Olağandışı kuraklık ve orman yangınları sonrasında azalan bal üretimi diğer yandan fiyatların tavan yapmasına neden oldu. Ülke genelinde yüzde 70’lik bir azalma meydana gelirken çam balı üretiminin merkez Muğla’da üretim yüzde 85 oranında düştü. Türkiye Arıcılar Birliği’ne göre bal üretimindeki düşüş tüketiciye yüzde 60 oranında zam olarak yansıdı. Bu artış da sahte bal uyarılarını gündeme getirdi.
info@karadenizekonomi.com / 11.10.2021
Türkiye Arıcılar Birliği’ne göre kuraklıktan en çok etkilenen bölge Doğu ve Güneydoğu Anadolu olurken, yangınlardan en çok etkilenen ise çam balı üretiminin yüzde 18’ini karşılayan Muğla oldu. Çam balı üretimindeki düşüş yüzde 85’i bulurken, tüm bu etkenler tüketiciye de yüzde 60 zam olarak yansıdı.
Üretici açısından durum hiç de iç açıcı değil
Türkiye balcılığının merkezlerinden olan Ordu’da Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulunan Ordu Arıcılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, “bal veriminde 2021 yılında önemli oranda verim kaybı oluşmasında nisan yağmurlarının yağmaması, mayıs ayının oldukça soğuk geçmesi önemli etkenler oldu. Türkiye’de çam balının yüzde 90’lık kısmını üreten Ege ve Akdeniz’de çıkan orman yangınları da çam balında rekoltenin düşmesine yol açtı. Üretici açısından bakıldığında zaten zora giren arıcıların bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçları ertelenmelidir” derken, Ordu’nun gezgin arıcılarından Selami Çaylak da benzer sıkıntılara değindi: “Son yıllarda yoğun olarak yaşanan iklim değişiklikleri arıcılığı da olumsuz etkilemiş durumda. Oluşan kuraklık sonucu pek çok bitki gelişimini tamamlayamadı. Dolayısıyla arılar kendilerine besin kaynağı bulmakta zorlandı. Bu sebeple pek çok arı ölmekte ve bal kalitesi düşmektedir. Kovan başına 50 TL gibi bir ücretlendirme ile bal üreticileri desteklenerek üretimdeki sıkıntılar azaltılabilir.”
Balda bir başka tehlike daha
Gıda uzmanlarına göre bal üretimin düşmesiyle birlikte artan fiyatlar bir başka olumsuzluğa da kapı araladı. Gıda hilelerinin en fazla görüldüğü besinlerin başında gelen balda aroma katılarak mısır şurubundan ucuza elde edilen sahte ürünlerin piyasada çokça karşımıza çıkma olasılığına karşı uzmanların ciddi uyarıları var. Zaten büyük bir sorun olan hileli bal üretiminin daha da artmasından endişe ediliyor.
REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ