''2016'ya şimdiden yatırım yapın''
info@karadenizekonomi.com / 12.09.2015
Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındık hasadının ardından yapılacak olan bakımların hastalıkları büyük oranda ortadan kaldırabileceğini ve gelecek yılın ürününü olumlu etkileyeceğini söyledi.
Orduda 8 Ağustosta başlayan fındık hasadında son günler yaşanıyor. Fındık hasadının bitmesinin ardından üreticilerin bahçelerde yapacakları bakımlar ise önem arz ediyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, fındık hasat sonrası yapılacak olan
bakımların önemine vurgu yaptı. Bahçe bakımlarında ilk sırayı ağaç bakımının aldığını ifade eden Yılmaz, ağaçların tekniğine uygun olarak kesilmesi gerektiğini ve kesilen dalların bahçeden uzaklaştırılarak yakılmasının önemli olduğuna dikkat çekti.
"KESİLEN DALLAR BAHÇE DIŞINDA YAKILMALI"
Fındıkta uygulanacak olan budama işleminde yapılması gerekenleri aktaran Yılmaz, "Fındıkta budama işlemi için en doğru zaman sonbahar dönemidir. Budama işlemi doğrudan verimi etkileyen uygulamalardan bir tanesi olduğu kadar hastalık ve zararlılarla mücadelenin de ilk aşamasında yer alıyor. Budama işlemi yaparken özellikle dalkıran zararlısı bulaşık olan dallardan başlamak üzere, ocağın ışıklanmasını etkileyen, dikine büyüyen, ocak iç kısmını kapatan dallar çıkartılarak uzaklaştırılması gerekiyor. Özellikle dalkıran bulaşık dallar bahçeden uzaklaştırılarak yakılmaması en önemli unsurların başında geliyor. 2015 yılında Orduda yoğunluğu artarak çeşitli oranlarda zararı söz konusu olan ve halk arasında küf olarak bilinen Fındık Külleme Hastalığı bulaşık olan bahçelerde özellikle bulaşık yaprakların bahçeden uzaklaştırılarak yakılması bir diğer önemli husustur. İyi bir budama işlemi bahçenin havalanmasını artıracağından külleme hastalığının oluşma riski de azalacaktır" dedi.
"DOĞRU GÜBRE İÇİN TOPRAK TAHLİLİ YAPTIRILMALI"
Budamanın yanı sıra toprak analizinin de sonbahar döneminde yapılması gereken önemli bir bakım olduğunu dile getiren Yılmaz, "Üreticilerimiz hasat işlemlerinden sonra Eylül-Kasım dönemi içerisinde mutlaka her bir fındık bahçesinin ayrı ayrı toprak tahlillerini yaptırması gerekiyor. Çünkü tahlil yaptırmadan doğru gübre uygulamak mümkün değil. Altınordu, Fatsa, Ünye ve Akkuş olmak üzere 4 ilçemizde birer adet yetkilendirilmiş toprak analiz laboratuarımız bulunuyor. Üreticilerimiz alacakları toprak numunelerini rahatlıkla buralara götürerek tahlil yaptırabilir" diye konuştu.