Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Sektör Kaostan Kurtuldu

Ilgıt''Don nedeniyle oluşan yüksek fiyatlarla fındık kuyumcuların mağazasına girmeye aday''

info@karadenizekonomi.com / 16.04.2015

Sektör Kaostan Kurtuldu

Ilgıt Gıda Sanayi ve Tic Ltd Şti Yönetim Kurulu Başkanı  Burhan Ilgıt'' Don nedeniyle oluşan yüksek fiyatlarla fındık kuyumcuların mağazasına girmeye aday''dedi ve Karadeniz Ekonomi'ye şu açıklamalar da bulundu;

''2014 yılından sonra 2015 yeni sezona  don tartışmaları ile giriyoruz.Don nedeniyle oluşan yüksek fiyatlar kuyumcuların mağazasına girmeye aday.Bu tablo 2014 yılında üreticimize ve sektöre zarar vermiştir.''şeklinde konuştu.Son zamanlarda hava şartları'nın olumsuz gitmesiyle birlikte endişelerinde yükseldiği fındık sektöründe olumlu olumsuz bir çok açıklama gündeme geldi.Bu konuyada değnen Ilgıt;''Bir çok yetkili ve uzman fındıkta don yok denilmesine rağmen don oldu gibi gösterilme çabası ,sektör adına oldukça üzüntü verici bir durumdur.Son yapılan açıklamayla birlikte Tarım İl Müdürü 800 rakımın üsütünde ki yerlerde kismi zararlar oluştuğunu ama genel anlamda herhangi bir don olayı'nın gerçekleşmediğini belirtmiştir.Bu da üreticimizi ve sektörü son derece rahatlatmıştır''diye ifade etti.

Rakamlar en Doğru Rekolte'yi Hangi Kurumun Yaptığını Gösteriyor

Fındık ülkemiz ve bölgemiz ekonomisi için çok önemli olan milli bir üründür. Hepimiz sorumlu davranmak zorundayız.Ülkemizde son 10 yıllık fındık rekolte açıklamalarına baktığımızda , en doğru rekolteyi Türk fındık ihracatçısı'nın yaptığını rakamlarla görmekteyiz diyen Ilgıt  Fındık rekoltesinin iyi olması bölge ve ülke ekonomisine faydasının büyük olduğuna dikkat çekti.

Bir Malın Alınabilir ve Satılabilir Bir Fiyatı Olmalı

Ilgıt son olarak sözlerini şöyle devam etti;''2014 yılı Fındıkta şartları özel bir yıl olmuştur. Fındık fiyatları rekor seviyelere ulaştı ama üreticimizin % 75 lik kısmı bu fiyatlardan faydalanamadı. Fındık fiyatları o kadar yükseldiki hem içeride ki pazara, hemde Avrupa pazarına zarar verdi.Kuruyemiş'in şuan ki fiyatı 70-80 Tl.Şu anki  fındık  satış mağazamızda hediyelik ,çerezlik fındık var fakat  insanlar bu fiyatlardan alıp maalesef gönderemiyorlar yada tüketemiyorlar.  Bir malın alınabilir ve satılabilir fiyatı olmalı, ne çok düşük nede çok yüksek''diye ifade etti.Sözlerini ,dileriz 2015 fındık sezonu  Doğusu ve Batısıyla tüm üreticilerimizin verim aldığı bir yıl olur diyerek tamamladı.