Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

TCMB 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e yükseltti.

info@karadenizekonomi.com / 28.04.2022

TCMB 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

Kavcıoğlu sunumunda liralaşma stratejisinin Merkez Bankası’nın politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu kaydetti. Çok yakın bir dönemde fonlama yapısında Türk lirası cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını ve talebini artırıcı ek adımları devreye alacaklarını belirtti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası yılın ikinci enflasyon raporunda 2022 yıl sonuna ilişkin enflasyon tahminini yüzde 23,2’den yüzde 42,8’e, 2023 tahminini de yüzde 12,9’a yükseltti.

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Başkan, şu an en önemli sorunun enflasyon olduğunu, döviz kurundaki hareketin enflasyon konusunda Türkiye’yi olumsuz anlamda ayrıştırdığını ve kalıcı fiyat istikrarını kısa sürede sağlayacaklarını kaydetti. Başkan, swap anlaşmaları için çeşitli görüşmeleri olduğunu belirtti.

Kavcıoğlu Rusya-Ukrayna çatışmasının küresel ekonomiyi emtia ve tedarik zinciri kanalları üzerinden etkilediğini belirterek “arz ve tedarik sorunları henüz düzelme eğilimine girmedi. Ticaret ortaklarımızdaki büyüme beklentileri aşağı yönlü güncellenmekte. Dünyada manşet ve çekirdek enflasyon yüksek seviyelere ulaştı” değerlendirmesini yaptı.

 

”Ekonomik faaliyetlerde iyileşme eğilimi devam ediyor”

Kavcıoğlu Türkiye ekonomisine dair “büyümeye en büyük katkı sanayi ve hizmetlerden geldi. Ekonomik faaliyetlerde iyileşme eğilimi devam ediyor. İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyetteki kompozisyonun iyileşmekte olduğuna işaret etmekte. Yatırım harcamaları güçlü bir artış eğiliminde. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devamını bekliyoruz.

Sürdürülebilir cari dengenin kalıcı fiyat istikrarı için kritik önemde olduğunu değerlendiriyoruz. Dış ticaretimizi fiyat etkilerinden arındırarak miktar bazında incelediğimizde ihracat miktarının ithalata kıyasla belirgin bir iyileşme sağladığını görüyoruz.

Liralaşma stratejimizin en önemli bileşenlerinden biri de kredilerin iktisadi faaliyetle uyumlu hareket etmesini sağlamaktır. Sürdürülebilir cari dengenin tesis edilmesi için uzun vadeli Türk lirası kaynaklarının yatırımlara, ihracata, kapasite artışlarına ve özellikle KOBİ’lere yönlendirilmesi kritik önemdedir. Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarı ve finansal istikrarla uyumlu hale getirilecektir.” ifadesini kullandı.

Rusya ve Ukrayna’ya ihracatın azalırken AB’ye ihracatın arttığını, bu nedenle kayıpların telafi edildiğini kaydeden Kavcıoğlu şu açıklamaları yaptı; “enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat ilk çeyrekte yükseldi. Miktar bazında ihracat ithalata karşı belirgin iyileşme gösterdi. Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumu hale getirilecektir. ”

 

Enflasyon tahminleri yükseldi

Enflasyona dair ise Kavcıoğlu “ilk çeyrekte küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artış enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi oldu. Yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri gibi arz yönlü unsurlar enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir.” açıklamasını yaptı.

Enflasyonun kademeli olarak azalacağını kaydeden Başkan “Ham petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarımızı 2022 yılında ortalama 102,2; 2023 yılında ise ortalama 93,9 ABD doları olarak güncelledik.

Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 sonunda yüzde 42,8, 2023 sonunda yüzde 12,9 ve 2024 sonunda yüzde 8,3 seviyelerine tekabül etmektedir. Bir önceki Rapor dönemine göre Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarına bağlı güncelleme enflasyon tahminini 5,5 puan artırırken; gıda fiyatları varsayımındaki artıştan 2,8 puan katkı gelmektedir.

2023 yıl sonu enflasyon tahminini de yüzde 8,2’den yüzde 12,9’e yükselttik” dedi.

 

Liralaşma Stratejisi

Kavcıoğlu liralaşma stratejisinin Merkez Bankası’nın politika gözden geçirme sürecinin asli unsuru olduğunu kaydetti, tonlama yapısında TL cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını artıracak adımların yakında devreye gireceğini belirtti.

Başkan konuya dair şunları söyledi; “Liralaşma stratejisi kapsamında gözden geçirme süreci devam eden likidite yönetiminin teminat yapısına yönelik atılacak adımlar teknik ekiplerimiz tarafından tamamlanmıştır. Çok yakın bir dönemde Para ve Kur Politikası metnindeki yol haritamız ile uyumlu olarak fonlama yapısında Türk lirası cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını ve talebini artırıcı ek adımlarımızı devreye alacağız.”

 

“En önemli sorunumuz enflasyon”

Soru cevap kısmında Başkan kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacaklarını vurgulayarak “Enflasyonun düşürülmesi noktasında adımlar atmaya devam ediyoruz. Tüm paydaşların üzerine düşeni yapması gerektiği bir dönemdeyiz. Bu sadece Türkiye’nin sorunu gibi bakmamak lazım. Şu an en önemli sorunumuz enflasyondur.

Düşürülmesi noktasında tedbirler almaya devam ediyoruz. Biz para politikası araçlarını en iyi şekilde kullanmaya devam edeceğiz. Enflasyon patikasındaki yol haritamıza da baktığımızda mayıs ayından sonra aşağı doğru enflasyonun inmeye başladığını görüyoruz. Olumlu gelişmelerle beraber onun daha da fazla, düşündüğümüzün de altında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Şu an mevcut verilerle öngörümüz yıl sonu ama 2023'te daha aşağı geleceğini tahmin ediyoruz."yorumunu yaptı.