Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ekmek bir bardak çaydan bile ucuz

30 yıllık fırıncılık yapan Özkul son 3 yıldır ekmek fiyatlarının değişmediğini vurgulayarak, “ Artan girdi maliyetlerine rağmen ekmekte tek kuruş oynama yok. Fırıncı esnafının çoğu borçlu zar zor ayakta duruyoruz artık sesimize kulak verin.” dedi

info@karadenizekonomi.com / 28.07.2020

Ekmek bir bardak çaydan bile ucuz

Fırıncılar isyan etti

30 senedir fırıncılıkla uğraşan Kuloğlu Unlu Mamulleri’nin sahibi Öznur Özkul giderler artarken gelirin sabit kalması karşısında fırıncıların çoğunun kepenk kapatma durumuna geldiğini söyledi. Enerji maliyetleri, hammadde işçi ücretleri gibi girdi kalemleri artarken ekmeğin fiyatının 3 yılı aşkın süredir değişmemesinin sektörde büyük sıkıntılara yol açtığını vurgulayan Özkul mallarımızın çoğu ipotekli. Borçlarımızı kredi çekerek ödemeye çalışır hale geldik.” dedi. Bir bardak çayın bile ekmekten daha pahalı olduğunun altını çizen Özkul konuşmasını şöyle sürdürdü; “Ekmek fiyatları 3 yıldır değişmiyor. Ancak  bizim bu fiyatların altından kalma ihtimalimiz kalmadı. Ya kaliteden ödün vereceğiz ya da işletmeleri kapatacağız. Girdilerimiz hiç sorgulanmıyor fakat fiyatları sabit tutmamız isteniyor.  Covid dönemi fırınlar ve marketler çok iş yaptı nasıl zor durumdasınız diye eleştiriler geliyor. Ama dikkat edilmesi gereken bir husus var. Marketlerde birçok ürünün fiyatı iki katı artarken biz ekmeğe bir kuruş bile zam yapmadık. Ayrıca marketlerde olduğu gibi satışlarda patlama olmadı. Evde ekmek yapımı arttı. Ve artık sağlıkçı olsun ya da olmasın herkesin ekmek yemeyin diye tavsiyede bulunması satışları zaten son yıllarda oldukça azalttı. Yani kısaca covid öncesi dönemle aynı işi yaptık.”

Fırıncılarla çalışan sanayiciler de mutsuz

Ödenmeyen borçları nedeniyle fırıncılarla çalışan sanayicilerin mutsuz olduğu söylemlerini de doğrulayan Özkul, “Fırıncılarla çalışanlar un sanayicisi mutsuz. Çünkü bundan 5 yıl öncesine kadar bizim fabrikadan alacağımız olurdu. Ama son zamanlarda öyle bir noktaya geldik ki hepimiz unculara borçluyuz. Uncular biz artık kaldıramıyoruz diye isyan ettiğinde elimizde ne varsa bankaya ipotek ettirerek üretimi devam ettirmeye çalışıyoruz. Ama çok zor durumdayız artık sesimizi duyun.” dedi.

Pandemiye iyi ki var diyecek duruma geldik

Pandemiye iyi ki var diyecek duruma geldiklerini belirten Özkul, “ Covid nedeniyle ödemeler ertelendi. Fakat eylül ayında tekrar ödemeler başlayacak bakalım nasıl ödeyeceğiz. Bankalarla ödemeleri revize etmeleri için tekrar tekrar anlaşmaya gidiyoruz. İyi ki covid var onun sayesine ödemeler öteleniyor aksi durumda bu kolaylıkların hiçbirini göremeyecektik.” dedi.

Sadece Ordu’da 5 bine yakın istihdam

Özkul, “Bu sektörde sadece Ordu’da 5 bine yakın kişi çalışıyor. Ve çalışanların yüzde 90’ı ilkokul mezunu ya da okur yazar değil. Üniversite mezunlarının bile iş bulamadığı bir ortamda biz bu vatandaşlarımızı topluma kazandırıyoruz. Bugün bu fırınlar kapanırsa bunca insanı nerede istihdam ettireceksiniz? Değerimiz bir türlü anlaşılmıyor.” diye konuştu. NAZAN BEDİR/KARADENİZ EKONOMİ