Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Uslu: Ziraat Odaları kendini kurtarma derdinde

Ziraat Odaları üreticiye fındığı satma dedi ama fiyat düştü. Şimdi işin altında kaldılar. Kendilerini kurtarma derdine düştüler.

info@karadenizekonomi.com / 12.02.2016

Uslu: Ziraat Odaları kendini kurtarma derdinde

Ünye Ticaret Borsası (ÜTB) Başkanı Mustafa Uslu, Meclis Başkanı Ahmet Durak, Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Aydın ve Yüksel Öztaş’ın katılımıyla borsa binasında basınla kahvaltıda bir araya gelerek, Borsanın 3 yıllık faaliyetlerine değindi.

“Ziraat Odaları Türkiye fındığının yarısını satın alan Ferrero firmasını protesto ediyor. Bu firmayı protesto yerine ödüllendirmek gerekir.” Diyen Başkan 

Uslu, “Asıl problem fındığın islendikten sonra markete ve kuruyemişçilerde fahiş fiyata satılması. Ziraat Odalarının imkanı da gücü de var. Belli noktalarda satış reyonu kursun fındığı düşük fiyata satsın.” Dedi.

İlk olarak faaliyet raporuna değinen Uslu, yeni borsa binasının 1 milyon 100 bin 941 liraya yapıldığını, Ünye Ticaret Borsasının yapılan değerlendirmeler sonucu 2014 yılından itibaren B sınıfı akredite oda olduğunu, fındıkçılar sitesi ile ilgili Ünye Belediyesi ile yer konusunda görüştüklerini, sosyal sorumluluk projesi olarak Durak Fındık A.Ş. ile çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik proje uyguladıklarını, ihtiyaç sahibi öğrencilere ve vatandaşlara yardımlar yapıldığını belirtti. Uslu ayrıca, üyelere toplam 100 adet rutubet ölçüm cihazı verileceğini ve bu uygulamanın amacına değinerek, “2016 yılında uygulanacak bu projede amaç fındık alımlarının sağlıklı yürütülmesi ve üreticilerimizin fındığı teslim etmeden önce kurutmalarının sağlanması, bu konuda bir bilinç oluşturulması ve fındıkta afla toksin oluşumu ve çürüğün önüne geçilmesidir” dedi.

“ZİRAAT ODALARININ ASLİ VAZİFESİ FİYAT DEĞİLDİR”

Ziraat Odaları üreticilere iyi verimli tarımı anlatmalı. Ziraat Odası benim mühendislerim var diyor, ama alakalı alakasız mühendisleri üretimle ilgileneceğine fiyat konuşuyor. Fiyat konuşması gereken bizken biz dahi konuşamıyoruz. Bizim dışımızda alakalı alakasız herkes fındık fiyatı konuşuyor. Ziraat Odalarının asli vazifesi fiyat değildir. Ama fiyat konuştular mağdur oldular. Şimdi eylem yaparak işin içinden çıkmaya çalışıyorlar. Fındığın fiyatını her sene 15 TL diye sabitleyemezsin. Çünkü rekolte her sene farklı. Ferrero firmasına siyah çelenk bırakılıyor, rekabet kuruluna şikâyet ediliyor. Ziraat odaları yanlış yolda gidiyor. Firmalar yıpratılıyor. Ziraat odalarının çalışmaları ve söylemleri üreticiyi daha da kötü duruma sokuyor. Fındığını indirme diyeceğine ihtiyacın kadar indir deseydin. 400 bin ton fındık indirilmiş. Nisan-Mayıs ayında kozalak sayımı iyi giderse 100 bin ton devir olacak demektir. Bu sefer üretici hep mağdur olacak. Batı Karadeniz de böyle bir şey yok. Çünkü üretici ihtiyacı olduğu kadar fındık indirip sattı.”

“Şili, İtalya, Azerbaycan fındık üretiyor. Bizim ihracatımızdaki %10 düşüşte ciddi zararlar yaşanır. İhracatçı zaten üzerine düşeni yapıyor. İhracatçı 150 ülkeye ihracat yapıyor.”

“LİSANSLI DEPOCULUĞU ZİRAAT ODALARI YAPSIN”

Ünye olarak Lisanslı Depoculuğu yapamadık. Bu konuda eleştiriliyoruz. Tamam, buyurun o zaman biz yapamadık eleştirenler yapsın. Ürünün sahibi üretici, üreticinin başında Ziraat Odaları. O zaman buyurun Ziraat Odaları yapsın. Lisanslı depoculuk işlev görmedi. Lisanslı depoya bırakılan üründe kalite olacaktı kimsenin işine gelmedi. Bu nedenle Ünye’de lisanslı depoculuk tutmadı.