Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
10.11.2024

Samsun İnşaat Fuarı 2019

Kapsamı yapı, inşaat malzemeleri, vb. on binlerce ziyaretçinin katıldığı, ayrıca verimli ticari anlaşmaların yaptığı Samsun 5.  İnşaat Fuarı 7 Nisan Pazar günü sona erdi.

info@karadenizekonomi.com / 8.04.2019

Samsun İnşaat Fuarı 2019

Kapsamı yapı, inşaat malzemeleri, tesisat, ısıtma ve soğutma sistemleri olarak belirlenen, sektöre bağlı olarak faaliyet gösteren ürün ve hizmet alımı yapan on binlerce ziyaretçinin katıldığı, ayrıca verimli ticari anlaşmaların yaptığı Samsun 5.  İnşaat Fuarı 7 Nisan Pazar günü sona erdi.

Tüyap Fuarcılık tarafından, Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası, Samsun Ticaret Borsası, Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON), TMMOB Makina Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Samsun Şubesi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi ve KOSGEB’in destek ve işbirlikleri ile 4 Nisan Perşembe günü başlayan 5. Samsun İnşaat Fuarı yoğun ilgi gördü.

Fuarın açılışını Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zihni Şahin, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği Samsun İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri ve Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu gerçekleştirdi.

Sektör, Samsun’da yükselmeye devam ediyor

Geçtiğimiz yıl 35 bin ziyaretçiyi ağırlayan fuarı bu yıl 50 bine yakın kişi gezdi. Hızlı gelişimi ile mühendis, mimar ve sektörde faaliyet gösteren tüm profesyonellerin adeta buluşma adresi olan Samsun İnşaat Fuarı, sektörün bölgedeki ticari hacmini büyük ölçüde destekleyen bir organizasyon olma özelliğini de gösterdi

Tek çatı altında ticari fırsatlar

İnşaat sektöründeki yeniliklerin sergilendiği fuarda; çatıdan tabana dış cepheden kapı pencereye, boya malzemelerinden yalıtıma, tesisattan inşaat makinelerine kadar çok geniş ürün çeşitliliği ile profesyonel ziyaretçiler tek çatı altında buluştu. Fuarı ziyaret eden müteahhit, mühendis ve mimarlar, iç mimarlar, şehir plancıları, sektörde faaliyet gösteren özel şirket yöneticileri, özel ve kamu kurumlarının satın alma yöneticileri tüm ürünleri inceleme ve proje süreçleri için önemli iş bağlantıları kurma imkânına sahip oldular. Özellikle, TÜYAP’ın yurt dışı ofisleri aracılığıyla farklı ülkelerden gelen alım heyetleri, fuarda stant açan üretici firmalarla ile ticari bağlantılar kurmak görüşmeler gerçekleştirdiler. İkili iş görüşmelerinde önemli satışlar ve satın almaların gerçekleşmesi ile finansal yükselme hedeflendi.

Sorun ve çözüm önerileri

Fuarda ayrıca, TMMOB Mimarlar, İnşaat Mühendisleri, Makina Mühendisleri ve Elektrik Mühendisleri Samsun Şubeleri de bir panelde buluştu. “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik, Binalarda İsolution Akıllı Sistem Çözümleri, Yerel Yönetimler ve Enerji, Samsun ve Deprem, Yapı Denetim Sistemindeki Yenilikler, Uygulamalar, Sorunlar ve Çözümleri” gibi konulu oturumlarda mesleğinde yetkin panelistler tarafından, sektörle ilgili gelişmeler ile güncel sorun ve çözümleri ele alındı.

Oğuzhan Çamaş: TUYAP Samsun Bölge Müdürü

Başarıyla gerçekleştirdikleri organizasyonu Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne değerlendiren Tüyap Samsun Bölge Müdürü Oğuzhan Çamaş, “Beşinci kez kapılarımızı açtığımız Samsun İnşaat Fuarı’nda, bölgenin öncü sektörü olan inşaatın aynı zamanda alt sektörler ki; asansör, asma tavan, vitrifiye imalatçıları ve ısıtma-soğutma iklimlendirme firmalarının yanı sıra çelik, cila ve vernikcilerden oluşan 79 katılımcı firma, 2019 ürünlerini bu fuarda ziyaretçilerle buluşturdu. Samsun’un dışında Ordu, Sinop, Adana, Ankara ve İstanbul’dan katılımcıların varlığı dikkat çekiciydi. İnşaat sektörünün ticari hacmini genişleten ve gelen yabancı delegasyonlarla da verimli görüşmelere ev sahipliği yapan Tüyap Samsun Fuarı, önümüzdeki yıllarda bölge ticaretine daha fazla katkı sağlayacaktır” dedi.

Firmalar….

Oldukça verimli geçtiğini gözlemlediğimiz fuarda firma izlenimlerimiz de bizi doğrular nitelikteydi.

İFYIL: “yeni nesil yakıt cihazları”

Isıtma sektöründe 24 yıl önce Özerteknik A.Ş. adı ile yola çıkan 2009 yılında ise İfyıl Termo İklimlendirme adını alan firma, ısıtma sistemlerine yeni ve yenilikçi boyutlar kazandırdığı ürünlerini fuarda görücüye çıkarmıştı. Kendini sürekli geliştiren, yarının teknolojisini kullanarak en iyi sonuca ulaşmayı hedefleyen AR-GE bölümüyle, verimlilik, tasarruf ve konfor anlayışlarını kendisine ilke edinen işletme, 20’den fazla ülkeye ihracat yapmanın gururu ile gelen misafirlerini fuarda ağırladı. Neredeyse tam kadro fuarda yer alan İfyıl, imal ettiği birbirinden farklı model ve ihtiyaca uygun sertifikalı çevre dostu ürünleri sergilerken modern ve kompakt yapısı, farklı tasarım ve ergonomik yapısı ile benzerlerinden farklı bir çizgiye sahip olduğunu da hissettiriyor gibiydi.

İfyıl Genel Müdürü Harun Reşit Özer, ikinci kez katıldıkları fuarda Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne şu değerlendirmeleri yaptı: “Yeni nesil yakıt cihazlar yani pelet yakan cihaz üretimi yapıyoruz. Avrupa’dan esinlendiğimiz green enerji kavramını ülkemize yerleştirmek için 10 yıl önce Türkiye’de üretim yapmalıyız diye yola çıktık. Samsun Kavak OSB’de 50 kişilik istihdam kadromuzla ülkemizde 60 kente ulaşmanın yanı sıra yurtdışında 20’ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Oda tipi, ev tipi ve kat kaloriferi gibi ısınma seçeneklerimizle yeni nesil sistemlerimiz, kullanıcılarımız için neredeyse 5 yılda kendini amorti edecek karlılığa sahiptir. Kömür yakmanın çevresel dezavantajlarını da göz ardı etmemek gerekir. Bizim için yerelde tanınmak elbette önemli ancak uluslararası fuarlarda da boy göstermeyi her zaman önemsiyoruz.”

Satış müdürü makine mühendisi Ender İren de İfyıl markasının ihracat stratejileri şu sözlerle anlattı: “Isıtma, banyo mutfak ve sıcak su gibi fonksiyonları olan dekoratif yakma ürünleri, soba ve kaloriferlerin yapımının yanı sıra aynı zamanda biokütle yakıt olan pelet üreticisiyiz. İlgi alanımızda olan İspanya, Ukrayna, İtalya gibi ihracat yaptığımız ülke sayısını 30’a çıkartmayı hedefliyoruz. İngiltere Romanya ve Bulgaristan yeni pazarlarımız. Bu nedenle dış ticaret ataşelikleri ile devamlı iletişim içindeyiz.”

“Sektörün öncüsü” ÇATISAN

Bakır, çinko, kiremit, alüminyum çatı kaplama, kurşun oluk ve izolasyon gibi tüm çatı çözümlerinde sektörün öncü kuruluşu kimliği ile fuarda yer alan Çatısan, kaliteden ödün vermeyen hizmet anlayışını Samsun’da da ziyaretçilerine sunmanın mutluluğu içindeydi. Fuarın dekorasyonu ile belki de en dikkat çekici standındaydık. Kuruluşu 1995 yılında baba Salih Kaya ile başlayan Çatısan’da şimdi oğul Erhan Kaya ve 10 kişilik ekip, koşulsuz müşteri memnuniyeti için kolları sıvamış durumda. Babasını ve Çatısan’ı Erhan Kaya’dan dinliyoruz. “1995 yılında babam Salih Kaya tarafından kurulan bir firmayız. Babam, eskilerin deyimiyle tam bir zanaatkârdır. Bir teneke ustasıdır. 44 yılını çatı ve metal işine vermiş. Turgut Özal ve Adnan Menderes’in anıt mezarlarında ustabaşı olarak babamın işçiliğinin olması bizleri gururlandırmıştır.” Firmalarını “butik dokunuşların” adresi olarak tanımlayan Erhan Kaya, yüksek mimar ve restoratör olmasının avantajları ile hemen fark ediliyor. Kendisi gibi genç ekip arkadaşları Alper Konaşoğlu ve Saim Türkmen ile firmasını tanıtan Kaya, İstanbul merkezli ofislerinin yanı sıra doğduğu topraklar olan Karadeniz’de de yatırım yapmak istiyor. “Bütün yatırımlarım artık Samsun’da olsun istiyoruz. Bölgenin kalburüstü insanlarına iş yapmak kolay olmasa gerek. Ama bunu başardık. Üretim yapan bir tesis değiliz. Fransa ve Almanya’nın yanı sıra Konya ve İstanbul’dan alınan ürünlerle binalara estetik dokunuşlar katıyoruz. Butik dokunuşların adresi olarak görüyoruz kendimizi. İlk fuar deneyimimiz olmasına rağmen gördüğümüz ilgiden çok memnunuz.”

Marka bilinirliği için iyi bir örnek; KARDUŞ

1998 yılında Alkılıç Yapı Malzemeleri bünyesinde Karduş markası ile polistren kabin üretimine başlayan firma çok kısa zamanda temperli cam kabin üretimini de ekleyerek ürün gamımızı genişletmiş ve bugün 7 farklı seri ile üretime devam etmektedir. 2003 yılında alüminyum menfez üretimine geçen firma normal geçmeli menfez, normal yapıştırmalı menfez ve contalı geçmeli menfez çeşitleriyle müşterilerine hizmet vermeyi sürdürüyor. 2004 yılına ürün gamına akrilik compact sistemler, jakuziler, akrilik, küvetler, duş tekneleri akrilik lavaboları da ekleyen Karduş, 2005 yılında ISO 9001-2000 kalite yönetim sistem belgesini alarak uygulamaya koymuştur. Marka bilinirliğini artırmak için yurtiçi ve yurtdışı fuarlara sürekli katılan firmanın başındaki isim İsmail Alkılıç’ın hedefi sadece iç pazar değil. “Bu fuara başladığı yıldan bu yana 5 yıldır katılıyoruz. Yurtiçinde ve dışında 22 ayrı fuar deneyimi olan bir işletmeyiz. Sadece iç pazara yönelik çalışmıyoruz. Yurtdışında da partner firmalarımız var. 65 ilde kurulu bayiliklerimiz ve 4 ülkeye ihracatımız var.” Samsun’da gerçekleştirdikleri üretim ve imalatta 30 kişilik bir istihdam yaratan Alkılıç’a göre inşaat sektörü ülke ekonomisinin üç önemli sacayağından biri ve ekonomide yaşanan olumsuzluklardan en çok inşaat ve alt sektörleri zarar görüyor. Önümüzdeki seçimsiz dönemi bir şans olarak gören başarılı işadamı, faizlerin düşmesi ile sektörün kısa sürede canlanacağına inananlardan.

Kadın eli hırdavata da değdi… YILDIZ HIRDAVAT

Erkek egemen bir sektörde kadın elinin değdiği belli olan standlardan birinde Yıldız Hırdavat’ın başarılı kadın girişimcisi Elif Yıldız Kobal ve Gökhan Kobal ile birlikteyiz. Fuara ikinci kez katılan Samsun merkezli firmalardan biri olan Yıldız Hırdavat’ta fabrikaların makine ve sarf malzemelerin tedariki ile inşaat montaj makinelerinin satışı yapılıyor. “İnşaat sektörü zor bir dönemden geçti. Seçim de bitti. Bir formül bulunacak ve önümüze bakacağız” diye söze başlayan Elif hanım, aynı zamanda uluslararası bir marka olan Milwakuee’nin de Karadeniz Bölge bayisi konumunda. Cesaret ve mantıkla inşaat işinde uzun yıllar yer almış ve deneyimini 5 yıl öncesinde kendi girişimleri ile kurduğu firmasında değerlendirmiş Kobal’ın bir başka özelliği de çok sevdiği meslektaşı Gülderen Semizoğlu’ndan sonra Samsun’un ilk kadın hırdavatçısı olması. Kendisini meslektaşından ayıran en önemli ayrıntı ise Gülderen Semizoğlu gibi babadan kalma bir işi sürdürmesi değil kendi çabaları ile işi kurması.

Daha çağdaş daha estetik kentler için; SAMSUN DOĞALTAŞ

2017 yılı itibariyle Makine İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanlığı’na bağlanan Samsun Büyükşehir Belediyesi bünyesinde 2007 yılında kurulmuş olan Doğaltaş Elemanları Üretim Tesisleri, Samsun’un daha çağdaş, estetik ve kaliteli bir şehir olma yolunda ilerlemesine şehrin tüm cadde, sokak meydan ve kültürel alanlarında doğaltaş uygulamaları yaparak büyük bir katkı sağlamaktadır. Yaptıkları çalışmaların izlerini Samsun’un dışına taşımak için fuarda ziyaretçilerin karşısına çıkan Samsun Doğaltaş Üretim Tesisleri, ilk fuar deneyimini yine Samsun’da gerçekleştirilen Mobilya Fuarı’nda yaşamış ve aldığı geri dönüşler onlara ikinci bir fuarın kapılarını açmış. İşletmenin başarılı isimlerinden Faruk Mırık, sektöre kazandırdıkları yeni ürünlerin tanıtımı için bu fuarı fırsat olarak gördüklerini belirtirken aldıkları geri dönüşlerden ve yaptıkları satışlardan büyük mutluluk duyuyor beğeni kazanan ürünlerin satılmasından memnun görünüyordu.

Araç üstü ekipman üretiminde marka; ÇARSAN

Sektörde 40 yılı aşkın deneyimi ile Ahmet Öztürk ve Hayati Uyanıkoğlu önderliğinde 2003 yılında Çarşamba’da kurulan Çarşamba Karisör ve Sanayii Ticaret Limited Şirketi (ÇARSAN), araç üstü ekipman üretiminde marka olduğunu fuarda bir kez daha gösterdi. Üretimini gerçekleştirdikleri dorse fuara sığmayınca fuar dışında sergilemeyi düşünecek kadar da kendilerine güvenen işletmenin satış müdürü İbrahim Öztürk’e göre hedef bir dünya markası olmak. “Beklentilere kısa sürede, en iyi fiyatlara ve en kaliteli şekilde cevap vermeyi ilke edindik. ÇARSAN Treyler; genç, dinamik ve günümüz teknolojisinin tüm gelişmelerinden faydalanan kadrosuyla en iyi hizmeti verme çabasındadır. Taşımacılık sektöründe treyler dorse ve damper imalatçısı akaryakıt taşıyıcısı çimento taşıyıcısı gibi imalatlarımız var. Aralarında Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna, Uruguay ve Gana’nın da olduğu pek çok ülkeye ihracat yapıyoruz. Bizi diğerlerinden farklı kılan her gün teknolojiye uyum sağlayarak arge çalışmalarına önem vermek oldu. Ne kadar hafif ve sağlam dorse yaparsanız o kadar başarılı olursunuz. Biz de bunu gerçekleştirdik.” 2010 yılının Aralık ayında Samsun-Ordu karayolunun 30.kilometresinde, 5 bin metrekaresi kapalı, 6 bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 11 bin metrekarelik yeni üretim tesisine taşınan ÇARSAN Treyler, fuarda ilgi çeken firmaları başında geliyordu.

Hidroponic üretim tekniği ile KARADENİZ SERA

Tarımsal yapılar inşaatı olarak fuarda yer alan Karadeniz Sera’nın genel müdürü Hakan Çiçek, ana hedef ürünlerinin sera olduğunu belirterek başladığı şirket tanıtımında şu bilgilere yer verdi. “10 yıldır üretim, 5 yıldır da modern sera sistemleri kurulumu yapıyoruz. Sektörde henüz yeni olmamıza rağmen kendimizi kanıtlamış bir firmayız ki bunu gelen taleplerden anlıyoruz. Hollanda teknolojisini uygulayan enden firmalardan biriyiz. Anahtar teslim proje kurulumu yapıyoruz. Firma olarak modern tesisleri kurup ücretsiz destek sağlıyoruz. İyi tarım uygulamaları yapıyoruz. Ve daha önemlisi yatırımcıya ürünleri için alım garantisi veriyoruz.” Çiçek’in tarımdaki yerimize ilişkin söyleyecekleri de vardı. “Tarımdaki gidişatı ve piyasa koşullarını hemen herkes analiz edebiliyor. Genel olarak yapılan araştırmalarda dünya nüfusunun 40 yılda iki katına şehir nüfusunun da 10 yılda iki katına çıkması öngörülüyor. Mevcut sanayileşmenin tarıma elverişli düz alanların imara açılması ile tehlikeli bir döneme girdiğini görmekteyim. Oysa, gıda günden güne artan bir ihtiyaçtır. Girdi maliyetlerinin yüksekliği tarımdan uzaklaşılmasında en büyük etkenlerdendir. Bu nedenle daha ekonomik ve modern üretim tekniklerini oluşturmak gerektiriyor.”

12 ülkede çözüm ortaklıkları olan Karadeniz Sera, işin inceliğini hidroponic üretim tekniği olarak ortaya koyuyor. Topraksız tarım olarak da bilinen uygulama, toprak olmadan durgun su kültürü içinde uygulanan bir tarım biçimidir ve Karadeniz Sera, yaş sebze ve meyve ihracatında bu üretim tekniği ile dikkat çekmektedir. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ