Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Marketlere sahte indirim ve stok oyunu cezası

Süt, peynir, dondurmadaki fiyat oyunları affedilmedi. A101, Şok ve Carrefoursa’ya idari para cezası kesildi.

info@karadenizekonomi.com / 5.02.2022

Marketlere sahte indirim ve stok oyunu cezası

     Ticaret Bakanlığı, vatandaşı fahiş fiyatlara karşı korumak için denetimlerini sıklaştırdı. Bu kapsamda marketlerdeki indirim oyunlarını açıkladı. Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu, zincir marketlerde oynanan indirim ve stok oyunlarını kamuoyu ile paylaştı. Bu kapsamda Şok’a 114 bin 326 TL, A101’e 125 bin 755 TL, Carrefoursa’ya ise 11 bin 429 TL idari para cezası kesildi.

     Ticaret Bakanlığı Reklam Kurulu’nun 11 ocakta gerçekleştirdiği Kurul’un toplantısında alınan kararlar internet sitesinde yayımlanan bilgiye göre, aralarında büyük zincir marketlerin de yer aldığı birçok firmaya idari para cezası ve reklam durdurma cezaları uyguladı.

 

3 BÜYÜK MARKETE CEZA

     Şok marketlerde bir markaya ait laktozsuz sütün 6,50 TL’den indirimli olarak 5,75 TL’den satıldığı, ancak Bakanlığa sunulan fiyat değişim tablosuna göre ürünün indirimden önceki satış fiyatının 5,90 TL olduğu tespit edildi. Bu kapsamda Şok’a Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliği ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca 114 bin 326 TL idari para cezası kesildi.

 

DONDURMA VE PEYNİRDE İNDİRİM OYUNU

     Kurul, A101’in ise iki adet alındığında 33,45 TL’den fiyatlandırılması gereken bir markaya ait dondurmalardan iki, yine iki tane alındığında 32,05 TL fiyatlandırılması gereken dondurmalardan iki adet toplam dört adet dondurma alan ancak kampanyaya göre 65,50 TL ödemesi gerekirken, vatandaşlardan 93,60 TL tahsil edildiğini tespit etti. Kurul bu tespit üzerine markete 114 bin 326 TL idari para cezası uyguladı.

     Kurul ayrıca fiyatı 44.95 TL’den 21.95 TL’ye indirilerek satıldığı iddia edilen yarım kiloluk inek peyniri için ise markete 11 bin 429 TL idari para cezası kesti. Kurul indirim fiyatının gerçeği yansıtmadığını, kampanya ile olduğundan daha fazla indirim uygulanıyormuş izlenimi yaratıldığını belirledi.

 

STOK OYUNU DA YAPILDI

     Kurul Carrefoursa’da ise oynanan bir stok oyununu deşifre etti. Kurul bir telefon modelinin satışına ilişkin müşteriye önce onay mesajı gönderildiği, daha sonra ise siparişin iptal edildiğini tespit etti. Yapılan incelemede marketin, makul sayılabilecek bir süre ve miktarda söz konusu ürünleri belirtilen fiyattan sunamayacağına veya başka bir yerden tedarik edemeyeceğine ilişkin yeterli bilgi sahibi olmasına rağmen, tüketiciyi bu konuda uyarmaksızın satış yaptığını ancak daha sonrada siparişi iptal ederek tüketiciyi mağdur ettiğini belirledi. Bu kapsamda markete 11 bin 429 TL idari para cezası kesildi.

     Kurul ayrıca yine Carrefoursa’da “Köy yumurtası tadında doğal lezzet” ifadelerine yer verilerek satılan ancak organik ya da köy yumurtası ibaresi etiketinde yer almayan ürünler için reklamların durdurulması kararı verdi.