Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

CHP'den İçişleri Bakanı Soylu'ya soru önergesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun: Metro ihalelerinin yarattığı kamu zararının siyasi sorumluluğunu üstelenecek misiniz ?''

info@karadenizekonomi.com / 9.01.2018

CHP'den İçişleri Bakanı Soylu'ya soru önergesi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, iptal edilen metro hatlarını TBMM gündemine taşıdı.


Torun, Bakan Soylu’ya “Madem ihaleler ekonomik değildi, “toplam 12.859.636.112,76 TL ihale bedeli olan 6 metro hattı ihalesinin iptaliyle ortaya çıkan kamu zararının siyasi sorumluluğunu üstlenecek misiniz?” diye sordu. Torun önergesinde; Kadir Topbaş ve sorumlular hakkında soruşturma açılıp açılmadığını, yasal bir işlem başlatılıp başlatılmadığı konusunda da bilgi istedi. Metro için açılan tünellerin zaman içerisinde deformasyona uğrayacağı, yüzeydeki yapıların etkileneceği, binalarda yapısal hasarlara yol açacağı, sonucunda maliyetlerin artacağına da dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun’un Soylu’ya yönelttiği sorular şöyle;

-İptal edilen metro ihalelerinin keşif bedelleri ne kadardır?

-Keşif bedelleri ile firmaların oluşturduğu konsorsiyumların teklifleri arasındaki fark ne kadardır?

-İhaleleri iptal edilen Kaynarca-Pendik-Tuzla, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe, Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli, Kirazlı-Halkalı, Başakşehir-Kayaşehir ve Mahmutbey-Bahçeşehir metro hatları için ne zaman ihaleye çıkılacaktır?

-İhale süreçlerinin iptal edilmesiyle ortaya çıkacak maliyet artışları dikkate alınmış mıdır?

-Toplam 12.859.636.112,76 TL ihale bedeli olan 6 metro hattı ihalesi için cayma bedeli ödenecek midir? Bu tutar ne kadar olacaktır?

-İBB Meclisi’nin metro hatları için aldığı 2017 yılında aldığı 925 milyon Avro borçlanma yetkisiyle ilgili son durum nedir?

-Yapılmış olan ihaleler ekonomik olmadığı sebebiyle iptal edildiğine göre kamu zararı yaratılmış olduğu ortadadır. Konuyla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesinde başlatılan bir soruşturma var mıdır?

-Kadir Topbaş ve sorumlular hakkında yasal bir işlem başlatılmış mıdır?

-Metro tünelleri kazılarından ve inşaat çalışmalarından etkilenmesi muhtemel yüzeyde yüzey etki haritaları çıkarılmış mıdır?

-AKP’li belediye başkanının metro ihaleleri ile yarattığı kamu zararının siyasi sorumluluğunu üstlenecek misiniz?