Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

TMO’nun politikası doğrudur

Ulusal Fındık konseyi başkanı Sebahattin Arslantürk “Fındık piyasasının fındığa ihtiyacı var. TMO doğru bir satış politikası izleyerek depolarındaki fındığı satma kararı almıştır, TMO açısından da piyasalar açısından da doğru bir karar olmuştur” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 5.04.2019

TMO’nun politikası doğrudur

Ulusal Fındık konseyi başkanı Sebahattin Arslantürk “Fındık piyasasının fındığa ihtiyacı var. TMO doğru bir satış politikası izleyerek depolarındaki fındığı satma kararı almıştır, TMO açısından da piyasalar açısından da doğru bir karar olmuştur” dedi.

UFK başkanı satış kararını yorumladı

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stoklarındaki fındığı piyasa sunmasını doğru bulduğunu söyledi.  Arslantürk, “TMO’nun açıklaması doğru bir zamanlama. Üreticide ve piyasa açısından 2018 fındık mahsul hareketinin oldukça zayıfladığı bir döneme denk geldi. Verdiği fiyatta bana göre makul mantıklı. Ağırlıklı 2017 mahsulü ürün vardı. 15 liralık fiyatta bugünkü koşullarda zaten bu seviyelerdeydi. Piyasayı da iyi analiz ettiği ortaya çıkıyor bu durumda. Verilen fiyatın da uygun olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

45-50 bin ton ürün satar

“TMO depolarında Fiskobirlik’e vereceği fındığı düşerseniz 71 bin ton civarında bir ürün kalıyor. Bu 71 bin ton üründe tahmin ediyorum en az 45- 50 bin ton civarında ürünün satacağını ön görüyorum. Belki de tamamını satabilir. Tabi ki 2019 mahsulünün genel görüntüsü şuan için iyi görünüyor. Fakat önümüzde ki süreçte yaşanabilecek olumsuzluklar ürünün tamamını satmanın mümkün olabileceğini ortaya koyuyor. Piyasa biliyorsunuz 17 TL’ye kadar fiyat çıkmıştı. 18 TL fiyattan benim anladığım ve algıladığım şu; akıllı olun mantığı ile hareket ediyorlar ve 2018 mahsulüne 18 TL vermesi ve 2017 mahsulüne 15 lira demesi gelecek piyasalarda da olabilme ihtimalini piyasaya algılattı bence. Gelecek fiyatlarında 15 lira ve üzerinde fiyat olma olasılığını bunu da güçlendirdi. Bu açıdan da olumlu bir fiyat politikası olarak düşünüyorum.”

Yeni mahsulü etkilemez

“Ama yeni mahsul üzerine bir etki yaratır, yaratmaz net olarak şunu söyleyebilirim kesinlikle yaratmaz çünkü bu TMO’ nun stoklarına piyasanın ihtiyacı var. Şuan itibariyle gerek üreticide gerekse piyasada tüccar ve fabrikacıların ürün son derece azalmış durumda zaten. Her koşul ve şartta TMO’nun stoklarına ihtiyaç vardı. Bugün bu stoklar işleme alınıyor ve bunlar bir milli bir değer ve biz bunları tabi ki alacağız satacağız ve bu ülkeye daha fazla döviz kazandıracağız. Daha çok ihracat yapacağız.”

TMO Paydaşlara toplantı yapıyor

“TMO paydaşlarla 11-12 Nisanda sezon öncesi toplantı yapacak. Bu toplantılar yapılmasını olumlu buluyoruz ve devamının gelmesini önemsiyoruz. Bu konu geç kalınmış bir olay. Bizde tabi ki sektörün içerisinde yer alan sivil toplum örgütlerinin başında bulunup bu tür toplantıları sık sık yapıyoruz ama bu bir arama toplantısı o açıdan iyi. Dört masada yaklaşık 140 kişilik bir kendi konusunda deneyimli, tecrübeli insanların bir araya geldiği bir toplantı olacak. TMO çalıştay toplantısı. Tabi ki eksikleri olabilir. Çağrılamamış ve unutulmuş olanlar olabilir. Oradaki bütün temsilciler kendilerine ait tecrübelerden oradaki insanlar faydalanacaktır. Fındığın geleceğini sürdürülebilirliğine yönelik inşallah iyi bir adım olarak düşünüyorum ben.” MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ