklarını belirten Ekici, “Trafik cezalarındaki düzenlemeden hemen sonra DHMİ’nin aldığı kira bedelleri kararı, araç kiralama sektörü olarak 2021 yılına güçlü moralli başlamamızı sağladı. Kiraların yüzde 50 indirimli uygulanacak olması da araç kiralama sektörü açısından stratejik ve değerli bir karar oldu” dedi.

Faiz, talebi artıracak

Bu sene pandeminin gidişatına bakarak filo yatırımını iki kattan fazla artırmayı planladıklarını ifade eden Ekici, “Alınan önlemler ve aşı uygulamalarıyla beraber pandeminin kontrol altına alınarak hayatımızı bu seviyede etkilemeyeceğini, ekonominin toparlanma sürecine gireceğini operasyonel araç kiralamanın tercih unsuru olacağını düşünüyorum. Bu yıl daralmayı değil, kayıplarımızı telafiye başladığımız sene olarak görüyorum. Fakat, tekrar altını çizmek gerekirse bu yorum günlük kiralama tarafında pandeminin seyrine bağlı olacak. Uzun dönemde de özellikle ekonomik grupta kiralamanın sağladığı fayda artacak. Satın alma yerine kiralamaya yöneliş olacak. Olumlu sinyallerle beraber, 2020 yılında 57 bin 500 adet civarında satın alma yapan sektörün, bu sene pandeminin etkisi azaldığı takdirde, geçen senenin 2 katından daha fazla araç alabileceğini söyleyebilirim.” dedi.

KOBİ’ler azaldı

“Geçen yıl sektörde müşteri tarafında yaşanan değişimler, KOBİ’lerin sayısının azalmasına, ayrıca lüks araçtan daha ucuz olan C segmentine kayış var” diyen İnanç, sözlerine şöyle devam etti: “KOBİ sayısındaki azalmanın etkisiyle 2019’da 40 bin 500 olan müşteri sayısı, 2020'de 36 bin 600’e geriledi. Bu dönemde, sektörün araç parkının yüzde 50,8’i kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 26,7 ve üst-orta sınıf araçlar 12,9 pay aldı. SUV gövde tipli araçların operasyonel kiralamadaki payı ise yüzde 5,3 olarak gerçekleşti. Benzinli araç talebindeki artışın nedeni düşük ÖTV diliminde kalarak daha ekonomik olma isteği. 2020 yılında Renault yüzde 24,4 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Renault’yu yüzde 15,2 ile Fiat, yüzde 11,7 ile Ford ve yüzde 11,6 ile Volkswagen takip etti.”

Sektörün talepleri

Tasarruf etmek isteyen pek çok sektör müşterisinin içinde bu dönemde, mevcut araçlarını yenilemek yerine kira sürelerini uzatmak istediğini ifade ederek, “ Mevzuat gereği, sektör olarak 48 aydan uzun süreli araç kiralaması yapamıyoruz. Bu olayın aşılmasına ilişkin devlet kurumları nezdinde girişimlerimize devam ediyoruz. Sektörün bir diğer beklentisi ise kiralık araç hırsızlıklarının önüne geçilebilmesi için gerekli kanuni düzenlemelerin yapılması ve bu suça uygulanan cezanın artırılması. Araç kiralama şirketleri ayrıca, talebin arttığı karavan kiralama işinin istenilen seviyeye gelmesi için ÖTV oranlarının düşürülmesini istiyor.” ifadelerine yer verdi.