Kereste ve ahşap palet imalatı yapan ve yıllık kapasitesi 25 bin metreküp ve üzerinde olan firmalara Orman Bakanlığı tarafından dikili ağaç tahsisi yapılmasına olanak sağlayan düzenleme Orman Kooperatifleri Merkez Birliğinin (Or-Koop) Danıştaya yaptığı itiraz ile yürütmesi durdurulunca, sektördeki firmalar hammadde sorunu yaşamaya başladı.
Sektördeki firmaları temsil eden Ahşap Sanayicileri Derneği (ASAD), Tüm EPAL Palet Üreticileri Kalite Derneği (TEPAL) ve Palet Sanayicileri Derneği (TAPSİAD) Başkan ve yöneticileri Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğluyu ziyaret ederek sorunlarını anlattılar. Sektör temsilcileri dikili ağaç tahsisleri ile ilgili Bakanlık düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması ile binlerce firmanın hammadde sıkıntısı yaşadığını belirterek baş gösteren hammadde sıkıntısı sorunlarına çözüm istediler.
Eroğlundan yardım istediler
Ziyaret sonrasında açıklama yapan TEPAL Başkanı Cafer Özgen, ASAD Başkanı Ayhan Kahramanın girişimleri ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğluya yaptıkları ziyaretten umutlu döndüklerini söyledi. TAPSİAD Başkanı Akın Balcıoğlu ve 3 derneğin yöneticilerinin de hazır bulunduğu ziyarette Bakan Eroğluya hammadde bulmakta yaşadıkları sorunu anlattıklarını söyleyen Cafer Özgen, Sayın Bakana, Danıştayın 8. Dairesinin Or-Koopun itirazı üzerine tahsis düzenlemesinin yürütmesini durdurmasının sektördeki firmalarda hammadde sıkıntısına yol açtığını söyledik. Bakanlığın yeni bir düzenleme yaparak soruna çözüm bulmasını talep ettik dedi. Görüşmede Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlunun kendilerini dikkatle dinlediğini aktaran Özgen, yanlarında Bakanlık bürokratlarını aradığını ve sorunun çözülmesi talimatı verdiğini aktardı.
Orman köylüsü ile sorumuz yok
Sektördeki firmaların orman köylüleri ile arasında sorun olmadığına da vurgu yapan Özgen, Or-Koop Bakanlıktan tahsis olarak aldığı dikili ağaçların kesimini orman köylülerine yaptırıp orman işletmelerine götürüyor. Bu işten de komisyon alıyor. Sektörde üretim yapan firmalar olarak bizlerde orman köylüleri ile çalışıyoruz ve onları hiçbir şekilde mağdur etmiyoruz. Aracılar ortadan çıktığında hem orman köylüsü hem de devlet kazançlı çıkacak. ifadelerini kullandı.
Öz kaynaklarımızı kullanmak istiyoruz
Merkezi Orduda bulunan Ahşap Palet Üreticileri Derneği Başkanı Abdullah Özata, palet sektöründe hammadde sıkıntısı yaşadıklarını, bunun önümüzdeki dönemde ihracatı da olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. İhracat hedefi 500 milyar dolar olan bir ülkenin, ihracat sektörünün bel kemiği olan palet sektöründe yaşanan sıkıntılara eğilmesi gerektiğini belirten Özata, önümüzdeki yıllarda palet üretimi için Türkiye ormanlarının yetmeyeceğini ifade etti. Özata palet üretimi için gerekli olan hammaddeyi dışarıdan temin etmek istemediklerini ve kendi öz kaynaklarını kullanmak istediklerini belirterek, 28 Aralıkta Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde (TOBB) palet sektörü ile ilgili bakanlıklarla toplantı yapılacak. Burada palet sektöründe yaşanan sıkıntıların çözülebileceğini düşünüyoruz dedi. KARADENİZ EKONOMİ