Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Özel sektörün yatırım iştahı kalmadı

Sanat Yapı İnşaat A.Ş. YKB Eribol, “Hükümetlerin inşaat sektörüne bu kadar eğilmelerinin altında yatan en büyük etken sektörün geneli itibariyle işsizliği emen yapısıdır. Dolayısıyla işsizlik oranlarının bu derece artmasında taahhüt sektöründeki daralmanın payı büyüktür. Taahhütte kamu işveren pozisyonunu kaybetti, özel sektörün de yatırım iştahı kalmadı. Birçok özel firma ayakta kalabilmek için zararına iş yapmaya çalışıyor.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 10.11.2020

Özel sektörün yatırım iştahı kalmadı

“Hiçbir iş, emniyetli çalışma koşullarını sağlamadan yapılacak kadar acil ve önemli değildir” altın kuralını düstur olarak belirleyen Sanat Yapı İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Saltuk Orkun Eribol ile İstanbul Ataşehir’deki ofisinde buluştuğumuzda sohbet önceliğimiz Sanat Yapı İnşaat A.Ş.’nin bugüne kadar gösterdiği başarılı performansa ilişkindi. Ne de olsa karşımızdaki isim, uzun yıllar inşaat sektöründe kazandığı deneyim, birikim ve modern çalışma metotlarını yeni inşaat teknolojileri ve profesyonel hayatta edindiği ekip ruhu ile birleştirerek 2001 yılında kurduğu firmayla 400’ü aşkın projeye imza atmıştı. “2001 yılından bu yana inşaat taahhüt hizmetleri alanında teknolojiyi takip eden ve kendini sürekli geliştiren bir organizasyona sahibiz” diye söze başlayan Eribol, “bu süre zarfında yüzlerce akaryakıt servis ve satış istasyonu inşaatını tamamlandık. Ayrıca onlarca merkez ofis, hipermarket ve showroom inşaatını teslim ederek bölgelere ve perakendeci paydaşlarına katkı sağladık” ifadelerini kullandı.

Önemsediği değerler

İnşaat sektörünün en önemli unsurunun doğru ve nitelikli insan kaynağı olduğu bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen, işini ve mesleğini seven deneyimli, yeniliklere açık, ekip ruhunu özümsemiş kişilerle çalışıyor olmalarının firmaları için büyük bir şans olduğunu vurgulayan Eribol, firmanın değerler skalası hakkında da şu bilgileri verdi. “Çevre, kalite, iş sağlığı ve güvenliği konularında tavizsiz politikalar uygulayarak sektörde her zaman öncü olmayı hedefledik. Ürettiğimiz sürdürülebilir politika ve uygulamaları operasyonlarımızla bütünleştirerek topluma ve çevreye karşı sosyal sorumluluklarını hep önde tutmuş bir firma olmayı amaçladık.”

Sektörün ülke ekonomisindeki yeri

 Ekonomik krizlerle yaşamaya alışmış bir sektörün temsilcisi olarak pandemi sürecinden nasıl etkilendiklerini de sormamak olmazdı. Sanki bir dokunduk bin ah işittik… “Sektörün toplam hasılasında taahhüt dünyasının tamamen es geçilerek sadece yüzde 20’lik paya sahip konut sektörünün konuşuluyor olmasını eleştiriyorum. Yüzde 80’lik taahhüt sektöründeki istihdamı görmezden gelemeyiz. Ancak, ülkemiz son 10 yılda dışarıdan gelen sıcak parayı maalesef inşaat sektöründe kullandı. Betonlaşmada, yollarda ve köprülerde kullanmak yerine bu sıcak para ülke tarım ve sanayide kullanılmış olsaydı bu sıkıntı süreci daha kolay atlatırdık. Ülkemiz tarım ve sanayi alanında üreterek büyümeli ve dolara bağımlı bir ekonomi olmaktan bir an önce kurtulmalıdır. Bunun için dışarıdan aldığımız bin kalem ürün varsa ülkemizde bunu üretecek altyapıyı kurmalıyız. Hükümetlerin inşaat sektörüne bu kadar eğilmelerinin altında yatan en büyük etken sektörün geneli itibariyle işsizliği emen yapısıdır. Dolayısıyla işsizlik oranlarının bu derece artmasında taahhüt sektöründeki daralmanın payı büyüktür. Taahhütte kamu işveren pozisyonunu kaybetti, özel sektörün de yatırım iştahı kalmadı. Birçok özel firma ayakta kalabilmek için zararına iş yapmaya çalışıyor. Ekonominin dengeleri arz-talep üzerine kurulduğuna göre ayakta kalmak için karsız veya zararına iş yapmak akılsızca geliyor bana. Bu firmalar bir süre sonra daha fazla istihdam kaybına neden olacaklardır. Ne yazık ki birçok firma bu sarmalın içine girmiş durumda. O nedenle her ne kadar bugünlerde sicil affı dillendiriliyorsa bence esas sicil affı seneye lazım olacak. Çünkü 2021 yılının da sıkıntılı geçeceğini düşünüyorum. Hükümetin açıklamış olduğu paketlere 2021 yılını kurtarmak adına yeni yapılandırmalar, KGF kredileri ve nefes kredileri gerekmektedir.”

Sanat Yapı İnşaat A.Ş.’nin başlıca faaliyet alanları ve önemli projeleri

Başlıca faaliyet alanlarını merkez ofisler, alışveriş merkezleri, sanayi tesisleri ve akaryakıt satış ve servis istasyonları olarak belirleyen Sanat Yapı İnşaat A.Ş.’nin önemli projeleri arasında; Unifree-İstanbul 3. Havalimanı’nda dış hatlar terminalindeki ortak alan mağazalar ve pazar yeri anıtsal yapıları, Turkcell Ofis Park, Primemall Sivas AVM, Aytemiz Petrol Genel Müdürlük Binası, İstanbul Metropol AVM, Taksim-Yenikapı metro projesi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü ortak hizmet tesislerini sayabiliriz.