Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

''Üreticiden özür dileyin''

Fındık üreticisini özellikle bu yıl beklentiye sokarak hayal kırıklığına uğratan Ziraat Odaları,özür dilemek yerine Borsaları hedef göstermeye ve kamuoyunu yanıltmaya devam ediyor..

info@karadenizekonomi.com / 20.03.2016

''Üreticiden özür dileyin''

Ünye Ziraat Odası başkanı Osman Sarıkahraman fındıkta 2009 yılından itibaren hükümetin yeni fındık kararnamesi ile serbest piyasa ekonomisine geçildiğini , fındıkda fiyatlarının arz ve talebe göre oluştuğunu ve  Hükümet tarafından üreticimizin destekleme primleriyle desteklendigini bildikleri halde üreticiyi beklentiye, kamuoyunuda yanıltmaya devam ediyorlar.

Dünyanın hiçbir yerinde Almanya'da Hambur Borsası 'da dahil fiyat belirleyen bir borsa olmadığını bu sektör dışındaki insanlar bile biliyor artık.Fındık borsalarının tamamının tescil borsası olduğu bilindiği halde fiyatların çıkmasını kendilerine, düşmesini borsaya bağlayarak hedef göstermek,  kamuoyunu

yanlış yönlendirmek, insanları beklentiye sokmak son derece yanlış ve vebal bir durumdur.Bu durumun faturasını Borsa başkanlarına yıkmaktan ve kamuoyunda gündem yaratmaktan artık vafgeçilmeli.Bugün eleştirdiğiniz   Borsalar o gün tahtaya  18 TL'de yazdılar 20 TL'de..! Aynı Borsalar  bugün de kendi bölgesinde gerçekleşen alım ve satım tablosu neyse onu yansıtıyorlar.Bu nedenle çıkıp üreticiye şirin gözükmek adına Borsayı hedef göstermek, popülist politika yapmak bu gerçeği değiştirmeyecektir.

2014 yılı don olayının yaşandığı özel bir yıldı. 2015 yılında iyi bir rekolte olmasına ve fındık fiyatlarının 13-14 TL seviyelerinde yükselmesine rağmen  üreticiye devamli fındığınızı satmayın dediniz.Hepimiz üreticimizin kazanmasını istiyoruz fakat gelinen nokta ortada..!Sayın Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman önemli olan fiyat yazmak değil yazdığın fiyattan mal almak ve bu fiyatın piyasada karşılığının  olmasıdır. Ülkemizde bulunan kotasinda fındık olan 14 Borsanın tamamı tescil borsasıdır. Hiç bir borsanın Fındık fiyatlarını ne düşürmeye nede çıkarmaya gücü yetmez.Zaten Dünyanın hiçbir yerinde Almanya'da Hamburg borsası da dahil fiyat belirleyen bir borsa yoktur.Bizim borsalarımız kendi bölgelerinde yapılan alım ve satımı kendi borsalarına yazarlar.Hal böyleyken Ziraat odaları her yıl kendi hatalarını bölgelerindeki borsaları suçlayarak hedef göstererek gizleyemezler.Sayın Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman ,eğerki sizi Borsa Başkanı yapsaydık acaba istediğiniz fiyatı borsaya yazabilecekmiydiniz.Bu sattten sonra siizn yapmanız gereken tek şey  işini doğru yapan borsayı hedef göstermek yerine , üreticiyi yanıltan  bir kurum olarak üreticiden ve kamuoyundan çıkıp özür dilemektir..!