Güncel Gelişmeler:
  • Ordu – Giresun Havalimanı’nda sefer sayıları arttı - 10:43
  • Nebati'den konutta fahiş fiyat artışı uyarısı - 09:29
  • Bankalara, 'döviz işlemlerini likit saatlere çekin' talebi - 09:19
  • Gecelik kredi faizlerinde 'zorunlu' yükseliş - 09:13
  • Ülker'in ilk çeyrek cirosu 5,9 milyar TL'ye ulaştı - 09:07
20.09.2024

Ovalarda Bafira bereketi

Samsun`un Bafra ilçesinde faaliyet gösteren Karadeniz’in tek salça fabrikası BAFİRA Salça Fabrikası’nın sahibi ve yöneticisi Kadir Salur gazetemize özel açıklamalar yaptı.

info@karadenizekonomi.com / 12.03.2019

Ovalarda Bafira bereketi

Samsun`un Bafra ilçesinde faaliyet gösteren Karadeniz’in tek salça fabrikası BAFİRA Salça Fabrikası’nın sahibi ve yöneticisi Kadir Salur gazetemize özel açıklamalar yaptı.

Karadeniz’in tek salça fabrikası..

Samsun Bafra’da kurulu Karadeniz Bölgesinin tek salça fabrikası konumunda olan ve 5 ülkeye ihracat yapan BAFİRA Salça Fabrikası Türkiye Tarım Kredi Kooperatifinin de desteği ile hem çiftçiye hem de Bafra ilçesine kazandırmaya devam ediyor.

Salur, Bafra Ovası’nın Türkiye’nin ikinci en büyük ovası olduğunu, yıllık 25 bin dekar alanda biber ekimi yapıldığını ve buradan 100 bin 120 bin ton biber üretildiğini belirterek, “Türkiye’de kalite anlamında Bafra Ovasında yetişen biberler diğer ovalara göre daha verimli daha kaliteli. Bu renk anlamında, kalite anlamında avantaj sağlıyor” dedi.

“Bafra, Çarşamba Ovası, Amasya, Tokat gibi illerde çiftçilerle sözleşmeli tarımlar yapıldığını ifade eden Salur, “Bu sene 30 çiftçi ile domates, 10 bin çiftçi ile biber sözleşmesi yaptık. Bafra Ovası’nın markalaşmasını istiyoruz. Bafra’mız markalaşamadı. Bugün Bafra’da mesela Terme’de yapılan pirincin 5 katı çıkmıştır ama marka oluşu başka yerlerde. Bafra biberi buradan sürekli Maraş’a, Antep’e, Adana’ya gitti. Adana biberi diye pazara sürüldü. Yılda 40 milyon liralık bir iş yapacağız, bunun yüzde 70’i çiftçiye dağıtılacak” diye konuştu.

Üretimin yüzde 20’sini ihraç ediyor

Almanya, İngiltere, Irak, Rusya ve Katar gibi önde gelen ülkelere Bafra`da ürettiği ürünleri ihraç eden fabrika sezonda 50 bin ton ürün işleme kapasitesine sahip. İşlediği ürünlerin %20 gibi büyük bir bölümünü ihraç eden fabrikada 75 personel çalışıyor. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri desteği ile birlikte üretime devam eden fabrika sahibi Salur gazetemize açıklamalarda bulundu. 

Salur ailesi olarak üretimden vazgeçmedik

 “1982 kuruluşu olan bir plastik firmasıyız. 4 yıldan beri de BAFİRA Salça Fabrikasını bünyemize kattık. Almanya, İngiltere, Irak, Rusya ve Katar gibi önde gelen ülkelere ihracat yaptık yapıyoruz. Plastikte ki üretimimizle alakalı tecrübemizi bu sektörde de üretim yapmak için kullanıyoruz.  4 yıldan beri yöremizin üretmiş olduğu biberi, domatesi alıp sanayiye dönüştürüp ambalaj yapıp satan Karadeniz Bölgemizde tek firmayız. Amacımız Ovamızın zirai sanayi ile kalkınmasına destek olmak. Akabinde yöremizde 100 bin ton biber üretilmekte. Bunun da %40 ila %50`sini bu fabrika tüketebilmekte. Biz Salur ailesi olarak çok şeyler atlattık ama üretmekten hiç vazgeçmedik.”

Karadeniz bölgesinde tek

Bu fabrika Karadeniz Bölgesinde tek. Genelde fabrikalar Karacabey, İzmir, Çanakkale tarafta. Bu fabrikanın kooperatif aracılığıyla ayakta tutulup desteklenip bundan sonraki sezonlarda da sözleşmeli tarım yaparak çiftçimizin garantili mal alımını sağlayacağını umuyorum. Biz böyle bir oluşumda yöremizin kazanacağına inanıyoruz. Bafra Ovamızın zirai sanayi ile kalkınacağına eminiz. Yöremizin tek kurtuluşu ambalaj yapıp ürünü nihai duruma getirip ihracat yapmak.” KARADENİZ EKONOMİ