Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Turizmde güzel artış

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, yılın ilk yarısında turist sayısında yüzde 30'luk artış kaydedildiğini duyurdu.

info@karadenizekonomi.com / 27.07.2018

Turizmde güzel artış

Antalya'da temaslarını sürdüren Bakan Ersoy, turizm alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi.

Bakanlık olarak yeni dönemde yapacakları politikaları anlatan Ersoy, altı aylık verilerin gurur verici olduğunu belirtti.

"İlk altı aylık verileri bir önceki yılla kıyasladığımızda Türkiye genelinde yüzde 30'luk turist sayısında artış var. 16 milyon yabancı ülkemizi ziyaret etmiş. Gururla açıklıyoruz ki bunda en büyük pay Antalya'nın." diyen Ersoy, Antalya'nın 6 milyon 628 binlik turist sayısına ulaştığını aktardı.

Antalya'nın turist sayısının şu ana kadar temmuz rakamlarıyla 7 milyonu geçtiğini bildiren Ersoy, "Bu sene 14 milyonluk bir hedefimiz var. Bu hedefe ulaşacağız. Bu sayılar olmalı ama bunun yanında biz sezon sonundan itibaren artık gelirimizi, turist sayısından daha fazla 'artırdık'ı konuşmamız gerekiyor. Verinin ilk başarının ölçüsü olarak bunu tayin etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

"En kolay yaptığımız şey şikayet etmek"

Herkesi bilinçlendirmek ve eğitmek gerektiğini aktaran Ersoy, "En kolay yaptığımız şey şikayet etmek. Şikayet etmeyi anayasal hak olarak görüyorsak o zaman uyarma görevini de yapmamız gerekiyor. Yanlış yapanı herkes uyarmak zorunda ki şikayet etme hakkını kendinde bulsun. Tek taraflı şikayet ederek, çözümü kamuya atmak doğru değil. Bu şekilde hızlı yol alamayız, bu bilinci yaymamız gerekiyor." dedi.

Ersoy, hedeflerinin turizm gelirlerini gayrisafi mili hasıladaki payı yüzde 4'ten yüzde 8'e getirmek olduğunu ifade etti. Payı, ikiye katlamak gerektiğini belirten Ersoy, şöyle konuştu:

"Bu ulaşılması çok güç bir hedef değil. Avrupa'da örnek aldığımız bazı ülkelerde bu oranın yüzde 12'lere kadar geldiğini göreceksiniz. İlk etapta ilk dönemde bunu yüzde 8'e getirirsek bir başarı. 50 milyon turist, 50 milyar dolar gibi bir hedefi değiştiriyorum ben. Gayrisafi mili hasılamızda Türkiye'nin gelebileceği için yüzde 4'ten yüzde 8'e getirmemiz gerekiyor, ana hedefimiz bu olmalı. Havuzdaki pasta payımızı ikiye katlayarak, gerçek başarı öyküsü yazarız."

Nitelikli turistin bir gecede başarılacak bir konu olmadığına dikkati çeken Ersoy, markalaşmanın önemli olduğunu, dünya markası yaratmak gerektiğini söyledi. Markalaşma yönündeki firmaları destekleyeceklerine de işaret eden Ersoy, "Turizmin ana kaynağı insan kaynağıdır. İnsan kaynağında da markalaşmamız gerekiyor." dedi.

Ersoy, Türkiye'nin genç nüfusa sahip olduğunu ancak turizme girmek isteyenlerin sayısının az olduğunu, gençlerin turizme istekli olması gerektiğini belirtti. Konuya ilişkin örnek de veren Ersoy, 20 bin liradan 50 bin liraya kadar maaş alan aşçılar olduğunu, yetiştiremedikleri için ithal edildiğini kaydetti.