Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
19.09.2024

Zirveye 24 adım daha

Uluslararası inşaat sektörünün en saygın dergisi ENR (Engineering News Record) tarafından her yıl duyurulan dünyanın “en büyük 250 uluslararası müteahhidi” listesine bu yıl 40 Türk şirketi girdi. Listede geçen yıl 116’ncı sırada yer alan Onur Taahhüt, bu yıl 24 basamak daha atlayarak 92’nci sıraya yükseldi.

info@karadenizekonomi.com / 30.08.2021

Zirveye 24 adım daha

Uluslararası pazarda faaliyet gösteren Türk yüklenici firmaları, her geçen gün daha da zorlaşan rekabet ve daralan pazar koşullarına salgın döneminin olağandışılığının eklenmesine rağmen inşaat sektörü sıralamasında ilk üçte yer almayı başardı. Sektörünen saygın dergisi ENR (Engineering News Record) tarafından her yıl duyurulan dünyanın “en büyük 250 uluslararası müteahhidi” listesine bu yıl 40 Türk şirketi girdi. Listede geçen yıl 116’ncı sırada yer alan Onur Taahhüt, bu yıl 24 basamak daha atlayarak 92’nci sıraya yükseldi.

Çetinceviz kardeşlerin her geçen yıl yükselen başarıları

Ordu orjinli bir firma olarak 1981 yılında Çetin İşletmeleri adıyla başlayan ve daha sonra Onur Taahhüt’e dönüşerek sektörün en önemli paydaşlarından olan firmanın iki tepe ismi Onur ve İhsan Çetinceviz kardeşler, her yıl katlayarak süregelen başarılarını “geliştirdikleri iş disiplinine” bağlıyor ve bu yılın kendileri açısından daha verimli geçeceğine inanıyorlar. Her yıl katlanarak süregelen başarılarını Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Onur Çetinceviz, “yeni ihalelerle bu yılı daha verimli geçeceğiz. Özellikle Ukrayna’da yaptığımız çalışmalarla bu yıl birkaç basamak daha yukarıya çıkacağımızı ön görüyoruz. Hedefimiz ilk 4 içinde yer almak” dedi.

Zaporijya’ya inci gerdanlık

“Ukrayna’nın Zaporijya kentine tıpkı İstanbul’un boğaz köprüleri gibi inci bir gerdanlık kondurmaya hazırlandıklarını” söyleyen Çetinceviz, “700 metre uzunluğunda inşa ettiğimiz köprünün ilk tabyası bitirilmek üzere. Çelik halat askılı köprünün Kasım veya Aralık ayında açılışını planlanıyoruz. Ukrayna’daki şantiyelerde 10 bin çalışanımız bu başarı öyküsünün kahramanlarıdır. Onur Group olarak da 15 bin çalışanımızın başarımızda payı büyüktür” ifadelerini kullandı.

40 Onur Yılı

Onur Taahhüt, 40 yıllık geçmişinde Türkiye’nin yanı sıra Ukrayna, Moldova, Hırvatistan, Katar, Tunus, Suudi Arabistan, Umman, Ekvator Ginesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan olmak üzere 11 ülkede önemli projelere imzasını atarak Ordu’nun haklı gururu olmuştur. Başarılı işletme şimdilerde Türkiye, Ukrayna ve Moldova’daki şantiyelerinde ülkemizi temsil ederken yerine getirdiği taahhütleriyle uluslararası sektörel yayın organları tarafından bayrağı her geçen yıl daha yukarıya taşıyan “örnek işletme” olarak gösterilmektedir

İlk 100’de 7 Türk şirketi var

Son 10 yıldır Çin’in ardından ikinci sırada yer alan Türkiye, bu yıl ikinciliği bir şirket farkıyla ABD’ye kaptırdı. Uluslararası proje gelirlerine göre ilk 100 firma arasına 7 Türk şirketi girdi. Onur Taahhüt’ün yanı sıra Rönesans, Limak, Ant Yapı, Yapı Merkezi, ENKA ve TEKFEN ilk 100’e giren Türk firmaları oldular. Türklerin Rusya dâhil olmak üzere Avrupa’da 8 milyar dolar, Ortadoğu’da 5.9 milyar dolarlık iş üstlenmesi dikkat çekti.

Dünya birinciliği Çin’de

ENR tarafından her yıl açıklanan listede bu yıl 78 firma ile ilk sırada Çin yer alırken, ikinci sıradaki ABD 41 firma ile listeye girdi. Türkiye ise dünya müteahhitlik pazarından yüzde 4,4 pay alırken, 40 firma ile üçüncü sırada yer aldı.

 REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ GAZETESİ