Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Yeşil Yol İçin Türkiye Ayakta!

Yeşil yol projesine her geçen gün tepkiler büyüyor..

info@karadenizekonomi.com / 14.07.2015

Yeşil Yol İçin Türkiye Ayakta!

Bölgeyi turizme açacak mega proje ideolojik kuşatma altında..

RİZE’DE YOĞUNLAŞTILAR

KARADENİZ’İN makus talihini yenecek olan turizme hizmet bağlamında projelendirilen Samsun’dan Artvin’e Yeşil Yol, tepkilerin kuşatmasında kaldı. Yaylaları birbirine bağlayacak ve halka açacak olan Yeşil Yol’a karşı sürdürülen ideolojik tepki önemli boyutlara ulaştı. Tepkilerin Rize’nin Samistal Yaylası’nda yoğunlaşması üzerine yol çalışması durduruldu.

ÖDP YEŞİL YOL İÇİN RİZE’DE

ÇAMLIHEMŞİN’DE başlayan tepkilere bölgeye gelen ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da destek verdi. Rize Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Birleşik Haziran Hareketi bir süre önce saldırıya uğrayan çevreci vatandaş Kazım Delal üzerinden Yeşil Yol’a karşı mesajlar verdi. ÖDP Genel Başkanı Taş, yolun medeniyet olmaktan çıktığını iddia etti ve “O eskidendi.” dedi.

CHP YEŞİL YOLA SAVAŞ AÇTI

YEŞİL Yol’a CHP Milletvekilleri de savaş açtı. Yola karşı mücadele için CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen başkanlığında 6 milletvekili ve bölgedeki CHP örgütleri Çamlıhemşin’de basın toplantısı yapmaya hazırlanıyor. CHP heyetinin bugün saat 08:00’de Trabzon’dan Çamlıhemşin’e hareket edeceği ve basın toplantısı düzenleyeceği öğrenildi.

BEYOĞLU’NDAN DESTEK...

YEŞİL Yol’a karşı yoğunlaşan kampanya ve bölgedeki köylülerin buna destek vermesi üzerine Rize Valiliği yol çalışmasını durdurdu. Yeşil Yola karşı bölgedeki eylemlerin ötesinde İstanbul’da da tepkiler sürüyor. İstanbul Beyoğlu’nda toplanan yüzlerce kişi eylem yapıp horon tepti. Grup adına konuşan Hale Arıkan, “Bizler bu yolu yaptırmayacağız.” dedi.

CHP, YEŞİL YOL’A SAVAŞ AÇTI

CHP Milletvekilleri, Karadeniz’i yaylalardan birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol Projesi’ni protesto etmek ve eylemcilere destek vermek üzere Çamlıhemşin’e çıkartma yapıyor. CHP Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen başkanlığında 6 milletvekili ve il başkanları, CHP örgütleri dâhil olmak üzere kalabalık bir heyetle Çamlıhemşin’de basın toplantısı yapacak ve eylemcilere destek verecekler. CHP Milletvekilleri daha sonra da saat 14:30’da Artvin Kafkasör Yaylası Cerrattepe bölgesinde 38 hektar alandaki bakır ve açık ocak altın işletme projesine karşı bir basın toplantısı düzenleyerek çevrecilere destek verecek.

CHP, Karadeniz yaylalarını birbirine bağlayacağı varsayılan Yeşil Yol Projesi’ne, bölgede yaban hayvan yaşamı ve geçişlerine engel olacağı, doğal popülâsyona ağır darbe vuracağı, yeşili katledeceği ve yöreyi ranta açacağı gerekçesiyle karşı çıkıyor. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun oluruyla Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen başkanlığında oluşturulan 6 kişilik CHP milletvekili heyetinin yanı sıra CHP il başkanları ile çeşitli örgüt temsilcileri olmak üzere kalabalık bir heyet bugün saat 08:00’da Zorlu Otel’in önünden Çamlıhemşin’e hareket edecek. Heyet saat 11:00’de Çamlıhemşin’de bir basın toplantısı düzenleyerek, hem projeye karşı çıkışın gerekçelerini açıklayacak hem de projeyi protesto eden çeşitli örgüt temsilcileri ile yeşil dostu bölge protestocularına destek verecekler. Bugün Trabzon’dan Çamlıhemşin’e hareket edecek olan CHP heyetinde şu milletvekilleri yer alıyor. Trabzon Milletvekili Av. Haluk Pekşen, Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Samsun Milletvekili Kemal Zeybek ve Ordu Milletvekilleri Seyit Torun ile Mustafa Adıgüzel.

İKİ KUZEN DİRENİYOR

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Samistal Yaylası'nda 'Yeşil Yol Projesi' için çalışan dozerin önüne geçerek çalışmayı durduran, ardından da jandarma tarafından yaka paça uzaklaştırılan 71 yaşındaki Gönül Günay ile kuzeni 48 yaşındaki Süreyya Yücel, mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi. Yeşil Yol Projesi'nin karşısında durmaya devam edeceklerini anlatan Günay ve Yücel, "Bu yolu istemiyoruz. Durdurmakta kararlıyız." diye konuştu. 'Yeşil Yol Projesi' çalışmasını durdurmak için hiç düşünmeden kendini dozerin önüne attığını anlatan Gönül Günay, jandarmanın müdahale ederek kendilerini tartakladığını ve zor kullanarak uzaklaştırdığını söyledi. Jandarmaya direnirken darbe aldıklarını ifade eden Gönül Günay, olay sırasında "Cenazemiz buradan kalkar, dozer ancak buradan geçer." dedi. Gönül Günay, şunları söyledi: "Mücadelemiz devam edecek. Bu mücadelenin bütün sağduyulu insanların mücadelesi olması lazım. Yaylalar bizim. Doğada sığınacak yer kalmadı. Her şeyimiz elimizden alındı. Ormanlarımız dün Osmanlı tapusu ile bizim elimizdeydi, şimdi bir şeyimiz yok. Orman olmuş tarlaları bile elimizden alıyorlar. O dağları da delik eşik ederek doğayı yok edecekler. Ben o dağlarda büyüdüm. Bu doğanın yok edilmesi beni çok üzüyor. Bu projenin yararı olacağını sanmıyorum. Birilerine apartman mı yapacaklar? O doğa ölür, biter. Bu bölge dünyanın en güzel yerlerinden biri. Derdimiz, yaylalarımız kurtarmak. Başka bir derdimiz yok. Bu yolu istemiyoruz."

YEŞİL YOLU DURDURMAKTA KARARLIYIZ

Yaylaların geçmişten geleceğe kalan yerler olduğunu ve korunması gerektiğini anlatan Süreyya Yücel ise, yaylaların gelecek kuşaklara bozulmadan kalmasını istediklerini ifade etti. Yaylaların poşet çöplüğüne çevrilmesini istemediklerini belirten Yücel, "Bu yaylaların ranta kurban verilmesini, topraklarımızın delik deşik edilmesini istemiyoruz. Ayder Yaylası turizme açıldı ama çiçekler yerine poşet ve galoşlar ortalıkta dolaşıyor. Bu görüntüleri yaylalarımızda görmek istemiyoruz. Bu nedenle Yeşil Yol’a karşı çıkıyoruz ve dur diyoruz. Bunu durdurmakta kararlıyız." diye konuştu.

RİZE’DE Yeşil Yol Projesi’nin durdurulması için yöre halkının başlattığı eylem üzerine Samistal ve Kavrun yaylalarındaki çalışmalara ara verildi

Karadeniz Bölgesi’nde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak 2 bin 600 kilometre uzunluğundaki Yeşil Yol Projesi için Rize’nin Çamlıhemşin ilçesi Yukarı Kavrun Yaylası’nda başlayan tepkilerin ardından Samistal Yaylası’nda jandarma kontrolünde çalışmalara devam edilmek istendi. Durumu haber alınca bölgeye hareket eden yöre sakinleri, iş makinesinin önüne geçerek yol çalışmasını durdurup, nöbete başladı.

Samistal Yaylası’nda iş makinesinin çalışmasını engellemek için önceki günden bu yana mücadele eden köylülere güvenlik güçleri tarafından müdahalede bulunuldu. İş makinelerinin önünde bekleyen kadınları dün öğleden sonra jandarmalar uzaklaştırırken, yöre sakinleri iş makinelerinin yanına yaklaştırılmadı. Çevreden gelenler ise çadır kurarak eylem yapmaya başladılar. Olayların ardından Kavrun ve Samistal yaylalarındaki yol yapım çalışmalarına ara verildi. Dün her iki yayladaki iş makineleri valilik kararı ile durdu.

TAŞ: "YEŞİL YOL BARBARLIK ANLAMINA GELİYOR"

Rize Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Birleşik Haziran Hareketi, önceki gün saldırıya uğrayan çevreci Kazım Delal'e destek verdi.

Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan Birleşik Haziran Hareketi isimli platform üyeleri, Rize’de HES’lere karşı verilen mücadele ile simgeleşen isimlerden Kazım Delal’ın, köyünde taş ocağı ve taş eleme tesisi açmak isteyen firma temsilcilerinin saldırısına uğraması ve Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde eylemleri devam eden Yeşil Yol Projesi hakkında basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında yaşadığı saldırı olayını anlatan Kazım Delal, kendisine saldırıyı gerçekleştirdiğini iddia ettiği kişinin kendisini arayarak daha önce tehdit ettiğini dile getirerek, "İçme suyu tesisinin yanında bu kişi 'ben mıcır fabrikası kuracağım' diyor. Zaten ben 10 yıldır uğraşıyorum. Bu kişi beni aradı ve 'seninle bir şey görüşeceğim' dedi. Bende kendisine Ankara'ya gittiğimi, şimdi görüşemeyeceğimizi söyledim ve kapattım. İki dakika sonra beni yeniden aradı ve 'Seninle 50 yıllık dosttuk ama düşman olacağız bundan sonra.' dedi. Bende 'Yapacağını yap ben Ankara'ya gidiyorum, gelince hesaplaşırız.' dedim. Ankara'dan gelince savcılığa müracaat ettim. Geçici olarak beni iki aylık korumaya aldılar." dedi.

Kendisine yapılan saldırıyı anlatan Delal, şunları söyledi: "Şerefsizce, çirkin bir saldırı oldu. Ben duruyordum, arabam çalışıyordu, arkadan geldi, bir de baktım büyük çay orağı ile küfrederek saldırdı. Orada Allah bana yardım etti." diye konuştu.

Birleşik Haziran Hareketi adına konuşma yapan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş da saldırıyı kınadıklarını dile getirerek şunları söyledi: "Yurttaşlık böyle bir şey sevgili arkadaşlar. Yurttaş olma bilincinin gelişmediği bir ülkedeyiz. Kazım Delal yurttaş olmanın gereğini ortaya koyuyor. Biz Rize'nin suyunu, ormanını, doğasını koruyamadığımızda tarih yurttaş Kazımları, Havva Anaları onurla anacak. Kazım Delal olmadınız, Havva Ana olmadınız diye torunlarımız bizi lanetleyecek."

"YEŞİL YOL MEDENİYET DEĞİL BARBARLIK"

Yeşil Yol’u, 'Yeşil değil beton yol' diyerek eleştiren Taş, sözlerini şöyle tamamladı: "Yeşil Yol doğayı yok etme projesidir, Rize'yi betonlaştırma projesidir, beton yol projesidir. Bu yolun akıbetini Uzungöl ve Ayder'e baktığımızda görüyoruz. Bu turizmi kalkındırma projesi değildir. Tam tersine turizm alanlarını batırma, betonlaştırma projesidir. Her yol medeniyet değildir. Dedelerimiz eskiden 'Bir yere yol girmeden medeniyet girmez' derdi. Bunlar eskidendi. Artık her yol medeniyet anlamına gelmiyor. Yeşil Yol barbarlık anlamına geliyor."

İSTANBUL'DA HORONLU YEŞİL YOL EYLEMİ

İstanbul Beyoğlu’nda toplanan yüzlerce kişi, Karadeniz için yapılması planlanan Yeşil Yol Projesi’ni protesto etti. Dozerin geçeceği güzergaha elinde sopasıyla oturan Havva Bekar’a destek veren grup, tulum eşliğinde horon tepti. Beyoğlu Tünel Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi, Karadeniz için yapılması planlanan Yeşil Yol Projesi’ni protesto etti. Grup ellerinde pankartlarla tulum eşliğinde Galatasaray Meydanı’na yürüyüşe geçti. “Bak işte yaklaşıyor fırtına direniyor Yeşil Yol” yazılı pankart taşıyan kadınlar dozerin geçeceği güzergaha elinde sopasıyla oturup Yeşil Yol’un simgesi haline gelen Havva Bekar’ın taktığı tülbentten taktı. Grup ‘Havva Ana’ya selam’ şeklinde slogan atarak Havva Bekar’a destek verdi. Grup burada yapılan açıklamaların ardından tulum eşliğinde horon tepti.

Burada basın açıklaması yapan Hale Arıkan, “Yeşil Yol’a karşı sesimizi yükseltmek için toplandık. Taşlarımız, toprağımız ekolojik denge hesaba katılmadan yerle bir edilmek istenmektedir. Fırtınanın çocukları olarak çalışmaların derhal sonlandırılmasını istiyoruz. Bizler bu yolu yaptırmayacağız” dedi.

Grup teptikleri horonun ardından olaysız bir şekilde dağıldı.