Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Köksal: “Bayiler, vatandaşlarla aynı oranda etkileniyor”

Akaryakıta gelen zamlardan vatandaşlarla aynı oranda akaryakıt bayilerinin de etkilendiğini açıklayan Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Yüksek İstişare Kurulu Genel Sekreteri Bahtiyar Köksal, mağduriyetlerinin çözümü  için ilgili bakanlığa başvurduklarını söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 18.04.2022

Köksal: “Bayiler, vatandaşlarla aynı oranda etkileniyor”

Akaryakıtta yaşanan zamların brent petrol fiyatına ve döviz kuruna bağlı olduğunu açıklayan Köksal, indirim beklerken brent petrol fiyatının yükselmesiyle fiyatların tekrar yükseldiğini söyledi. PÜİS olarak bayilerin sorunlarını ilgili bakanlıklara ilettiklerini belirten Köksal,  “Kocaman bir klasörümüz var. Ne kadar yol alabildiniz derseniz, sadece elektronik satışlarda ana dağıtım firmaları tarafından bayilere yüklenen komisyon sıfırlandı. Bu durumdan ana dağıtım firmaları memnun değil elbette. Bunu iptal ettirebilmek için var güçleriyle çalışmalar yaptıklarını biliyoruz. Eğer bir sonuç alamazlarsa bayileri bir takım sözleşme ve protokol maddeleriyle sıkıştırmaya çalışacaklarını da biliyoruz. Hatta bazı bayilere bir takım yeni ödeme yöntemleri getirmişler ana dağıtım firmaları” diyerek açıkladı.

Akaryakıt bayilerinin çok sorunları olduğunu da sözlerine ekleyen Köksal, “Sendika olarak akaryakıttaki ÖTV ve KDV’nin birleştirilip KDV’nin %8’e düşürülmesini bekliyorduk. Ancak olmadı. Bunun dışında bayi nakliyelerinin bayi karlarıyla beraber mütalaa edilmesi vardı. Bunun bayi karından ayrı değerlendirilmesini istedik. Bu konuda da her görüştüğümüz yetkili bizi haklı gördü ama henüz gerçekleşen bir uygulama yok” ifadelerini kullandı.

Bayilerin sorunlarıyla ilgili çözüm önerileri de sunduklarını açıklayan Köksal, “Kayıt dışı akaryakıtın maliyeti devletin KDV ve ÖTV kazanımı noktasında zararı olduğunu ilettik. Çözüm önerileri sunduk. Ana dağıtım bayilerine otomasyon sistemi kurulması gibi. Bu şekilde kaçağın önüne geçilebileceği konusunda öneride bulunduk. Bazı istasyonlarda ışıklı panolar var. Burada akaryakıt istasyonunun mazotu ve LPG’yi kaç liradan sattığı yazılı. Bunlar yasaklandı. Sendikanın bu konudaki girişimleri sonuç verdi. İleriki zamanlarda o ışıklı panolar kalkacaktı hala bir uygulama yok bununla ilgili. Bunlarda zararı gören devlet. Ve haksız rekabeti ortadan kaldırmak için bu önerileri sunuyoruz. Bunun dışında her akaryakıt bayisinin bulundurması gereken ve sigortasını ödediği ama maalesef senede 1 kere yüz yüze görüşebildiğimiz, görmeden maaşını ve sigortasını ödediğimiz LPG sorumlu müdürü ve tehlikeli madde güvenlik danışmanımızın en azından bu ikisinin değil de 1 tanesinin iptal edilmesi bayiye bir kar sağlayacaktır bununla ilgili önerimiz var” diyerek görüşmelerin sürdüğünü ifade etti.

Zamlardan vatandaşlarla aynı oranda etkilendiklerini de ifade eden Köksal, “Akaryakıt zamlarından etkilenenler sadece vatandaşlar gibi görünse de, akaryakıt bayileri de aynı oranda etkileniyor. Her şeyden önce gelen zamlar, bayilerin karından giden bir sistemdir. Hiçbir akaryakıt bayisi zam gelmesini istemez. Zamlar karşısında satışlarımız düşüyor. Tüketici alım gücünü bitiriyor zamlar. Böyle gittiği takdirde paydaşlarımız, tüketiciler, şoförlerimiz, onlar mağdur olduğu kadar bizler de mağduruz. Trabzon gibi bir yerde şehrin merkezinde 3 tane bayi kepenk kapattı. Bankalar ayrı bir sorun. Önceden bize kredi vermek için uğraşan bankalar, görüşmek için bayilerden randevu alan bankalar, şimdi kredi konusunda katı davranıyorlar. Önceden imza karşılığı verdikleri kredileri şimdi ipotek karşılığı veriyorlar” dedi.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ