Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Doktorlar artık e-reçetelerde e-imza kullanacak

Doktorlar 1 Ekim 2016’dan itibaren sadece “Güvenli Elektronik İmza” ile e-reçete düzenleyebilecek

info@karadenizekonomi.com / 9.08.2016

Doktorlar artık e-reçetelerde e-imza kullanacak

SGK’nın yaptığı son duyuruya göre, gerekli teknik imkana sahip olmayan hekimler tarafından SGK Kurumsal Hekim Şifresi alınarak devam eden e-reçete düzenlemesi 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren yerini tamamen “Güvenli Elektronik İmza” uygulamasına bırakacak. Kamu ve özel sağlık kurumlarında görev yapan yaklaşık 150 bin hekim bu tarihten itibaren Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen istisnalar hariç olmak üzere sadece Güvenli Elektronik İmza ile reçete düzenleyebilecek. E-Tuğra EBG A.Ş. Kurumsal Satış ve Pazarlama Yöneticisi Zeliha Arkcı, e-reçete uygulaması ile yıllık yaklaşık 337 milyon reçetenin Güvenli Elektronik İmza ile imzalanacağını böylece zaman ve işgücü tasarrufuyla birlikte ülke ekonomisine milyonlarca liralık katkı sağlanacağını söyledi.

E-Tuğra EBG A.Ş. Kurumsal Satış ve Pazarlama Yöneticisi Zeliha Arkcı, SGK Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü’nün geçtiğimiz günlerde yaptığı duyuruya dikkat çekerek, “Yapılan duyuruda 1 Ekim 2016 tarihinden itibaren Sağlık Uygulama Tebliğinde belirtilen istisnalar hariç olmak üzere 

sadece ‘Güvenli Elektronik İmza’ ile e-reçete düzenlenebileceği belirtiliyor” dedi. SGK’nın 1 Temmuz 2012 tarihinde başlattığı e-reçete uygulamasıyla zaman, iş gücü ve maliyetlerin en aza indirildiğini, reçetelerde suistimallerin önüne geçildiğini söyleyen Arkcı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“1 Ekim 2016 itibariyle yaklaşık 150 bin hekim elektronik ortamda yazacakları reçetelerini 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile yapılan düzenleme kapsamında, ıslak imzaya eşdeğer hukuki geçerliliği olan Güvenli Elektronik İmza ile imzalayacak. Elektronik imza ile imzalanan reçeteler, başkaları tarafından izinsiz veya yanlışlıkla değiştirilemeyeceği veya kullanılamayacağı için doktor, hasta ve devlet açısından da fayda sağlayacak.”

Sağlık kuruluşlarının e-reçete sistemine entegrasyonunu, Avrupa Telekomünikasyon Standartlar Komitesi ve Bilişim Telekomünikasyon Kurulu (BTK)’nun yayınladığı profillere uygun 8 farklı E-İmza Entegrasyon Kütüphaneleri ürünleriyle kolaylaştırdıklarını söyleyen Arkcı şu bilgileri verdi: “ Bu ürün paketleri ile SGK(Sosyal Güvenlik Kurumu) e-reçete gönderimi, her türlü dosya formatı imzalama, elektronik imza ile login işlemleri kolaylıkla yapılabiliyor. Sağlık Bakanlığı ve bağlı sosyal güvenlik kuruluşları yıllardır e-imza uygulamasına geçilmesi için çalışmalarını sürdürüyorlar. 1 Ekim 2016’dan itibaren bu çalışmaların sonucu olarak e-imzasız doktor kalmayacak.”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı (ESHS ) olarak yetki verdiği kurumlar arasında yer alanE-Tuğra EBG A.Ş Türkiye genelinde faaliyet gösteren 40 üretim merkezinde yarım günde Güvenli Elektronik İmza üretimi, ücretsiz kurulum ve teknik destek hizmeti veriyor.