Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
22.09.2024

Yetki de var sorumluluk da

KDV düzenlemesi ile 60 bin mali müşavire yeni iş imkânı sağlandı. TBMM’de kabul edilen yasaya göre 60 bin serbest muhasebeci mali müşavir de artık KDV iadesi süreci için tespit raporu düzenleyebilecek.

info@karadenizekonomi.com / 11.04.2018

Yetki de var sorumluluk da

KDV sisteminde yapılan köklü düzenlemeler nedeniyle ortaya çıkacak ilave iş ve işlemlerin hızlı ve doğru bir şekilde yapılabilmesi için mali müşavirlere KDV iade raporu düzenleme yetkisi verildi. Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMM) Başkanı Bahadır Baş yapılan düzenlemenin olumlu ve kendi meslekleri açısından radikal bir düzenleme olduğunu söyledi.

Raporları önceden sadece yeminli mali müşavirlerin hazırlayabildiğini hatırlatan Baş şunları söyledi:

“Bu raporu 28 yıldır sadece yeminli mali müşavirler hazırlayabiliyordu. Simdi Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere de bu yetki verildi. Bizim mesleğimiz açısından bakarsak radikal bir değişiklik oldu. Ve bizim serbest muhasebeci ve mali müşavirleri güçlendiren ve ona güvenen bir değişiklik olarak görüyorum. Tabi yetki verirken şunu da söylüyor. Hatandan sorumlusun. Senin raporun yüzünden mükellefe haksız para ödersem senden alırım o parayı da diyor. Yani hem yetki var hem sorumluluk.”

Yasada ne var?

Serbest muhasebeci mali müşavirler, Maliye Bakanlığı’nın belirlediği iade türleri ve azami iade tutarlarına göre beyannamelerini imzaladıkları dönem ve mükelleflerle sınırlı olmak kaydıyla, KDV İade raporu düzenlemeye yetkili kılınıyor. Bu kapsamda düzenlenecek raporlar da mali müşavirler mükellefle birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu olacaklar.Maliye Bakanlığının belirleyeceği eğitim programlarına katılan mali müşavirler KDV iade raporu düzenleme hakkını elde edecekler.

Yeni düzenleme ile mali müşavirler KDV iade raporlarını daha hızlı bir şekilde tamamlayarak, mükelleflerin kısa sürede KDV alacaklarının tahsilini gerçekleştirebilecek. SMMM Odası Başkanı Baş, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanacak tebliğ ile uygulamaya açıklık getirileceğini hatırlattı.