Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Karadeniz’in en büyüğü değişmedi

İSO tarafından hazırlanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2019” araştırmasında Kardemir üretimden satışlar net 5.9 milyar lirayla Karadeniz’in en büyük sanayi kuruluşu oldu.

info@karadenizekonomi.com / 19.07.2020

Karadeniz’in en büyüğü değişmedi

İstanbul Sanayi Odası(İSO) tarafından hazırlanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2019” araştırmasında Karadeniz Bölgesi geçen yıl 13 olan firma sayısını bu yıl 18’e yükseltti. Listede Karabük, Samsun ve Ordu’dan 3’er firma, Bolu ve Trabzon’dan 2, Zonguldak, Düzce, Amasya, Rize ve Giresun’dan 1’er firma yer aldı. Bölge birinciliğini 5.9 milyar lirayla KARDEMİR’in elinde bulundurduğu liste şöyle;

 

İkinci ligden birinci lige yükselenler

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu 2019 listesinde Karadeniz Bölgesi’nden yer alan firmalardan Erciyas Çelik, Ulusoy Un, Yavuz Gıda, Arslantürk Tarım ve Özyılmaz Fındık 2018 yılında Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alırken bu yıl  tekrardan ilk 500’e adını yazdırdı.

ODA VE BORSA BAŞKANLARI:

“Çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz”

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ilk 500 Büyük Sanayici Kuruluşu arasına girerek Samsun’u gururlandıran üç firmayı başarılarından dolayı kutladı.  Tüm zorluklara ve olumsuzluklara rağmen hiç durmadan, yılmadan hedeflerini büyüterek üretimlerini sürdüren müteşebbislerin başarılarını, “Takdire şayan” olarak nitelendiren Başkan Murzioğlu, “Adını listeye yazdırarak göğsümüzü kabartan Samsunlu firmalarımızla büyük bir gurur ve büyük onur duyuyorum. Firmalarımızla ne kadar övünsek azdır. Tüm zorluklara ve olumsuzluklara rağmen ülkemizin ve şehrimizin kalkınmasına kim bir çivi çakıyorsa, kim bir taş üzerine bir taş koyuyorsa, kim aş, iş veriyorsa ona minnettarız. Biz, ülkemiz için durmadan çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Yeter ki; sanayicimiz desteklensin, önü açılsın.”

“Fındığa değer katmanın gurunu yaşıyoruz”

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Hamza Bölük,” İstanbul Sanayi Odası'nın Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2019 Yılı Araştırmasına göre Üyemiz Yavuz Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş. 394. sıradaki hak ettiği yerini almıştır. Ülkemizin, bölgemizin ve ilimizin en önemli geçim kaynağı olan fındığımıza değer katmanın haklı gururunu bizlere yaşatan kıymetli üyemizin, Yavuz Gıda kurucuları başta olmak üzere bu değerin bir araya gelmesinde emeği bulunan tüm çalışanlarını tebrik ediyor, bol ve bereketli kazançlarının devamını diliyoruz.” dedi

“İstihdam yaratan firmalarımızın her zaman arkasındayız”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Servet Şahin İSO 500’e giren firmalarımıza hayırlı olsun diyorum ve onları kutluyorum. Bu bizim ve bölgemiz için sevinçli bir haber. Zor bir yıl geçiyoruz ve böylesi haberler almak bizi mutlu ediyor. Üreten, istihdam yaratan firmalarımızın her zaman arkasındayız. Onlarla gurur duyuyoruz. Umarım yıllar içinde listede yer alan firmalarımız katlanarak devam eder.

“Umarım başarıların devamı gelir”

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mescier, “İSO 500’de yer alan 3 büyük firmamızı tebrik ediyorum. Böyle zor bir dönemde bu başarıyı sağlamalarını ayrıca kutluyor ve büyük bir onur duyuyorum. Umarım bu başarıların devamı gelir.”

YÖNETİCİLER:

“İstikrarlı büyüme modeli yeni pazarlarla devam edecek”

Özgün Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti ortaklarından Edip Sevinç: Trabzon firması olarak sıralamada 346’ncıyız. 2005 yılından bugüne aralıksız hem Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu hem de En Büyük 500 İhracatçı firması arasında yer alıyoruz. Ülkemizin yüksek net ihracat hedeflerini yakalamasında, fındık ve mamulleri ihracatıyla katkı yapmak için çalışıyoruz. İstikrarlı büyüme modelimiz, dünya çapında yeni pazarlara açılmamızla güçlü bir şekilde devam ediyor.

“Yatırımlar ve inovasyon devam edecek”

Son 10 yıldır istikrarlı bir şekilde yer alan Durak Fındık bu yılda şaşırtmadı. Durak Fındık Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak yaptığı açıklamada; Türk fındık sektöründe en fazla ihracat yapan yerel firma konumundayız. Yaptığımız yatırımlar, inovasyon bizi listenin değişmez firmalarından biri yaptı. Bu başarı sadece bize değil çalışanlarımıza ve iş ortaklarımıza da ait. Yapacağımız yeni yatırımlarla istikrarlı büyümemizi sürdürüp ülkemiz ve bölgemiz adına katma değer yaratmaya devam edeceğiz.”

“Bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceğiz”

Poyraz Poyraz Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Poyraz yaptığı açıklamada “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında bir önceki yıla göre 84 basamak yükselip 369. sırada yerimizi aldık. Katkılarından dolayı tüm çalışanlarımıza ve iş ortaklarımıza teşekkür ederiz. Poyraz Grup olarak bölgede fındık başta olmak üzere inşaat, akaryakıt ve turizm sektöründe yatırımlarımıza istikrarlı bir şekilde devam edip bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.

“Liste değil bölgeye kattığımız değer önemli”

Arslantürk Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Arslantürk Türkiye ve bölge için çalışmaya devam ediyoruz. Fındığın hak ettiği değere ulaşabilmesi için ne gerekiyorsa yapmaya devam edeceğiz. Fındıkta yatırımlarımızı  büyüterek devam ediyoruz. Bizim için listeye girip girmemekten ziyade bölgeye kattığımız katma değer ve istihdama sağladığımız katkı önceliğimiz. Bu konuda da şu ana kadar yaptıklarımız yapacaklarımızın göstergesi.  Bu yıl da 2019’a göre yüzde 30 daha büyümeyi hedefliyoruz.