Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Emeklinin beklentileri suya düştü

Zaten zor geçindiklerini söyleyen emekliler emekli ikramiyesinde bekledikleri artışın gerçekleşmemesinden dert yanıyorlar.

info@karadenizekonomi.com / 29.04.2022

Emeklinin beklentileri suya düştü

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca yaklaşık 12 milyon emeklinin 2022 yılı Ramazan Bayramı ikramiyeleri 27-29 Nisan'da hesaplara yatırılacak. Geçen yıl 100 liralık bir artışla 1100 liraya çıkan emekli ikramiyesi bu yıl artış göstermedi. Fiyatların aşırı yükselmesiyle zorlaşan hayat şartları dolayısıyla bayram ikramiyelerine artış bekleyen emeklilerin de beklentileri suya düştü.

Karadeniz Ekonomi gazetesi olarak biz de emeklilerin bayram ikramiyeleri hakkında düşüncelerini sorduk. İkramiyeye zam yapılacağı beklentisinde olduklarını ancak hayal kırıklığı yaşadıklarını söyleyen bir emekli, “Emeklinin çok büyük hayalleri vardı. Hayalleri suya düştü. Alım gücümüz yok. Halimiz ortada. İlk 1000 TL ikramiye verildiğinde 4 tane çeyrek alınıyordu. Şuan 1 tane bile alınmıyor. Aldığımız maaştan elektrik, su, doğalgaz derken gıdaya kalmıyor bile” dedi.

En az yüzde 30 bir artış beklediklerini ancak olmadığını söyleyen başka bir emekli ise, “En az yüzde 30 zam yapılması lazımdı ama olmadı. Vermedikleri zaman zammı bahane hazır, verdikleri zamanda alkış bekliyorlar ama yok. Emekli sıkıntı içerisinde. Ama yine de devlet kendi gücüne göre artış yapabiliyor. Biz isterdik tabi 1500-2000 TL olsun ama olmadı. Demek ki veremiyor devlette. Bizim de yapabilecek bir şeyimiz yok napalım” dedi.

Anne ve babasının emekli olduğunu söyleyen bir kişi ise, “Annem memur, babam işçi emeklisi. Şuanki aldıkları ikramiyenin bize hiçbir faydası yok bu ekonomik şartlarda. Kimsenin geçinme şansı yok. Bu şartlar altında 1100 TL çok komik bir rakam bunu veren yöneticiler hangi ülkede yaşıyor ben anlamıyorum. Herkes ekonomi konuşuyor, her şey pahalı ne söylenebilir ki” dedi.

Aldığı maaşın faturalara zor yettiğini söyleyen başka bir emekli de, “Aldığımız zaten 2500 TL maaş. Bari bayram ikramiyemizi de maaşımız kadar yapsalardı. Yıllarca çalıştık, memurdan daha çok çalışıyor işçi. Aldığımız ne? Hiç. Aldığımız maaşta ikramiye de hiçbir şeye yetmiyor. Doğalgaz faturası gelmiş 1000 TL, elektrik gelmiş 500 TL. Hangi derdime vereyim ikramiyeyi? Emeklinin durumu belli. Bir önceki dönemle aynı parayı veriyor bugün. Olmayan bir para verilmez. Başka yere devlet para buluyor emekliye yok. Markete gidin fiyatlara bakın, insanların suratına bakın hiç mutlu insan yok” dedi.